Kauniečiai nustebę: įsigyti COVID-19 vakciną siūlo tiesiog „Facebook“ tinkle | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai nustebę: įsigyti COVID-19 vakciną siūlo tiesiog „Facebook“ tinkle

„Kas vyksta Kaune“ montažas

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai pasidalijo socialinio tinklo „Facebook“ įrašu, kuriame siūloma pirkti skiepus. Juos moteris neva gavo po to, kai pati eilės tvarka buvo paskiepyta su vyru.

Gali net paskiepyti

„Eilės tvarka pasiskiepijau ir dar vyras gavo 3 buteliukus. Yra šaldytuvas. Tad norėčiau suteikti galimybę pasiskiepyti“, – įraše rašė prekiautoja Viktorija.

„Kas vyksta Kaune“ žurnalistams pabandžius susisiekti su minėta pardavėja, ši gan lengvai leidosi į kalbas apie menamą vakciną. Nurodžiusi, kad vakcinų nuo COVID-19 ji turi, pasakė, kad kaina būtų 50 Eur.

Mergina neatsisakė ir pati suleisti menamo skiepo, jei prireiktų, o atsiskaityti galima tiek grynais, tiek mokėjimo kortele.

VVKT įspėja apie sukčius

Kaip prieš kelias dienas nurodė Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT), daugėja siūlymų įsigyti neaiškios kilmės produktų, pristatomų kaip vakcinos nuo COVID-19.

Vakcinacijai nuo COVID-19 ligos šalyje vis labiau įgaunant pagreitį, VVKT atkreipia dėmesį, kad virtualioje erdvėje privatūs asmenys jau pradėjo siūlyti įsigyti neaiškios kilmės preparatų, neva apsaugančių nuo koronaviruso. Susigundžiusieji tokiais siūlymais gali rimtai pakenkti savo sveikatai.

VVKT primygtinai ragina žmones nepirkti neaiškios kilmės produktų, pristatomų kaip vakcinos ar vaistai bei neužsiimti savigyda. Būtina atminti, kad vakcinų nuo COVID-19 neįmanoma įsigyti nei internete, nei vaistinėse. Šiuo metu vakcinas nuo COVID-19 perka tik valstybių Vyriausybės.

Lietuvoje žmonės šiuo metu skiepijami tik sveikatos priežiūros įstaigose, kurios vakcinas gauna netiesiogiai iš Ekstremalių sveikatai situacijų centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Žmonės įstaigose yra skiepijami pildant dokumentus ir vykdant griežtą apskaitą.

Reikalingos išskirtinės sąlygos

VVKT pakartotinai primena, kad viena iš šiuo metu rinkoje esančių vakcinų – ypatinga. Ją reikia saugiai transportuoti tam pritaikyta technika ir turėti reikiamą įrangą, be to, vakcina turi būti laikoma itin žemoje temperatūroje – turi būti ne mažiau 70 laipsnių šalčio.

Atitirpinus, vakciną reikia praskiesti ir vartoti nedelsiant, priešingu atveju suyra jos veiklioji medžiaga. Akivaizdu, kad dėl sudėtingo vakcinos naudojimo, išskirtinių laikymo sąlygų, joks privatus pardavėjas negali užtikrinti jos saugumo.

VVKT atkreipia dėmesį, kad bet kokie viešoje erdvėje atsiradę siūlymai įsigyti vakcinų nuo COVID-19 ligos – tikrovės neatitinkanti informacija, galbūt paprasčiausias noras pasipelnyti. Tokiu būdu yra platinami falsifikuoti neaiškios kilmės produktai.

Daugiau aktualios informacijos apie vakcinas nuo COVID-19 ligos rasite čia.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA