Motinos atakos dėl Kauno klinikų klaidos sulaukęs R. Kėvalas: tarsiuosi su advokatu | Kas vyksta Kaune

Motinos atakos dėl Kauno klinikų klaidos sulaukęs R. Kėvalas: tarsiuosi su advokatu

R. Guigos / DELFI nuotr.

Pasklidus žiniai, kad paauglei iš Jonavos Kauno klinikose per klaidą buvo sulašintas dezinfekcinis skystis, merginos mama pažėrė aštrių teiginių Vaikų ligų klinikos vadovo Rimanto Kėvalo atžvilgiu. Nors gydymo įstaiga esą pripažino, atsiprašė ir viešai komunikavo apie klaidą, moteris tvirtino sulaukusi pasiūlymo apie incidentą nutylėti – R. Kėvalas tai vadina šmeižtu.

Šeštadienį naujienų portalui DELFI išplatinus mamos pasisakymą, vakare Vaikų ligų klinikos vadovas R. Kėvalas pateikė savo versiją. Profesorius sako, kad tai, ką pasakojo paauglės motina, yra tiesiog šmeižtas.

„Man labai skaudu, kad esu šmeižiamas bandęs padaryti kriminalinį nusikaltimą, nes kyšio davimas yra kriminalinis nusikaltimas ir baudžiamas pagal tam tikrus įstatymus. Aš noriu pasakyti, kad mes nuo pat pirmų minučių neslėpėme šio atveju ir aš mamos prašiau, kad pasirašytų ir leistų mums, gydytojams komentuoti būklę, kadangi kartais būna tokios situacijos, kad tėvai savo vaiko būklę gali komentuoti, o gydytojams neduoda sutikimo ir kita pusė negali būti išgirsta, – komentavo R. Kėvalas.

– Kalba apie kažkokius pinigus, apie kažkokį siūlymą, atvirai pasakius, yra man visiškai nesuvokiama, nežinau, kodėl tėvai taip elgiasi, ko jie siekia, bet aš dar kartą noriu pasakyti, kad tai yra absoliutus šmeižtas, aš tarsiuosi su advokatu, kaip man elgtis tokioje situacijoje, nes aš nenusipelniau būti šmeižiamas tokiais sunkiais nusikaltimais kaip kyšio siūlymas.

Šiandien (šeštadienį – „Kas vyksta Kaune“) pats skambinau budinčiam gydytojui, mergaitės būklė yra gera ir ji buvo ruošiama išleisti į namus. Aš esu tos nuomonės, kad mums reikia pradėti klaidų viešinimo kultūrą, kad pacientai mumis pasitikėtų, kad medikai irgi žmonės, kad jie irgi klysta ir kad klaidų viešinimo kultūra turi būti vakarietiška, kad imamasi priemonių toms klaidoms ištaisyti. Man labai gaila, kad kai kurie tėvai tai supranta labai savotiškai ir kartais tokiais neatsakingais veiksmais, netgi šmeižimu priverčia…

Turbūt kiti kolegos pagalvos, kad čia išvis be reikalo viskas buvo sąžiningai pasakyta tėvams. Mes turime būti sąžiningi, lakūnai irgi padaro klaidų ir aviacijoje yra viskas absoliučiai viešinama ir viskas yra keičiama, kad tos klaidos nepasikartotų. Medicinoje taip pat pasitaiko klaidų, ne veltui amerikiečiai pripažinę, kad pašalinis vaistų poveikis yra trečia mirties priežastis JAV, o tai yra aukščiausio lygio medicina. Bet amerikiečiai pasitiki ta medicina ir tiki, kad (medikai – „Kas vyksta Kaune“) yra sąžiningi, atviri, pripažįsta savo klaidas ir daro viską, kad jos nesikartotų. Nesuprantu, kas tuo yra siekiama, bet yra taip, kaip yra. Visi pokalbiai vyko dalyvaujant mano kolegoms.“

Gydytojas pabrėžė, kad paauglės mama nė karto nebuvo jo kabinete. „Mano kabinetas yra aukštai, ketvirtame aukšte, o Vaikų intensyvios terapijos skyrius ir vaikų skubi pagalba yra pirmame aukšte, tai aš net nedrįsau prašyti, kad gerbiama ponia užliptų į ketvirtą aukštą. Viskas vyko intensyvios terapijos skyriuje, budinčių gydytojų kabinete ir mes nė karto nebendravome dviese, visuomet buvo kolegos, – komentavo R. Kėvalas.

– Kai ji (paauglės mama – „Kas vyksta Kaune“) panašiais kaltinimais žarstėsi, kad aš jai siūliau pinigus už neviešinimą jūsų kolegoms, LNK žurnalistams, ir aš paprašiau, kad pasakytų, kas – ar aš, ar dar kažkas kitas siūlė pinigus ir kiek siūlė, tada atsakymas buvo tyla. Kaip įrodymas, šis pokalbis yra įrašytas.

Iš vienos pusės, aš esu absoliučiai teisus, dėl to, kad nepadariau nė vieno veiksmo, kuris prasilenktų su mano morale, su mano gydytojo ir, pagaliau, su Hipokrato priesaika. Aš ir mano žmonės elgėmės labai sąžiningai su šia moterimi, sudarėme netgi išskirtines sąlygas, leidome pailsėti palatoje, praleisti naktį, gauti maistą ir visa kita. Labai nemalonu ir labai skaudu, galbūt galėčiau visiškai nekreipti dėmesio į kai kurių žmonių emocijas, pasisakymus, pastabas, tai yra natūralu, nes nesame tobuli, bet labai blogai jaučiuosi, kai esu šmeižiamas, bandęs daryti kriminalinį nusikaltimą.

Žmonės, kurie reikalauja sąžiningumo ir klaidų pripažinimo iš kitų, taip pat turėtų jausti atsakomybę už tiesos nekalbėjimą, už šmeižtą. Aš manau, kad ši ponia turės atsakyti už mano kaltinimą kriminaliniu nusikaltimu, nes aš turbūt greičiausiai to nepaliksiu, kad kiti kolegos jaustųsi saugiau.“

„Kas vyksta Kaune“ primena penktadienį vakare Lietuvą apskriejus žiniai, kad paauglei iš Jonavos Kauno klinikose į veną buvo sulašinti ne tie vaistai, dėl to prasidėjo komplikacijos. Kaip vėliau paaiškėjo, vietoje vaistų buvo sulašintas dezinfekcinis skystis, kurį slaugytoja sumaišė su vaistų buteliuku.

DELFI kalbinta paauglės mama Vita Plančiūnienė pasakojo, kad po nelaimės skyriaus vadovas už šios klaidos nutylėjimą siūlė „kompensaciją“. „Daktaras mane ketvirtadienį tris kartus kvietė į savo kabinetą ir pasakė: „nieko nesakykit niekam, mes jums kompensuosime“. Kaip jie įsivaizduoja tą kompensavimą? Aš manau, kad jie man būtų sumokėję, būtų davę kyšį“, – svarstė moteris.

Tuo metu R. Kėvalas komentavo, kad su paciente ir jos artimaisiais visą laiką buvo komunikuojama, paaiškinama, kokie vaistai naudojami ir kas bus daroma toliau. „Įvykus klaidai ar nepageidaujamam įvykiui, svarbiausia bendrauti su pacientais ir jų artimaisiais. Įvykus šiai situacijai, mes tą ir darėme nuo pat pradžių“, – sakė R. Kėvalas.

Pasak jo, ligoninės personalas visuomet stengiasi užtikrinti maksimalų pacientų saugumą. „Šią situaciją nuodugniai išsiaiškinome ir su skyriuje dirbančiu personalu. Atliksime vidinį tyrimą ir darysime viską, kad tokios situacijos daugiau nepasikartotų. Suprantame pacientės ir jos artimųjų susirūpinimą ir išgąstį, todėl dar kartą atsiprašome šeimos už patirtus išgyvenimus“, – kalbėjo R. Kėvalas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA