Įkainių pokyčiai registruojant automobilį: taršos mokestis didėja visiems | Kas vyksta Kaune

Įkainių pokyčiai registruojant automobilį: taršos mokestis didėja visiems

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo pirmadienio padidėjo vadinamasis automobilių taršos mokestis. Kaip numatyta Motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio įstatyme, mokesčio dydžiai yra indeksuojami kiekvienais metais. Tai daroma pasibaigus kalendoriniams metams, taikant indeksavimo koeficientą. Jis nustatomas pagal Lietuvos statistikos departamento apskaičiuotą ir Oficialiosios statistikos portale paskelbtą mokestinių metų vartotojų kainų indeksą (VKI) jį dalijant iš šimto.

Pirmadienį, sausio 11-ąją, Lietuvos statistikos departamentas Oficialiosios statistikos portale paskelbė mokestinių metų VKI motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio dydžiams indeksuoti.

Jis nustatytas mokestinių metų gruodžio mėnesio kainas palyginus su 2019 metų gruodžio mėnesio kainomis ir siekia 100,2. Tai reiškia, kad įstatyme numatyti mokesčio dydžiai bus dauginami iš 1,002 indeksavimo koeficiento, informuoja „Regitra“.

„Mokesčio dydžiai kis nežymiai – nuo 0,03 Eur iki 1,08 Eur. Tai priklausys nuo automobilio išmetamo CO2 kiekio ir degalų rūšies. Pavyzdžiui, jei benzinu varomo automobilio išmetamas CO2 yra 165 g/km, įstatyme numatytas mokesčio dydis siekia 60 Eur. Jį padauginus iš 1,002 indeksavimo koeficiento, mokesčio dydis bus 60,12 Eur. Taigi, pokytis – 0,12 Eur“, – rašoma LRT pateiktame komentare.

Pažymima, kad naujieji taršos mokesčio dydžiai pradėti taikyti jau nuo sausio 11-osios, o visus konkrečius dydžius „Regitra“ pateikia internetiniame puslapyje.

Mokesčio dydžiai / „Regitros“ nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad registracijos mokestis taikomas lengviesiems ir lengviesiems krovininiams automobiliams priklausomai nuo degalų rūšies ir jų kombinacijų bei kurių išmetamo CO2 kiekis viršija 130 g/km. Jį reikia sumokėti registruojant automobilį pirmą kartą. Kitaip tariant, kai norima įregistruoti naują ar iš užsienio įvežtą automobilį. Taip pat tais atvejais, kai keičiasi automobilio valdytojas.

Mokestis pradėjo galioti nuo 2020 m. liepos. Per praėjusių metų antrąjį pusmetį iš viso buvo sumokėta 15,42 mln. eurų šio mokesčio už 171,1 tūkst. automobilių registraciją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA