Maisto atiduotuvės įkūrėja J. Janovičiūtė: „Dovanoti lengviau, negu prašyti“ | Kas vyksta Kaune

Maisto atiduotuvės įkūrėja J. Janovičiūtė: „Dovanoti lengviau, negu prašyti“

SKIRMANTĖ JAVAITYTĖ 2020/08/08 20:05
Grupės ,,Maisto atiduotuvė" narių nuotr.

Užderėjo cukinijų ir obuolių, gal kam reikia? Galėčiau vienam senoliui suruošti maisto lauknešėlį, ryt ar poryt. Gal kas turite kūdikių maistelio? Vaišinu ką tik iškeptu pyragu. Ar kas nori vyšnių kompoto? Tokiais ir panašiais skelbimais dalinasi feisbuko grupės „Maisto atiduotuvė“ nariai. Pasak grupės įkūrėjos Justės Janovičiūtės, iniciatyva skatina tausoti maistą ir atlikus maisto produktams jų neišmesti, o pasidalinti su kitais.

2016 m. lapkritį sukurtoje grupėje skelbimais gali dalintis visi nariai. Grupėje yra žmonių iš skirtingų Lietuvos vietovių. Tiesa, privalu laikytis kelių taisyklių: grupėje dalinamasi tik maistu, pardavinėti – draudžiama, už atiduodamo produkto kokybę yra atsakingas dovanotojas. Grupėje nepageidaujama reklama. Atidavus prekę reikia ištrinti skelbimą.

[galerija kiek=”8″]

„Grupę sukūriau vedina minties, kad dovanoti yra lengviau, negu prašyti. Savo artimoje aplinkoje mačiau, kaip smagu dalintis, dovanoti ir tai džiugindavo. Kartu pastebėjau, kad nesusimąstome, kiek daug maisto netausodami išmetame. Nusprendžiau pabandyti bent truputį sumažinti gero, valgomo maisto išmetimą ir padėti žmonėms, kurie gyvena nepritekliuje“, – pasakojo J. Janovičiūtė.

Dalinasi obuoliais./ Grupės „Maisto atiduotuvė“ nuotr.

Šiuo metu grupėje yra apie 3,2 tūkst. narių. Pasak pašnekovės, dažniausiai žmonės dalinasi konservuotais maisto produktais: atiduoda mėsos ar daržovių konservus, uogienes. Taip pat dalinasi kitais ilgai galiojančiais produktais: prieskoniais, makaronais, kava, saldainiais, medumi, kūdikiams skirtais mišiniais. „Kaip maloniai nustebina, kai vaišina šviežiu obuolių pyragu ar ką tik iškeptais maltinukais su grybų padažu!“, – šypsojosi J. Janovičiūtė. Grupės nariai taip pat kooperuojasi ir maisto produktus draugiškai veža vieni kitiems.

Pašnekovė pastebėjo tam tikras sezonines tendencijas: po didžiųjų metų švenčių žymiai padaugėja norinčiųjų pasidalinti maistu, o vasarą ir rudenį – atiduodančių užaugintą daržovių ar vaisių derlių.

Grupėje galima ne tik siūlyti, bet ir prašyti. „Ne visiems būna lengva viešai paprašyti pagalbos. Dažnai žmonės parašo privačiai su prašymu už juos tai padaryti anonimiškai“, – pažymėjo grupės „Maisto atiduotuvė“ įkūrėja Justė Janovičiūtė.

Grupės įkūrėja J. Janovičiūtė./ Asmeninio archyvo nuotr.

Pašnekovei įsiminė prieš metus jai parašiusios daugiavaikės mamos laiškas. Moteris tuomet susidūrė su dideliais sunkumais ir paprašė anonimiškai parašyti į grupę, kad reikia pagalbos maistu.

„Maždaug per valandą atsirado apie 10 savanorių, kurie jau ruošė lauknešėlius, kooperavosi tarpusavyje, organizavo maisto produktų pristatymą daugiavaikei mamai. Labai nudžiugino, kad vedami bendro tikslo – tausoti maistą – tiek žmonių pasisiūlė padėti. Ir dar puikiau, kad gerumo impulsas sukūrė ryšius tarp žmonių, bendrystę, susitelkimą ir paskatino tausoti maistą“, – sakė J. Janovičiūtė. 

„Maisto atiduotuvę“ rasite ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA