Kaukių dėvėjimo ypatumai: penkios dažniausiai daromos klaidos | Kas vyksta Kaune

Kaukių dėvėjimo ypatumai: penkios dažniausiai daromos klaidos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo penktadienio Lietuvoje įsigalios privalomas nurodymas dėvėti apsaugines veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones. Iki šiol tai buvo Vyriausybės rekomendacija.  „Kas vyksta Kaune“ išskyrė dažniausiai žmonių daromas kaukių dėvėjimo klaidas, dėl kurių apsauga nuo koronaviruso tampa nebeveiksminga.

Pirma klaida: netinkamas užsidėjimas

Klaidinga manyti, kad kaukę pakaks užsidėti tik einant į parduotuvę ar kitą viešą vietą. Labiausiai patartina kaukę užsidėti dar namuose, kai jūsų rankos švarios ir galite tai padaryti tinkamai. Labai svarbu suprasti, kad bet koks kaukės palietimais pirštais, kurie prieš tai lietė kitus paviršius yra pats tiesiausias būdas virusui atsidurti ant jūsų kaukės ir nukeliauti ten, kur jis nori – į nosį ar burną.

Jei galimybės užsidėti kaukę namuose neturite ir norite tai padaryti, pavyzdžiui, prieš išlipdami iš automobilio – prieš tai būtinai kuo kruopščiau dezinfekuokite rankas. Reiktų atminti, kad pati efektyviausia priemonė rankų dezinfekcijai yra jų plovimas su muilu ir vandeniu ne mažiau, kaip 30 sekundžių.

Jei tokios galimybės nėra, dezinfekcijai reiktų naudoti ne mažesnės, nei 60 proc. stiprumo alkoholinį antiseptiką.

Antra klaida: netinkamas dėvėjimas

Kaukę reikia užsidėti kruopščiai, kad ji pilnai dengtų burną ir nosį ir surišti taip, kad tarp kaukės ir veido būtų kuo mažiau tarpų. Netgi patarimai patiems pasigaminti metalinį spaustuką, kuris padėtų geriau pritvirtinti kaukę prie nosies kuprelės.

Jei nešiojate akinius, jų stiklai turėtų gulti ant kaukės paviršiaus. Jei akiniai rasoja (o būtent taip ir yra), galima akinių stiklą iš vidaus pridengti labai plonu permatomu popieriumi, kitaip tariant, iš pradžių užsidėti ant akių ir nosies plono permatomo popieriaus juostą, o jau ant jos – akinius. Sako, padeda.

Tiems kurie nenešioja akinių, galima prisiminti madą vaikščioti su akiniais nuo saulės net uždarose patalpose. Virusas į žmogaus organizmą gali pateikti ir per akių gleivinę ar nedideles žaizdeles, įbrėžimus, kuriuos reiktų užklijuoti orui nepralaidžiu pleistru.

Trečia klaida: kaukės lietimas

Labai svarbu: dėvėdami kaukę, jokiu būdu nelieskite jos rankomis!

Juk tam ir dėvite kaukę, kad ji sukurtų užtvarą tarp jūsų kvėpavimo takų ir galimai atskriejančio COVID–19 sukėlėjo.

Kaukės lietimas rankomis, kurios prieš tai lietė kitus paviršius yra, paprastai tariant, pats paprasčiausias būdas pačiam „užsidėti“ virusą ant savo kaukės.

Ketvirta klaida: laikinas nutraukimas

Ir štai žmogus, kuris prieš tai buvo vietoje, kur lankėsi kiti žmonės – parduotuvėje, vaistinėje ar kitur, lietęs savo kaukę nešvariomis rankomis, pirmiausia, ką padaro išėjęs į lauką – tai kaukę nusismaukia nuo veido ir palieka „kadaruoti“ pasmakrėje.

Tai tikrai labai puikus būdas leisti visiems nusėdusiems ant kaukės paviršiaus virusams leistis būti įkvėptiems per nosį ar burną.

Penkta klaida: kaukės nusiėmimas

Todėl labai svarbu: nusiėmus kaukę arba ją palietus, reiktų iškart nusiplauti rankas. O nusiimant pačios kaukės taip pat nereiktų liesti.

Geriausiai yra kaukę nusiimti už raištelių bei iškart saugiai išmesti.

Papildomos rekomendacijos

Labai svarbu įsisąmoninti, kad vienkartinių kaukių negalima naudoti pakartotinai. Ir nors anksčiau LR Sveikatos apsaugos ministerija buvo perspėjusi gyventojus nenaudoti medžiaginių (medvilnės ar marlės) kaukių, tačiau po kurio laiko ši rekomendacija keitėsi.

Kaip teigiamam priimtame privalomame kaukių dėvėjimo sprendime, viešose vietose reiktų dėvėti medicinines kaukes, respiratorius arba „kitas priemones“. Greičiausiai turima omenyje iš medžiagos pasiūtas kaukes.

Svarbu nepamiršti, kad kiekvieną kartą po dėvėjimo tokią kaukę būtina skalbti ne žemesnėje nei 60°C temperatūroje su skalbikliu. Jei dėl kaukės audino ypatybių negalima naudoti karšto vandens, reikia skalbti su balikliu ar kitais natrio hipochlorito turinčiais produktais, skirtais tekstilės gaminiams.

Svarbu suprasti, kad visas šias klaidas galite daryti, jei nuo viruso patys nesisaugote, o tik saugote kitus.

Straipsnis parengtas pagal LR Sveikatos apsaugos ministerijos, PSO, ULAC rekomendacijas bei populiariausius patarimus užsienio žiniasklaidos šaltiniuose. 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA