Teismas nepalengvino atsakomybės kartelius sudariusioms vairavimo mokykloms | Kas vyksta Kaune

Teismas nepalengvino atsakomybės kartelius sudariusioms vairavimo mokykloms

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) patvirtino, kad Konkurencijos taryba pagrįstai nubaudė vairavimo mokyklas bei Lietuvos vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociaciją (LVMA) už kartelinius susitarimus ir skyrė adekvačias baudas.

Tyrimą atlikusi Konkurencijos taryba 2018 m. gruodį paskelbė, kad 26 vairavimo mokyklos ir LVMA derino įkainius už vairavimo mokymo paslaugas Vilniuje, Kaune bei Jurbarke.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2016-ųjų birželį Vilniuje įvykusio LVMA Vilniaus apskrities narių susirinkimo, kuriame dalyvavo ir asociacijai nepriklausančių vairavimo mokyklų atstovai, metu buvo aptariami ir derinami įkainiai už vairavimo mokymo paslaugas.

Tarpininkaujant asociacijai, 15 sostinės mokyklų ne tik susitarė padidinti visų vairavimo mokymo kategorijų įkainius, tačiau siekė, kad nustatytą kainų lygį taikytų ir kitos vairavimo mokyklos Vilniuje. Pasak Š. Keserausko, asociacijai nepriklausančias įmones konkurentai spaudė naudodamiesi turima prieiga prie mokymams skirtų aikštelių.

„Vairavimo mokyklų veikloje yra labai svarbu turėti aikštelę, arba savo, arba gauti prieigą, ypač Vilniuje, Kaune ar dideliuose miestuose, kur patogių vietų aikštelėms nėra daug, – tvirtino Konkurencijos tarybos pirmininkas. – Tie, kas turi savo aikšteles ir nuomoja jas kitiems, turi papildomą galimybę daryti poveikį.“

Kaune iki 2016 metų pabaigos įvyko mažiausiai 18 susitikimų, per kuriuos aštuonių vietos vairavimo mokyklų atstovai tarėsi dėl kainų. Po susitikimų jie aktyviai stebėdavo vieni kitų paslaugų įkainius, susirašinėjo ir ragino taikyti sutartas kainas, nustatė tyrimas. Anot Konkurencijos tarybos, kartelinį susitarimą kuravo LVMA ir „kai kurios aktyvesnės įmonės“.

Konkurencijos tarybos duomenimis, iki 2016-ųjų balandžio B kategorijos vairavimo kursų kaina sostinėje svyravo nuo 270 iki 419 eurų, o C, CE ir D kategorijų – nuo 480 iki 732 eurų. Nuo 2016 metus liepos daugumos Vilniuje veikiančių vairavimo mokyklų įkainiai gerokai pakilo ir tapo beveik vienodi: B kategorijos kursų kaina siekė apie 500 eurų, C, CE ir D – nuo 700 iki 1100 eurų.

Kaune vairavimo mokyklų įkainiai suvienodinti keliais etapais: 2016 metais liepos pabaigoje B kategorijos vairavimo kursų kainos pakilo nuo 225–277 iki 350 eurų, dar po dviejų mėnesių – iki 375 eurų.

Už konkurenciją ribojantį susitarimą pažeidėjoms skirtos baudos nuo 1 500 iki 129 300 Eur – iš viso 574 400 Eur.

Konkurencijos tarybos nutarimą apskundė 13 vairavimo mokyklų ir LVMA. Bylą išnagrinėjęs VAAT atmetė pareiškėjų skundus ir konstatavo, kad Konkurencijos taryba tinkamai įvertino visas faktines tyrimo aplinkybes ir pagrįstai skyrė baudas, kurių nėra pagrindo naikinti arba mažinti.

VAAT akcentavo, kad pareiškėjai padarė vieną iš pavojingiausių konkurencijos teisės pažeidimų, kurie daro žalą šalies ekonomikai, o atsakomybė kyla visiems susitarimo dalyviams, nepaisant to, ar jie ėmėsi aktyvių veiksmų. Teismai yra aiškinę, kad net ir pasyvus įmonės dalyvavimas susitikimuose, per kuriuos sudaryti antikonkurencinio tikslo siekiantys susitarimai, ir neprieštaravimas jiems, laikytinas bendrininkavimu, dėl kurio gali kilti atsakomybė, nes nebylus pritarimas neteisėtai iniciatyvai skatina tęsti pažeidimą.

VAAT sprendimas per 30 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA