R. Karbauskis išmetė konkurentą T. Tomiliną iš partijos | Kas vyksta Kaune

R. Karbauskis išmetė konkurentą T. Tomiliną iš partijos papildyta

BNS 2021/07/30 14:08
DELFI nuotr.

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) taryba penktadienį nusprendė iš partijos išmesti parlamentarą Tomą Tomiliną, pastaruoju metu įsivėlusį į konfliktą su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

Už jo išmetimą balsavo 52 tarybos nariai, prieš buvo šeši, trys susilaikė, BNS informavo partija.

Tam, kad politikas būtų išmestas iš partijos, reikėjo dviejų trečdalių dalyvavusiųjų balsų.

R. Karbauskis ketvirtadienį tvirtino gavęs Vilniaus skyriaus atstovų raginimą šalinti T. Tomiliną iš partijos, tačiau teigė pats siūlantis suspenduoti jo narystę dvejiems metams.

Kiek anksčiau tądien T. Tomilinas paskelbė ketinantis varžytis dėl partijos pirmininko posto.

Viešas konfliktas tarp R. Karbauskio ir T. Tomilino kilo, kai šis pavasarį balsavo už įstatymo projektą, kuriuo būtų įteisinta lyčiai neutrali partnerystė.

Tuomet R. Karbauskis pareiškė, jog T. Tomilinas išdavė partijos vertybes, o „valstiečiai“ jam pasiūlė trauktis iš partinių postų.

T. Tomilinas prieš kelias savaites atsistatydino iš „valstiečių“ pirmininko pavaduotojo pareigų. Jis tvirtina, kad LVŽS siekiama paversti partija, tarnaujančia vienam žmogui.

Papildyta 14.12 val.

T. Tomilinas: tai yra susidorojimo pavyzdys

Parlamentaras T. Tomilinas sako, kad LVŽS tarybos sprendimas mesti jį iš partijos yra „ryškus susidorojimo pavyzdys“.

„Tai yra labai ryškus susidorojimo pavyzdys, neleidus etikos komisijai net apsvarstyti šito konflikto ir įvertinti visas puses, per vieną valandą ar pusantros susidoroti su žmogumi yra lengva, net neleidus jam kreiptis į etikos komisiją“, – BNS penktadienį sakė T. Tomilinas.

T. Tomilinas piktinosi, kad sprendimas priimtas neleidus situacijos apsvarstyti etikos komisijoje, į kurią jis kreipėsi.

„Mėnuo praeitų, kol etikos komisija svarstytų, tai daug ką galėtų būti pakeisti ir būtų objektyvu“, – sakė parlamentaras.

Jis teigė su bendraminčiais toliau spręsiantis dėl politinės ateities.

„Aš tikrai manau, kad bursiu savo bendraminčius ir tarsiuosi, ką daryti, taip pat ir su Vilniaus skyriumi, kitą savaitę renkamės ir spręsime, ką daryti, nepaisant visų šitų sprendimų“, – teigė T. Tomilinas.

Papildyta 15.19 val.

R. Karbauskis: T. Tomilino suspendavimas partijoje nebūtų davęs jokio pokyčio

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis sako, kad sprendimas suspenduoti T. Tomilino narystę partijoje nebūtų davęs jokio pokyčio, todėl nuspręsta jį iš partijos pašalinti.

„Vakarykščiai ir šios dienos pareikšimai, jo elgesys tarybos posėdyje rodė, kad sprendimas suspenduoti jo veiklą kuriam laikui neduos jokio pokyčio. Jis tikrai to nevertina kaip galimybės pakeisti savo elgseną“, – penktadienį žurnalistams sakė „valstiečių“ vadovas.

Jis pridūrė, kad T. Tomilinas savo veiksmais ir pasisakymais sąmoningai žemino bei tebežemina partiją.

Pasak R. Karbauskio, dėl T. Tomilino likimo frakcijoje spręs jos nariai.

„Bus klausimas keliamas klausimas frakcijoje ir ji nuspręs. Aš manau, kad čia diskusijos nebėra, ar jis gali būti frakcijoje“, – aiškino jis.

Politikas pridūrė, kad jei T. Tomilinas „būtų sąžiningas prieš savo kolegas, jis pats tą žingsnį turėtų padaryti“.

R. Karbauskis sakė, kad buvęs partijos narys apie ketinimus siekti „valstiečių“ pirmininko posto pranešė jau žinodamas apie jam gresiantį pašalinimą ar suspendavimą, todėl kritika dėl partijoje mažėjančios demokratijos yra „labai juokinga“.

„Manau, kad tokie teiginiai tėra iš vieno Tomo Tomilino. Jūs nei iš vieno partijos nario ar gerai žinančio padėtį partijoje, neišgirstumėte tokių komentarų“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

R. Karbauskis akcentavo, kad beveik visi taryboje pasisakiusieji prieš T. Tomilino išmetimą buvo ne prieš sankcijas politikui apskritai, o už suspendavimą.

Nurodymai dėl Partnerystės įstatymo

Paklaustas apie eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus ir opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio kritiką dėl elgesio su T. Tomilinu, R. Karbauskis teigė, kad „jie nėra partijos nariai“.

„V. Sinkevičius yra sustabdęs narystę dėl pareigų, o S. Skvernelis niekad nebuvo partijos nariu. (…) Partija priėmė savo sprendimus ir motyvuodama, o nepartiniams žmonėms arba žmonėms, kurie yra toli Briuselyje, labai lengvai iš šalies komentuoti“, – aiškino „valstiečių“ vadovas.

Jis pabrėžė, kad jei šie politikai susidurtų su tokiu šmeižtu, su kokiu susidūrė partija, „jie, matyt, elgtųsi truputį kitaip“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA