S. Skvernelis: netrukus bus atnaujintas laisvas judėjimas į Lenkiją | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis: netrukus bus atnaujintas laisvas judėjimas į Lenkiją

Kas vyksta Kaune, BNS, 2020/06/05 13:02
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad sutarta atkurti laisvą žmonių judėjimą tarp Baltijos valstybių ir Lenkijos. Taip pat gauta Lenkijos parama dėl Lietuvos pozicijos nepirkti elektros energijos iš Astravo AE.

„Šiandien kalbėjausi su kolega Lenkijos premjeru Mateusz Morawiecki. Dvi svarbios ir geros žinios. Pirmoji – sutarėme, kad kitą savaitę būtų atkurtas laisvas žmonių judėjimas tarp Baltijos valstybių ir Lenkijos. Tai skubos tvarka suderins atsakingos valstybių ministerijos“, – rašė premjeras.

Taip pat gautas Lenkijos palaikymas Lietuvai dėl Astravo AE.

„Antroji – M. Morawiecki aiškiai patvirtino Lenkijos paramą Lietuvos pozicijai dėl neatidėliotino sinchronizacijos projekto įgyvendinimo ir elektros energijos nepirkimo iš nesaugios Astravo atominės elektrinės. Lenkija suinteresuota, kad nesaugiose trečių šalių elektrinėse pagaminta elektros energija nepatektų į rinką, todėl jie remia mūsų poziciją dėl politinės deklaracijos tarp Baltijos valstybių pasirašymo“, – rašė S. Skvernelis.

Primename, kad pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančią tvarką, tautiečiams išvykimas iš šalies yra nevaržomas, tačiau sugrįžus į Lietuvą iš valstybės, kurioje susirgimų skaičius viršija 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, būtina dviejų savaičių izoliacija.

Užsieniečiams, norintiems atvykti į Lietuvą galioja kita tvarka – jei užsienio valstybėje per pastarąsias 14 dienų susirgusiųjų COVID-19 skaičius 100 tūkst. gyventojų yra nuo 15 iki 25, tokios šalies piliečiams leidžiama atvykti į Lietuvą, tačiau jiems privaloma 14 dienų izoliacija. Jei susirgimų skaičius neviršija 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, tokių šalių piliečiams ne tik leidžiama atvykti, bet jiems nereikia ir izoliacijos.

Jei susirgimų skaičius viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, užsieniečiams atvykti draudžiama.

Šalių, kurios atitinka šiuos reikalavimus, sąrašą bendrai koordinuoja visos trys Baltijos šalys, tarp kurių judėjimo suvaržymai panaikinti jau anksčiau. Šis sąrašas skelbiamas kiekvieną pirmadienį.

Į pirmąjį Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtą sąrašą šalių, iš kurių leidžiama atvykti užsieniečiams, įtrauktos 27 valstybės.

Dviejų savaičių saviizoliacija tiek lietuviams, tiek užsieniečiams nėra būtina atvykus iš 24 iš jų. Tarp šių šalių yra ir Lenkija.

Atvykti be reikalavimo saviizoliuotis leista iš: Liuksemburgo, Nyderlandų, Italijos, Danijos, Lenkijos, Rumunijos, Prancūzijos, Suomijos, Vokietijos, Čekijos, Estijos, Austrijos, Bulgarijos, Latvijos, Vengrijos, Norvegijos, Šveicarijos, Kipro, Graikijos, Islandijos, Slovakijos, Kroatijos, Slovėnijos ir Lichtenšteino.

Saviizoliacija bus būtina, tačiau atvykti leista iš: Maltos, Airijos ir Ispanijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA