Kaune išaugo sergamumas gripu ir ūminėmis infekcijomis | Kas vyksta Kaune

Kaune išaugo sergamumas gripu ir ūminėmis infekcijomis

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kauno apskrityje sergamumas gripu ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 3-osios metų savaitės duomenimis padidėjo 9 proc.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad 3-osios metų savaitės duomenimis sergamumas gripu ir ŪVKTI Kauno apskrityje siekia 75,4 atvejus 10 000 gyventojų per savaitę. Didžiausias sergamumas registruotas Kaune – 91,6 atvejai 10 000 gyventojų per savaitę. Mažiausiai peršalimo ligomis serga Kaišiadorių raj. gyventojai, kur rodiklis siekia 37,4 atvejus 10 000 gyventojų per savaitę.

Per savaitę sergamumas gripu ir ŪVKTI Kaune ir Kauno apskrities teritorijose padidėjo 9 proc., susirgimų gripu skaičius išaugo iki 225 atvejų. Vaikai sudaro 55 proc. visų sergančiųjų gripu ir ŪVKTI. Į Kauno apskrities ligonines per šių metų 3-ąją savaitę medicinos pagalbos dėl gripo kreipėsi 58 asmenys, iš kurių 24 vaikai (2-17 m.) ir 2 suaugusieji buvo hospitalizuoti.

Lyginant su ankstesniųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet sergamumas gripu ir ŪVKTI Kauno apskrityje yra mažesnis. Pernai 3-ąją metų savaitę Kauno apskrityje sergamumo rodiklis siekė 144,5 atvejus 10 000 gyventojų per savaitę. Buvo užregistruoti 1 005 gripo atvejai. Bendras sergančiųjų gripu ir ŪVKTI atvejų skaičius siekė 8 125. Vaikai sudarė 57 proc. visų sergančiųjų gripu ir ŪVKTI.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis 2-ąją metų savaitę iš Kaune paimtų ėminių išskirti 1 A(H3N2), 10 A(H1)v ir 3 B tipo gripo virusai. Lietuvoje per savaitę iš viso išskirti 10 A(H3N2), 25 A(H1)v ir 3 B tipo gripo virusai.

Lietuvoje kasmet gripu suserga 5 – 10 proc. gyventojų, didžiausias sergamumas stebimas sausio – kovo mėnesiais. Gripas – ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų. Veiksmingiausia apsaugos nuo gripo priemonė – skiepijimasis sezoninio gripo vakcina.

Nespecifinės gripo prevencijos priemonės: rankų higiena (plauti rankas su muilu rekomenduojama reguliariai, bet ypač – nusikosėjus ar nusičiaudėjus), neplautomis rankomis neliesti akių, nosies ar burnos, nuolat vėdinti patalpas, pajutus gripo simptomus, patariama neiti į darbą ar ugdymo įstaigą, likti namuose, vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis, stiprinti imunitetą, laikytis darbo ir poilsio režimo, būti fiziškai aktyviems.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA