Dėl priverstinio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske pradėtas ikiteisminis tyrimas | Kas vyksta Kaune

Dėl priverstinio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske pradėtas ikiteisminis tyrimas

BNS, DELFI inf. 2021/05/23 22:21
DELFI, „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Iš Minsko parskridusius žmones dar šį vakarą apklaus policijos pareigūnai, siekiant kuo greičiau surinkti informaciją apie įvykį, kurio metu iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas buvo nukreiptas į Baltarusijos sostinę, teigia premjerė Ingrida Šimonytė. Lietuvos policija dėl tarptautinį sujudimą sukėlusio incidento pradėjo ikiteisminius tyrimus pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius.

I. Šimonytė sekmadienio vakarą Vilniaus oro uoste susitiko su grįžusiais keleiviais.

„Labai džiaugiamės, kad pagaliau lėktuvas galėjo užbaigti savo kelionę, bet tuo pačiu, kadangi yra pradėtas ikiteisminis tyrimas šiandien, tai buvo paprašyta parskridusių piliečių supratingumo, kad kai kuriems iš jų tam, kad tyrimas vyktų kuo sparčiau, pareigūnų klausimai bus užduoti dar šį vakarą, kad kuo operatyviau būtų surinkta informacija, taip pat tikėsimės bendradarbiavimo su teisėsauga ir visos informacijos, kurią jie žino, pateikimo mūsų pareigūnams“, – po susitikimo I. Šimonytę citavo naujienų agentūra BNS.

„Tikimės, kad šiandien pavyks žmones kuo greičiau išleisti į namus, nes suprantame, kad visi yra pavargę“, – pridūrė ji.

Vyriausybės vadovė taip pat sakė, kad šis įvykis turės būti ištirtas „labai nuodugniai“.

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas oro uoste teigė, kad Lietuvos policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dviejų Baudžiamojo kodekso straipsnių pagrindu: pagal BK 100-1 str. (priverstinis dingimas) ir pagal BK 251 str. (orlaivio užgrobimas).

Anot DELFI, kol kas skaičių, kiek keleivių atvyko į Lietuvą ir kiek jų sumažėjo lyginant su tuo, kiek išvyko iš Atėnų, policijos pareigūnai neturi. Anot policijos atstovų, identifikuoti tie asmenys, kurie buvo arčiausiai incidento vietos.

„Žinome, kad orlaivyje, panašu, buvo konfliktas, panašu, kad buvo užsiminta apie sprogmenį, ir būtent dėl to turėjo orlaivis leistis, tačiau daugiau informacijos neturime“, – kalbėjo A. Paulauskas oro uoste.

Generalinė prokuratūra vėliau sekmadienį patikslino, kad ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pagal tris baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl tarptautinėse sutartyse numatytų nusikaltimų, dėl priverstinio dingimo ir dėl orlaivio užgrobimo.

Baudžiamojo kodekso straipsnis dėl priverstinio dingimo numato, kad asmuo ar asmenų grupė, veikiantys valstybės leidimu, palaikymu ar pritarimu, kurie sulaikė, pagrobė žmogų ar kitaip atėmė jo laisvę, kai atsisakoma pripažinti tokį veiksmą ar slepiamas dingusiojo likimas bei vieta, gali būti baudžiami laisvės atėmimu nuo trejų iki 15 metų.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda prieš lėktuvui nutūpiant Vilniuje sekmadienį sakė, kad šitokiais Baltarusijos veiksmais buvo sukelta grėsmė 171 keleivio, kurie buvo 18 tautybių, gyvybėms. Nepatvirtintais duomenimis, 94 skridusieji užgrobtu lėktuvu buvo Lietuvos Respublikos piliečiai.

„Šitas brutalus prievartos aktas privalo būti įvertintas visu griežtumu, – spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda, įvardijęs priemones, kurios galėtų būti pritaikytos Minsko režimui. – Įskaitant tai, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai erdve, įskaitant tai, kad „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO oro uostuose.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA