D. Maskoliūnas: tiek sveikinimų nesulaukiau net per gimtadienį | Kas vyksta Kaune

D. Maskoliūnas: tiek sveikinimų nesulaukiau net per gimtadienį

R. Tenio nuotr.

Antradienį iškart po „Žalgirio“ treniruotės į Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) būstinę Kaune atskubėjęs Darius Maskoliūnas pasidalijo mintimis apie jam patikėtą nacionalinės vyrų krepšinio komandos vairą. Vyriausiuoju treneriu paskirtas specialistas jaudinosi, kaip per trumpą laiką ant „Žalgirio“ sistemos kurpalio pavyks užvilkti rinktinės žaidimą, tačiau teigė jaučiantis didelį palaikymą ir patikino padarysiantis viską kas įmanoma, kad Lietuva žaistų 2020-ųjų Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Nerimauti verčia laiko trūkumas

Kaip žurnalistams sakė D. Maskoliūnas, dėl rinktinės trenerio posto kurpti visokie planai, dėliota ir spėliota, bet kai jie neišdegė, laiko svarstymams nebeliko. Sprendimą po pokalbio su Arvydu Saboniu strategas pasakojo priėmęs kai grįžo iš susitikimo su „Fenerbahce“.

„Kaip sakė gerbiamas Antanas Sireika, einu ne ant karštos kėdės, o dar neužkurto laužo. Kiek gali būti tos baimės, nežinau. Kažkokio jaudulio ir nežinomybės meluočiau sakydamas, kad nėra. Situacija sudėtinga – langas, per kurį žaidi dvejas rungtynes be pagrindinių žaidėjų ir turi daugiausia dvi savaites pasiruošimui“, – svarstė D. Maskoliūnas.

Perteikti sistemą, anot jo, paprasčiausiai nėra laiko. Dėl to, neslėpė naujasis rinktinės treneris, kyla nerimas ir jaudulys, tačiau bus bandoma padaryti ką įmanoma geriausio ir pasiekti nubrėžtą tikslą, mat puikių žaidėjų yra daug.

„Net nežinau, kokiam laikotarpiui sutarėme dėl posto. Kalbėjome apie dabartinę situaciją, kas svarbiausia Lietuvos krepšinio rinktinei – sudalyvauti atrankoje ir papulti į olimpines žaidynes. Apie tolimesnius planus nekalbėjome“, – paklaustas, ar galėtų treniruoti nacionalinę rinktinę ir pasibaigus olimpiniam ciklui, aiškino D. Maskoliūnas.

Rinktinės trenerio pareigos – proga pasitikrinti

Su „Žalgiriu“, pasak stratego, viskas buvo aptarta, komanda jokių problemų nesudarys ir Šarūnas Jasikevičius savo dešiniąją ranką išleis. D. Maskoliūnas atskleidė, kad jo asistentais rinktinėje bus Tomas Masiulis ir Benas Matkevičius – su jais iš esmės esą jau sutarta.

„Paskutinius ketverius metus sėdžiu labai komfortiškoje vietoje dirbdamas superiniame klube su vienu geriausių trenerių Europoje. Ši proga – pasitikrinimas savęs, kaip per tuos metus paaugau, nes tikiuosi, kad patobulėjau. Manau, pamatysime dirbant. Faktas, kad kažkokie klausimai žmonėms gali kilti, tačiau galvoju, kad esu pasiruošęs ir priėmiau šį iššūkį“, – situaciją vertino D. Maskoliūnas.

Sprendimą tapti rinktinės treneriu jis sakė aptaręs ir su artimaisiais, ir su žmonėmis, kurie padarė bei daro didžiausią įtaką kaip treneriui. „Su jais visais tariausi ir gavau tik postūmį į priekį, didelį palaikymą, kuo labai džiaugiuosi, tai man suteikė užnugarį jaustis stipriam. Su Dainiumi Adomaičiu bendrauti dar neteko, kalbėjau su Jonu Kazlausku, o kitus palikite man“, – žurnalistams ėmus kvosti pašnekovų pavardes tarstelėjo D. Maskoliūnas.

Ir čia pat pridūrė, kad jo nebaugina rinktinės situacija: „Puikiai žinote – ten visada kosminė atmosfera, puikūs žmonės ir sąlygos sukuriamos kiek įmanoma geriausios. Žinau, kad rasiu tai ir dabar atėjęs į šį darbą. Vienintelis klausimas buvo laiko neturėjimas ir minimali galimybė perteikti žaidėjams filosofiją per trumpą periodą.“

Bandys pritaikyti „Žalgirio“ sistemą

Naujasis treneris patvirtino, kad rinktinės kandidatų sąraše vėl galima tikėtis pamatyti Donatą Motiejūną. „Atsakysiu atvirai – apie potencialius žaidėjus dar praktiškai negalvojau, atidžiai nieko nedėliojau, – prašomas plačiau pakomentuoti apie galimus kandidatus teigė D. Maskoliūnas. – Bendravau su „Žalgiryje“ žaidžiančiais rinktinės nariais, su didžiąja dalimi teko susirašinėti, kalbėti gyvai apie kažką nelabai. Treneris šiandien pristatė, tai žalgiriečiai mane visaip apstumdė – palaikymą jaučiu.“

Rinktinės rezultatai šiųmečiame pasaulio krepšinio čempionate, anot stratego, netekino, bet pats žaidimas nebuvo blogas – esą žiūrėjosi ir momentais net labai gražiai. Praloštos dvejos rungtynės komandoms, kurios pakliuvo į geriausiųjų ketvertą, o į kitą pusę viskas pasisukti galėjo vienu metimu. D. Maskoliūno vertinimu, yra taisytinų dalykų, jų visada buvo ir bus, nes naujas treneris norės įnešti kažką savo.

„Turime daug gerų žaidėjų, gerą rinktinę. Reikia iš jų išgauti daugiau ir stengsimės tai daryti“, – užtikrintai kalbėjo strategas, klausiamas žiniasklaidos pridėjęs niekada nebuvus taip, kad „Žalgiris“ kietakaktiškai nusistatytų neleisti žaidėjų į rinktinę, tiesiog būdavo objektyvių priežasčių kurio nors žaidėjo neišleisti.

„Man tapus treneriu, juokaudami sakė, kad gal ir duos. Viskas priklauso nuo situacijos – mano atveju, labai norėčiau, kad žalgiriečių rinktinėje būtų kuo daugiau. Sistema, pagal kurią žaisime, bus „Žalgirio“ – turėti kuo daugiau žalgiriečių būtų nuostabu, bet žinau, kad taip nebus“, – kortas ant stalo dėjo D. Maskoliūnas.

Jis prisiminė jau daug karštų kėdžių anksčiau užsėdęs ir visaip pasisekdavo. „Kur patekau, žinau. Turbūt, gimtadienio proga negaunu tiek sveikinimų kiek gavau šiandien. Labai ačiū ir tikiuosi, kad jie nuoširdūs. Stengsimės padaryti, kad viskas būtų gerai“, – užbaigė D. Maskoliūnas.

Nukonkuravo A. Sireiką

„Kas vyksta Kaune“ primena anksčiau antradienį paaiškėjus, kad Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei vadovaus žalgirietis D. Maskoliūnas. Kauno „Žalgirio“ klubas suteikė galimybę sezono metu Šarūno Jasikevičiaus asistentu dirbančiam D. Maskoliūnui tapti Lietuvos rinktinės vyriausiuoju treneriu.

Antradienį Kaune įvyko Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Vykdomojo komiteto posėdis, kurio metu buvo išrinktas naujasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris.

Posėdžio metu buvo pateiktos dvi kandidatūros. Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos prezidentas Vydas Gedvilas į šias pareigas pasiūlė A. Sireiką, o LKF prezidentas Arvydas Sabonis – D. Maskoliūną. Po pasitarimų ir diskusijų LKF Vykdomojo komiteto nariai beveik vienbalsiai naujuoju Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneriu išrinko D. Maskoliūną.

Kalbino ir Š. Jasikevičių

„Situacija buvo neeilinė, nes taip įvyko, kad trenerio ieškoti reikėjo greitai. Kitas dalykas tas, kad Dariaus nuopelnų pristatinėti nereikia. Paskutinius 10 metų jis dirbo aukščiausiame lygyje, buvo Jono Kazlausko asistentu rinktinėje, pats treniravo „Rytą“, „Žalgirį“, dabar dirba ryškiausio Lietuvoje trenerio Jasikevičiaus asistentu. 13 numeriu pats žaidė, tiek balsų ir gavo rinkimuose“, – iškart o posėdžio A. Sabonį citavo naujienų portalas DELFI.

A. Sabonio teigimu, su D. Maskoliūnu susitarta dėl darbo iki iki šio olimpinio ciklo pabaigos, nes vėliau baigiasi ir paties prezidento kadencija LKF.

„Kalbėjomės ir su pačiu Jasikevičiumi, bet jis, kaip ir anksčiau, pasakė, jog daug darbo turi su komanda ir labai išsikrauna. O čia toks trumpas darbo su rinktine laikas. Tikėsimės, kad kažkada ateityje jis treniruos nacionalinę komandą“, – pažymėjo LKF vadovas.

Kovos dėl vietos Europos čempionate ir olimpinėse žaidynėse

Artimiausias iššūkis naujojo stratego lauks jau kitų metų vasario mėnesį, kai Lietuvos rinktinė pradės kovas 2021 metų Europos čempionato atrankoje. Lietuviai vasario 21 dieną išvykoje susitiks su Belgijos rinktine, o vasario 24 namuose priims Čekijos komandą.

Dėl šių kovų D. Maskoliūnas praleis vieninteles žalgiriečių rungtynes, kai vasario 20 d. „Žalgiris“ išvykos rungtynėse susitiks su Vitorijos „Baskonia“.

Dar vienas išbandymas Lietuvos rinktinės lauks jau pasibaigus klubiniam krepšinio sezonui – birželio 23–28 dienomis Lietuvos krepšininkai dalyvaus olimpinių žaidynių atrankos turnyre.

[susije_video kurie=””]

Primename, kad iš rinktinės vyriausiojo trenerio posto po nesėkmingo pasaulio krepšinio čempionato pasitraukus Dainiui Adomaičiui, realiausiu pretendentu užimti jo vietą buvo laikomas Kazys Maksvytis. Visgi Permės „Parma“ komandai vadovaujančiam žemaičiui imtis šio darbo neleido Rusijos klubo vadovai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA