Opozicija ir kiti politikai ragina atšaukti judėjimo ribojimus: naudos iš jų mažai | Kas vyksta Kaune

Opozicija ir kiti politikai ragina atšaukti judėjimo ribojimus: naudos iš jų mažai

delfi.lt 2021/03/05 18:59
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Judėjimo ribojimai tarp savivaldybių Lietuvoje buvo įvesti dar gruodžio viduryje, griežtinant karantiną. Vyriausybei pratęsiant karantiną visam kovo mėnesiui, judėjimo ribojimai buvo pratęsti iki kovo 15 dienos. Kitą savaitę Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) ir Vyriausybė spręs, ką daryti toliau. Delfi kalbinti Seimo nariai bene vieningai sutaria, kad šis ribojimas jau turi būti panaikintas, o ir planas švelninti karantiną, judėjimo ribojimus atskirose savivaldybėse ar jų klasteriuose nėra tinkama išeitis.

Panaikinti judėjimo ribojimus tarp savivaldybių ragina ne tik opozicijos atstovai, bet ir valdančiosios daugumos nariai.

Ieškos būdų

Pirmadienį VESK bus kalbama apie judėjimo ribojimų atlaisvinimą tarp savivaldybių.

„Ruošiamės judėjimo ribojimų atlaisvinimams tarp savivaldybių, tad turime gerai išdiskutuoti ir rasti tinkamus modelius, kad savivaldybės, kuriose situacija yra nebloga neatsidurtų tarp tų, kur sergamumas vėl drastiškai išaugs. Taip pat būtina užtikrinti didesnes testavimo apimtis“, – pranešime spaudai cituojama vidaus reikalų ministrė, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkė Agnė Bilotaitė.

Delfi primena, kad paskutinės vasario dienomis Vyriausybė leido judėjimą tarp didžiųjų miestų ir jų supančių rajonų savivaldybių. Šie nurodymai galioja Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus miestams ir rajonams.

Paluckas: reikia baigti užsiiminėti nesąmonėmis

Opozicijoje Seime dirbančios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narys Gintautas Paluckas Delfi teigė, kad iki šiol stebisi, jog judėjimo ribojimai tarp šalies savivaldybių nėra panaikinti.

„Reikia baigti užsiiminėti nesąmonėmis. Ši karantino priemonė iš esmės kompromituoja visą karantino priemonių paketą. Ji yra absoliučiai neefektyvi. Galiu lažintis, kad dabar galėčiau sėsti į automobilį ir pervažiuoti visą Lietuvą, niekas nestabdys. Ši priemonė yra nenuosekli“, – sakė parlamentaras.

Jis pabrėžė, kad apsuktų automobilių kiekį palyginus su realiu automobilių srautu parodo, kad ši priemonė yra itin menko efektyvumo.

„Ji kainuoja neadekvačiai daug, tiek visuomenei psichologine prasme susierzinimo. Nes tai yra tam tikras kamštis, kabinėsis prie tavęs, turi vežiotis dokumentus kažkur vežiotis. Ir tas draudimas yra juokingai apeinamas, kokia čia paslaptis, kad internete už kelis eurus gali pasidaryti nuosavybės dokumentus“, – sakė G. Paluckas.

Politikas teigė, kad judėjimo ribojimai yra mažai efektyvi ir kelia didelį susierzinimą.

„Ji turi būti, ir turėjo būti seniai atšaukta. Aš net nežinau, kodėl nerandama politinės valios. Aš ekspertų nekritikuoju, jie siūlo spektrą priemonių nuo 0 iki 100. Bet tai ir yra ekspertų darbas – siūlyti priemonių visumą, o politikų atsakomybė iš tos visumos išrinkti efektyviausias“, – pabrėžė Seimo narys G. Paluckas.

Jis svarstė, kad judėjimo ribojimus reikėtų palikti tik šventinėmis dienos – kovo 11, ar toms pačioms Velykoms.

„Bet visa kita… Reikia baigti tą imitaciją ir užsiimti nesąmonėmis“, – savo poziciją dėstė politikas.

„Man nuostabu, kodėl trūksta politinės valios šią priemonę atšaukti. Tikrai nesuprantu“, – sakė G. Paluckas.

Jis vidaus reikalų ministrę A. Bilotaitę paragino rasti drąsos pasiūlyti atsisakyti šio ribojimo.

„Ko tu bijai, dėl Dievo meilės, ko tu bijai, čia mano klausimas ministrei. Visi parametrai aiškūs, efektyvumas aiškus, net ir ekspertai apie tai šneka, taikymas šios priemonės sudėtingas, bet apeiti ją nesunku. Kam? Erzina visuomenę labai stipriai. Naudos nedaug, susierzinimo daug. Ir neatsiranda politinės valios jį atšaukti?“ – klausė LSDP atstovas.

G. Paluckas teigė suprantantis, kad dabartinė Vyriausybė jaučia baimę dėl ant pečių kritusios atsakomybės.

„Baimė, kad neduok Dieve, koks procentas pakils. Bet noriu pasakyti sąžiningai, tas virusas bus, jis cirkuliuoja, kol mes nepaskiepysime žmonių, tai bus ir pusbangės, bangelės, banguos ilgą laiką“, – Delfi sakė LSDP atstovas G. Paluckas.

Matulas: karantinas išsisėmė

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas taip pat sutiko, kad judėjimo ribojimai tarp savivaldybių jau išsisėmė, metas juos panaikinti.

„Lietuvos situacija iš lėto, bet nuosekliai mažėja, situacija gerėja. Manau, kad einama teisingu keliu, kad palaipsniui atlaisvinama. Dabar ne tiek naudos duoda tas suvaržymas dėl judėjimo tarp savivaldybių, nes jis vyksta. Žmonės juda“, – Delfi sakė TS–LKD atstovas.

Jis pabrėžė, kad reikia išmokti gyventi su virusu, visko sustabdyti paprasčiausiai negalima.

„Aš manau, kad tas atlaisvinimas turi būti daromas nuo kovo vidurio“, – savo poziciją dėstė A. Matulas.

Pašnekovas svarstė, kad ir suvaržymai atskirose šalies savivaldybėse neturėtų duoti didelės naudos.

„Manau, kad labai dideli suvaržymai tarp savivaldybių, kad ir su skirtingu sergamumu, irgi neturėtų būti taikomi. Lietuva per daug maža šalis, kad galėtume taikyti tokį suvaržymą ir kad jis duotų naudos“, – sakė konservatorius.

Daug svarbiau, anot pašnekovo, laikytis asmeninės higienos ir reikalavimų.

„Yra kitų logiškų būdų, nes karantinas jau išsisėmė. Tas judėjimo suvaržymas tarp savivaldybių jau nėra efektyvus. Kol stovėjo policija, tol buvo, bet irgi daug kas rasdavo būdų. Bet dabar matau, kad žmonės kaip keliavo, taip keliauja, ypatingai savaitgaliais“, – Delfi sakė A. Matulas.

Veryga: įsivaizduokite, koks bus košmaras policijai ir gyventojams

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Delfi sakė pasigendantis kalbėjimo apie būtinas saugumo priemones judant.

„Pirmiausia žmonės reikia priminti, ką svarbu yra daryti judant. Nes pats judėjimas didelės rizikos, turbūt, nesukelia. Jeigu jis kažkur nuvažiuos ir turės kontaktų, tai svarbu. Man trūksta aiškumo, ką reikėtų pasakyti žmonėms, jei atsinaujina judėjimas, jei vėl pradedame važiuoti, lankyti, viskas pasidaro laisviau, svarbu nepamiršti tam tikrų dalykų.

Važiuojant pas giminaičius galima saugiai tai padaryti: dėvėti kaukę, nepamiršti rankų dezinfekcijos. Bet viso šito aš negirdžiu, girdžiu tik diskusiją dėl pačio važiavimo, kuris nėra gi rizikos veiksnys“, – sakė A. Veryga.

Politikas teigė, kad karantino ir judėjimo atlaisvinimai pagal epidemiologinę savivaldybių situaciją būtų sudėtinga įgyvendinti ir suprasti.

„Tokie lokalūs karantinai mano nuomone, jie turi prasmę, jei tai nedidelis skaičius savivaldybių, gal tik kelios, kurias galima efektyviai prižiūrėti, kontroliuoti judėjimą. Bet jei mes tokių savivaldybių pribarstysime visoje Lietuvoje ir jų bus bent 10… Tai įsivaizduokite, koks bus košmaras policijai ir gyventojams“, – sakė parlamentaras.

Jis teigė, kad toks sprendimas atneštų tik daugiau sumaišties ir nežinios gyventojams.

„Man atrodytų logiška tą daryti, jei tai yra nedaug savivaldybių, kurias reikia efektyviai kontroliuoti“, – savo poziciją dėstė A. Veryga.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras sakė tikintis, kad judėjimo ribojimus reikia naikinti.

„Aš manau, kad reikėtų baigti su šitais judėjimo apribojimais, jie sekina žmones, policiją. Reikia imtis to, kas buvo daug kartų žadėta, bet to nematome – testavimo didinimą. (…) Matome net savotišką judėjimą prieš siūlomų priemonių naudojimą – testus, vakcinas. Kyla pyktis ir nenoras testuotis, vakcinuotis, lyg pasipriešinimo priemonė. (…) Visuomenei reikia geros žinios, jeigu visi darome kažkaip, saugomės, elgiamės atsakingai, tada galime judėti, susitikti“, – sakė A. Veryga.

Mitalas: ribojimus galima peržiūrėti, bet atsargiai

Valdančiosios daugumos atstovas, Seimo vicepirmininkas, Laisvės partijos atstovas Seime Vytautas Mitalas Delfi visų pirma norėjo priminti, kokioje teigiamoje situacijoje šiuo metu yra Lietuva.

„Reikia labai aiškiai visuomenei pasiųsti žinią, kad kol kas COVID–19 situaciją valdome, atrodo, labai gerai. Ir nors kitose Europos šalyse situacija yra gana sudėtinga, pavyzdžiui, Estija, Suomija išgyvena absoliutų atvejų piką per visą karantino istoriją, Čekija ir Slovakija turi dideles krizes. Atrodo, kad Lietuva susitvarkė ir čia yra pirmoji gera žinia, apskritai visiems žmonėms, kurie dabar gyvena kontroliuojamoje viruso aplinkoje, tą reikia pripažinti“, – sakė V. Mitalas.

Seimo narys teigė suprantantis, kad dėl to ateina ir noras, net poreikis leisti daugiau laiko gamtoje, gryname ore.

„Manau, kad tuos ribojimus galima peržiūrėti. Tik aš būčiau šalininkas, kad tai turi būti daroma atsargiai. Tarp savivaldybių esantys judėjimo ribojimai, mano supratimu, yra vieni iš tų, kuriuos galima šiek tiek pakeisti, galima atlaisvinti“, – sakė V. Mitalas.

Jis teigė, kad jau galėtų būti leidžiama išvykti į kitą savivaldybę dėl kaimo turizmų paslaugų, laikantis visų nurodytų reikalavimų.

„Jie gali būti peržiūrėti. Bet tikiuosi, kad VRM su ekspertais suras tą planą. Šita kryptis man atrodo perspektyvini, tikrai būtų galima šiek tiek labiau keisti apribojimus tarp savivaldybių“, – teigė Laisvės frakcijos narys parlamente.

Politikas darė prielaidą, kad jeigu tam tikri atlaisvinimui verslui ir paslaugų sektoriui jau yra padaryti visose šalies savivaldybėse, tai netaps pagrindu judėti į kitas savivaldybes.

„Ir dar akcentavę, kad dar neatsilaisvina bendravimas uždarose patalpose tarp skirtingų šeimų. Tada galėtume leisti bent vienai šeimai pakeisti aplinką, išvažiuoti toliau, pasivaikščioti kad ir į Varėnos miškus“, – savo pasiūlymą įvardijo V. Mitalas.

Politikas kol kas nenorėjo komentuoti galimybės karantiną ir judėjimo ribojimus laisvinti savivaldybių ar jų klasterių ribose. Jis ragino palaukti kitos savaitės, stebėti sergamumo skaičius ir tada priimti sprendimą.

„Aš palaikyčiau, kad nors visuomenei kartais sunku suprati, nes tikisi ilgalaikio plano. Bet gyvenimas yra toks, kad situacija kas savaitę gali labai stipriai pasikeisti, planuoti tolimus atskaitos taškus yra sunku, tai nebūtų rezultatyvu. Geriausia yra žvelgti į statistiką kas savaitę ir pagal tai priimti tam tikrus sprendimus“, – sakė V. Mitalas.

V. Mitalas teigė, kad dėl visų sprendimų turės apsispręsti Vyriausybė kitą trečiadienį.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA