62 metastazės smegenyse: iššūkis, kurį įveikė Kauno klinikų chirurgas | Kas vyksta Kaune

62 metastazės smegenyse: iššūkis, kurį įveikė Kauno klinikų chirurgas

Kauno klinikų nuotr.

Prieš du metus Aušrai gydytojai išoperavo inkstų naviką – operacija praėjo sėkmingai, tačiau po kurio laiko moteriai pradėjo svaigti galva, silpo kairė ranka ir koja.

„Po truputį tapo sunkiau vaikščioti – turėdavau šiek tiek pagalvoti, kad dabar turiu statyti koją ir eiti. Nieko blogo tikrai neįtariau, kol tyrimas neparodė, kad jau tuo metu galvoje buvo 19 nedidelių metastazinių židinių“, – istoriją pradeda moteris, kuriai iš viso gydytos 62 metastazės, iš kurių dvi – smegenų kamiene, ypač svarbioje ir jautrioje smegenų struktūroje, jungiančioje galvos ir nugaros smegenis.

„Išgirdusi, kas vyksta ir kokiu greičiu plinta metastazės, mintyse jau save laidojau, iki kol gydytojai nepasakė apie Gama peilį. Žinau, kad tik dėl specialistų žinių ir naujausių gydymo galimybių Lietuvoje esu gyva, galiu dirbti ir džiaugtis gyvenimu“, – sako Aušra.

Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos gydytojas neurochirurgas Šarūnas Tamašauskas prisimena, kad nors kiekvieno moteriai atlikto tyrimo metu stebėdavo gydytų metastazių nykimą, smegenyse vis atsirasdavo ir naujų židinių, rašoma Kauno klinikų pranešime žiniasklaidai.

Pasak gydytojo neurochirurgo, pacientams, nustačius metastazes galvos smegenyse, neretai taikomas kombinuotas – operacinis ir radiochirurginis – gydymo būdas. Esant keletui metastazių, pacientui pašalinamas židinys, kuris sukelia galvos smegenų spaudimą ir neurologinę simptomatiką, o likę židiniai gydomi stereotaksinės radiochirurgijos būdu – Gama peiliu.

„Šiuo atveju neurochirurginės operacijos negalėjome atlikti dėl didelio metastazių skaičiaus ir jų išplitimo po visas galvos smegenis. Taip pat pacientei netiko ir spindulinė terapija, nes per trumpą laiką atsiradus naujoms metastazėms, jų gydyti taikant spindulinę terapiją nebebūtų galimybės.

Aptarus pacientės ligą daugiadalykiame gydytojų konsiliume, nusprendėme taikyti pažangiausią stereotaksinės radiochirurgijos aparatą – Gama peilį. Be šio gydymo įrankio, tokios sudėtingos patologijos gydyti nebūtume galėję“, – teigia Š. Tamašauskas.

Aušrai gydymas dar tęsiamas, tačiau moteris sako, kad jau dabar jaučiasi puikiai. „Toliau dirbu, nesėdžiu vietoje, galvoju tik pozityviai. Drąsiai sakau, kad Lietuvoje gydytojai – aukščiausio lygio specialistai, dedantys maksimalias pastangas dėl kiekvieno paciento.

Esu jiems be galo dėkinga – gydytojams onkologams, gydytojams neurochirurgams, slaugytojams, pagalbiniam personalui už visą priežiūrą ir paguodžiantį žodį, kai jo labiausiai reikėjo“, – dėkoja Aušra.

Š. Tamašauskas tikina, kad kiekvienas pacientas ir jo liga yra skirtingi, todėl gydytojai visada ieško tinkamiausio gydymo metodo konkrečiam žmogui.

„Dažnai mūsų klausia, ką patys pacientai gali padaryti dėl savo ligos gydymo. Svarbiausia – į gydytojus kreiptis laiku ir jais pasitikėti, o mes padarysime viską, ką galime, kad suvaldytume ligą ir užtikrintume kuo geresnę pacientų gyvenimo kokybę“, – sako Neurochirurgijos klinikos gydytojas neurochirurgas Š. Tamašauskas.

Gama peilis – itin tikslus galvos smegenų radiochirurgijai skirtas aparatas, leidžiantis milimetro dalių tikslumu spinduliuotę sutelkti tik į reikiamą vietą. Taip maksimaliai apsaugomos sveikos smegenys, todėl išlieka galimybė atsiradus naujoms metastazėms gydymą pakartoti. Gydymas vyksta neatveriant kaukolės, todėl neretai pacientai jau sekančią dieną vyksta namo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA