Baltijos šalių piliečiai iš Jungtinės Karalystės bus parskraidinti vienu lėktuvu | Kas vyksta Kaune

Baltijos šalių piliečiai iš Jungtinės Karalystės bus parskraidinti vienu lėktuvu papildyta G. Landsbergio ir I. Šimonytės komentarais

BNS, ELTA 2020/12/23 10:30
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Europai uždarius sienas su Jungtine Karalyste, kur plinta labiau užkrečiama koronaviruso atmaina, Baltijos šalys planuoja užsakyti vieną skrydį iš Londono ir pargabenti nedaug ten įstrigusių Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečių, sako susisiekimo ministras.

Pasak Mariaus Skuodžio, grįžti namo žmonės galės tik tuo atveju, jei tam yra labai svarbios priežastys – pavyzdžiui, jei tėvai atskirti nuo mažamečių vaikų ar keliaujama į laidotuves.

„Ką mes šiuo metu darome, tai tikrai intensyviai kalbame su kaimyninėmis šalimis, pirmiausia su latviais ir estais, ir aš labai tikiuosi, kad artimiausiu metu galėsime informuoti apie labai ribotos apimties vieną skrydį su visų Baltijos šalių piliečiais, kurie humanitariniais pagrindais turėtų kuo greičiau atsidurti Lietuvoje“, – LRT radijui trečiadienį sakė M. Skuodis.

Anot jo, Baltijos šalys užsakys vieną lėktuvą, kuriuo nedaug Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečių galės grįžti namo.

„Į Lietuvą šventiniu laikotarpiu planavo atvykti 7 tūkst. žmonių, bet šiuo metu mes kalbame apie daug mažesnius skaičius“, – teigė jis.

Ministras teigė, kad konkreti skrydžio data bus pranešta artimiausiu metu – jis turėtų įvykti Kalėdų švenčių pabaigoje.

„Deja, tai ne artimiausią dieną, tikėtina, kad tai bus šventinio laikotarpio antra pusė. Šiandien kolega Gabrielius Landsbergis (užsienio reikalų ministras – BNS) turės telekonferenciją su kaimyninių šalių ministrais, tai tikimės, kad artimiausiu metu galėsime pasakyti datą“, – sakė M. Skuodis.

Lietuvos ambasada Londone šiuo metu renka informaciją apie asmenis, kuriems būtina pagalba grįžti namo iš Jungtinės Karalystės.

Papildyta 11.20 val.

Prioritetas mamos su vaikais ir besilaukiančios moterys

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad su Latvija ir Estija toliau tariamasi dėl pagalbos Jungtinėje Karalystėje (JK) įstrigusiems tautiečiams. Pasak Vyriausybės vadovės, šiuo metu prioritetas teikiant pagalbą sugrįžti į Lietuvą yra vaikams, mamoms su vaikais bei besilaukiančioms moterims.

ELTA primena, kad Lietuvoje nuo pirmadienio 4 valandos ryto iki metų pabaigos Vyriausybės sprendimu įsigaliojo draudimas keleiviniais lėktuvais atvykti iš JK dėl šioje šalyje plintančios koronaviruso atmainos.

„Bendradarbiaujame su kitomis Baltijos valstybėmis dėl to, kad kažkokia dalis žmonių būtų gražinta artimiausiu metu. Žinoma, prioritetas yra vaikai, mamos su vaikais, besilaukiančios moterys. Tuo pačiu metu ambasada visus besikreipiančius vertina ir registruoja. Jeigu matysime, kad reikia papildomų sprendimų, tai bus papildomi sprendimai“, – teigė I. Šimonytė.

„Pirmoji iniciatyva bus sugrąžinti žmones, kurie turi būti kuo greičiau sugrąžinti. O jei reikės papildomų sprendimų, jie bus padaryti“, – pridūrė premjerė.

Papildyta 11.49 val.

Lėktuve iš JK lietuviams skirtos 48 vietos

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad Jungtinėje Karalystėje (JK) įstrigę tautiečiai kartu su Latvijos ir Estijos piliečiais bus paskraidinti į Rygos oro uostą gruodžio 28 dieną. Pasak G. Landsbergio, lietuviams skirtos 48 vietos „airBaltic“ kompanijos lėktuve.

„Sutarta buvo padalinti į tris lygias dalis. Jeigu kuri nors valstybė neužpildo vietų skaičiaus, tai persiduos kitoms valstybėms, kurios užpildys. Kaina tiksli nebuvo pasakyta, tai vykdo „airBaltic“ kompanija, ir jie paskelbs patys. Lietuvai skirtos 48 vietos lėktuve“, – sakė G. Landsbergis.

Pasak ministro, skrydis iš Londono į Rygą bus mokamas.

„Skrydis bus iš Londono, tik dar negaliu pasakyti, iš kurio oro uosto, tai bus paskelbta šiek tiek vėliau. Latvijos kolegos tai paskelbs. Skrydis bus į Rygą. Iš Rygos oro uosto suorganizuosime pargabenimą į Lietuvą. Kolegos pažadėjo, kad pargabenimas bus sklandus su palyda ir visi kiti dalykai“, – teigė jis.

Pasak G. Landsbergio, JK esantys ir į Lietuvą sugrįžti norintys lietuviai jau kreipėsi į Lietuvos ambasadą, JK konsulinį skyrių. Anot jo, bus leidžiama sugrįžti tik dėl svarbių priežasčių.

„Yra limituotas vietų skaičius. Sveikatos būklė bus vienas iš svarbiausių kriterijų. Kitaip tariant, kad, jei šie žmonės negrįžtų, tai reikšmingai pakenktų jų sveikatai. Panašius kriterijus taikys ir kitos valstybės. Visos trys šalių ambasados žiūrės atvejus individualiai“, – teigė jis.

Lietuvoje nuo pirmadienio ryto iki metų pabaigos Vyriausybės sprendimu įsigaliojo draudimas keleiviniais lėktuvais atvykti iš Jungtinės Karalystės dėl šioje šalyje plintančios koronaviruso atmainos. Krovininiai skrydžiai nestabdomi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA