Sumner Welles deklaracijos paroda Kaune: kuo ji reikšminga Lietuvos ir JAV santykiams? – Kas vyksta Kaune

Sumner Welles deklaracijos paroda Kaune: kuo ji reikšminga Lietuvos ir JAV santykiams?

J. Petronio nuotr.

Minint JAV ir Lietuvos diplomatinių santykių atkūrimo 30-metį, kelionę po Lietuvą pradėjo Sumner Welles deklaracijos 80-ečiui skirta istorinė archyvinių dokumentų ir nuotraukų paroda. Pirmasis miestas, kuriame ji atidaryta – Kaunas. Apžiūrėti Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje eksponuojamą parodą galima iki rugpjūčio 23 d.

Vėliau šią parodą išvys Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Visagino ir Pasvalio miestų gyventojai bei svečiai, o medžiagą jai parengė Lietuvos istorijos instituto XX amžiaus istorijos skyrius. Parodoje eksponuojami unikalūs dokumentai ir nuotraukos iš Lietuvos valstybės centrinio ir naujojo, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos ir ELTA archyvų, LR Prezidento kanceliarijos, JAV Valstybės departamento, Lietuvos jūrų muziejaus ir viešų interneto prieigų.

Parodą Kaune surengė Užsienio reikalų ministerija (URM), JAV ambasada Lietuvoje ir Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus.

JAV politinės ir diplomatinės paramos simbolio – Sumner Welles deklaracijos 80-ąją sukaktį Lietuva minėjo 2020-aisiais metais, tai progai surengti parodą sutrukdė pasaulinė COVID-19 pandemija, tačiau dabar paroda prasmingai keliaus po Lietuvą, primindama mūsų valstybės laisvei svarbų JAV pasirašytą dokumentą.

1940 metų liepos 23 dieną laikinai JAV valstybės sekretoriaus pareigas ėjęs Benjaminas Sumner Welles paskelbė deklaraciją, kurioje buvo kalbama apie JAV paramą Lietuvos siekiui atkurti laisvę ir valstybingumą, o šis dokumentas vėliau tapo pagrindu JAV Šaltojo karo metu oficialiai nepripažinti Sovietų Sąjungos įvykdytos Baltijos šalių aneksijos.

Paroda „Sumner Welles deklaracijai 80“ skirta atskleisti JAV politinę ir diplomatinę paramą, kurią Lietuva ir jos šiauriniai kaimynai jautė sovietinės okupacijos metu. Joje pristatomi istoriniai dokumentai, liudijantys JAV politinį dėmesį SSRS okupuotai Lietuvai, Lietuvos pasiuntinybės Vašingtone bei konsulatų Niujorke ir Čikagoje veiklą ir diplomatinę kovą siekiant atkurti nepriklausomybę.

Parodoje gausu istorinių nuotraukų, kuriose užfiksuoti Lietuvos diplomatų bei įvairių JAV veikusių lietuviškų patriotinių organizacijų lyderių reguliarūs tarnybiniai susitikimai ir kontaktai su Valstybės departamento pareigūnais, kongreso nariais, priėmimai Baltuosiuose rūmuose ir protestai prieš SSRS imperinę politiką.

Liepos 23-iosios deklaracija patvirtina, kad Lietuvos politinė kova dėl valstybingumo atkūrimo sovietmečiu nenutrūko nė akimirkai, o parodą galima aplankyti užsiregistravus el. paštu [email protected] ar kitais įstaigos kontaktais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA