Kauno arkivyskupija: viešos pamaldos nevyksta, bet Kalėdas švęsime ypatingu būdu | Kas vyksta Kaune

Kauno arkivyskupija: viešos pamaldos nevyksta, bet Kalėdas švęsime ypatingu būdu

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Dievo malonė eina kiaurai, skrodžia širdis, valstybių sienas. Dievas veikia visur ir visada, ir ypatingu būdu. Jo malonei veikti nėra kliūčių!“ – viltingai dalijasi Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas, artėjant šioms ypatingoms Kalėdoms. Ganytojas išplatino vaizdo pranešimą arkivyskupijos bendruomenei. Ją, kaip ir visus Lietuvoje, jau yra pasiekusi žinia, kad bažnyčiose nebevyksta viešos pamaldos ir šventas Kalėdas šiemet tikrai švęsime kitu, ypatingu būdu.

„Tegul bus tai Dievo artumo išgyvenimas šeimoje“, – sako arkivyskupas K. Kėvalas, komentuodamas šį skaudų pačiai Bažnyčiai sprendimą, šią skaudžią ir rimtą situaciją, kurioje atsidūrė Lietuva, dėl nesustabdomai plintančio koronaviruso.

Tačiau ir pandemijos realybėje (kai ir maldos namuose galime apsilankyti tik privačiai, o dėl sielovados patarnavimų tik susitarę su kunigais) ieškome vilties ženklų ir dalijamės jais.

Toks šviesos ženklas miestui – gruodžio ir pandemijos tamsoje – įsižiebė Kauno senamiestyje, kur katalikiško jaunimo iniciatyva ir jų rankomis greta arkivyskupijos Jaunimo centro įsikūrė Šviesos kiemelis (su įspūdingo dydžio Advento kalendoriumi!).

„Keturios sienos – ne riba!“ – tokią vilties žinią nešė Kauno akademinei bendruomenei (dėstytojams, studentams) surengtos susikaupimo rekolekcijos – kai daug kas uždrausta veikti, neuždrausta mylėti, tereikia atrasti būdų, kaip dalytis kasdienybėje.

Kauno arkivyskupijos Caritas kasmetinė kalėdinių žvakelių akcija vyksta ir internetu: prisijungę virtualiame žemėlapyje galime pasirinkti, kokiai Carito globojamai žmonių grupei (benamiams, buvusiems kaliniams, vienišiems žmonėms, priklausomybes kenčiantiems ir kt.) skiriame savo auką konkretiems pagalbos darbams. Jų atlikti, kai kada rizikuodami savo sveikata, skuba parapijų karitiečiai, įvairių Carito programų bendradarbiai.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo kvietimu Advento trečiadieniuose dalyvavę sielovados bendradarbiai savo malda užtarė pasiaukojančiai dabar dirbančius medikus, savanorius ir visus kovojančius gyvenimo ir gyvybės kovas už mūsų žmones, taip pat meldėsi už ligonius, nelankomus senelius, visus, kuriems reikia ir gydančio Viešpaties prisilietimo, ir jais besirūpinančių.

Šiluvos šventovė, be to, iki Naujųjų metų kviečia padovanoti artimui maldą. Tai internetinės dovanos galimybė už brangų žmogų uždegant žvakelę Šiluvos Šviesos koplytėlėje arba užsisakant šv. Mišias.
„Viešpats arti ir šį sunkų metą“ – ši padrąsinanti žinia gruodžio 13-ąją, Advento sekmadienį (kitaip vadinamą Džiaugsmo sekmadieniu), apskriejo Lietuvą iš Šiluvos šventovės, kur buvo melstasi ir už Vyriausybę, jos sprendimus, ir už artimo meilės gestą, kurį galime padaryti dėl kitų save apribodami.

Kauno arkivyskupijos Svečių namai „Villa Kaunensis“ laikinai ir nemokamai apgyvendina beveik 30-ies Lietuvos rajonų gyventojus, ambulatoriškai besigydančius LSMU ligoninės Kauno klinikų Onkologijos ir Hematologijos klinikoje (tam reikalinga siuntimas ir registracija).

Šie Svečių namai taip pat siūlo darbo ir poilsio galimybę ir tiems, kas pritrūko erdvės. Jaukiuose kambariuose su greitu internetu galima ir dirbti, ir ilsėtis.

Nuo gruodžio 17 d. arkivyskupijos bendruomenė ir visi, kas prisijungė iš anksto, drauge keliauja Advento kelią link šventų Kalėdų. Arkivyskupo Liongino Virbalo SJ parengtos meditacijos kasdien „įkrinta“ į el. pašto dėžutę ir kalbina užduodamos klausimą: kur esame, kai gimsta Jėzus? Kaip / ar gims mumyse, nepriklausomai nuo to, ar esame saviizoliacijoje, ar dirbame iš namų, ar esame sveiki, ar išgyvename ligos išbandymus, ar jaučiamės pavargę „nuo visko“, o gal, atvirkščiai, jau atradę šioje situacijoje ramybę?

Arkivyskupijos kanalais numatytos didžiųjų švenčių pamaldų transliacijos: tesujungs malda mus mūsų atskyrime! Transliacijos arkivyskupijos Youtubo kanalu, Delfi TV bei LRT numatomos iš Kauno arkivyskupijos kurijos koplyčios, Kauno Švč. Trejybės (seminarijos) bažnyčios, Jėzuitų vienuolyno namų, Kristaus Prisikėlimo bazilikos. Daugiau informacijos rasite šiame tvarkaraštyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA