Kaunas ir Flandrijos Kortreikas bendradarbiaus Europos kultūros sostinės klausimais | Kas vyksta Kaune

Kaunas ir Flandrijos Kortreikas bendradarbiaus Europos kultūros sostinės klausimais

ELTA 2020/12/19 16:25
Asociatyvi / M. Plepio nuotr.

Ateinančiais metais Kaunas pradės paskutiniuosius darbus, vedančius tiesiai į tikslą – Europos kultūros sostinės metus – 2022-uosius. Kitas pretendentas – Kortreikas, kuriam Flandrijos vyriausybė skyrė 100 000 Eur bendradarbiavimui su Kaunu vystyti, Europos kultūros sostinės titulą sieks pelnyti 2030-aisiais.

Pasak „Kaunas 2022″ projekto komandos pranešimo, Kortreiko ir Kauno delegacijos susipažino UNESCO Kūrybinių miestų tinkle (UCCN). Abu miestai priklauso UNESCO kūrybinių miestų dizaino sričiai, ir tai – puikus pagrindas sukurti stiprų bendradarbiavimo ryšį.

„Per artimiausius dvejus metus kultūros ir dizaino lauko atstovai iš Flandrijos ir Lietuvos sujungs savo pajėgas, taip vieni kitus sustiprindami kultūriniu ir socioekonominiu požiūriu. Taigi, ir Kortreikas, ir Kaunas aktyviai kuria kūrybingumo ir dizaino istoriją. 2021 metais du Kortreiko projektai prasidės Kaune, o 2022-aisiais šią mainų misiją perims Kaunas”, – pabrėžiama pranešime.

Kortreiko atstovų teigimu, 2020-ieji dar kartą įrodė, kad šiame neužtikrintame pasaulyje įmonėms gali padėti išlikti tik kūrybiškumas. „Designregio Kortrijk” ir prekybos rūmai Vakarų Flandrijoje „Voka” skatina kūrybinį mąstymą pasitelkdami „5X5ᆴ” dizaino programą. Ją naudodamos ir bendradarbiaudamos su dizaino komandomis, daugiau nei 40 įmonių sukūrė naujų produktų bei paslaugų.

Ateinančiais metais „Designregio Kortrijk” „5X5ᆴ” metodas bus taikomas ir išmėginamas Kaune. Tai turėtų padidinti vietos mažų ir vidutinių įmonių konkurencingumą per prasmingų produktų ir paslaugų bei gero dizaino kūrimą. Šio projekto rezultatus bus galima išvysti parodoje, kuri taps „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022″ dizaino programos dalimi.

Kaune turėtų atsirasti ir K-TOTEM skulptūra. Kortreiko stotyje esanti vietinių kūrėjų talentą atskleidžianti K-TOTEM yra 3,5 metrų aukščio skulptūra. Ją kartu sukūrė 15 įmonių, dizaino agentūrų ir mokslo institucijų, taip Kortreiką paversdamos dar kūrybiškesniu miestu. Kas 3 mėnesius vietos grafikos dizaineris ar iliustratorius sukuria skulptūrai naują įvaizdį.

„Designregio Kortrijk” kitąmet naują K-TOTEM eksportuos į Kauną. Ten 2022 metais viešojoje erdvėje kūrinys padės geriau atsiskleisti dizainerių talentui ir papildys Europos kultūros sostinės programą.

Anot „Kaunas 2022″ programos partnerių, kasmet „Designregio Kortrijk” organizuoja „įkvėpimo” misiją suinteresuotiesiems subjektams ir miestams, su kuriais palaiko ryšį, tarp jų yra ir miestai iš UNESCO Kūrybinių miestų tinklo. Jau lankytasi Kopenhagoje, Grace, Nante, Sen Etjene, Taline, Turine ir Ciuriche. 2022-aisiais „Designregio Kortrijk” atkeliaus į Kauną. Čia bus domimasi Kauno pateiktais pažangaus verslo, viešųjų erdvių, švietimo, architektūros, dizaino ir ryšių mezgimo geraisiais pavyzdžiais.

„Kortreikas plėtoja savo kūrybiškumo, inovacijų ir verslumo tradiciją, todėl mūsų regionas UNESCO Kūrybinių tinklui priklauso jau nuo 2017 metų Šis bendras projektas su Kaunu mums leis pasidalinti savo žiniomis su kita šalimi ir taip užsitikrinti savo, kaip užsienio dizaino miesto, reputaciją. Tačiau šio projekto metu mes, mūsų dizaineriai ir kultūros sektorius taip pat galėsime daug ko pasimokyti,” – teigia Kortreiko merė Ruth Vandenberghe.

Pažymėtina, jog Flandrijos vyriausybė remia minėtus projektus 100 000 Eur ministro pirmininko Jan Jambon kanceliarijos ir Užsienio reikalų departamento lėšomis. Taip „Designregio Kortrijk” ir „Stad Kortrijk” stiprina bendradarbiavimą bei gerų praktikų mainus tarp kelių miestų ir regionų

„Džiaugiamės Flandrijos užsienio reikalų ministerijos suteikta galimybe vystyti bendrus projektus tarp Kauno ir Kortreiko miestų. Tikiu, kad ši bendrystė ne tik praturtins „Kaunas -Europos kultūros sostinė 2022″ programą, bet ir duos startą ilgalaikiam bendradarbiavimui tarp Lietuvos ir Flandrijos įmonių bei dizainerių. Visa tai dar labiau sutvirtintų šių dviejų UNESCO Dizaino miestų tarpusavio ryšius,” – sako Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Birutė Mačienė (ELTA)

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA