Kauno klinikose nukentėjusios paauglės mama: už tylą gydytojas siūlė kompensaciją | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikose nukentėjusios paauglės mama: už tylą gydytojas siūlė kompensaciją

delfi.lt / Gabrielė Grinkaitė 2019/10/19 13:26
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį vakare per Lietuvą nuskriejo žinia, kad paauglei iš Jonavos Kauno klinikose į veną buvo sulašinti ne tie vaistai, dėl to prasidėjo komplikacijos. Kaip vėliau paaiškėjo, vietoje vaistų buvo sulašintas dezinfekcinis skystis, kurį slaugytoja sumaišė su vaistų buteliuku. DELFI kalbinta paauglės mama pasakojo, kad po nelaimės skyriaus vadovas už šios klaidos nutylėjimą siūlė „kompensaciją“.

Šeštadienį ryte kalbinta merginos mama Vita Plančiūnienė sakė, kad po šoko vis dar nepavyksta atsigauti, pasak jos, dukra kol kas kalba „ne savu balsu“.

Prašė apie tai nepranešti

Ketvirtadienį mergina dėl stiprių pilvo skausmų iš Jonavos buvo atvežta į Kauno klinikų Vaikų kliniką. Jai buvo įtarta infekcija, todėl pradėta lašinti lašelinė.

Paauglės būklė smarkiai pablogėjo pradėjus į veną lašėti skysčiui. Pasirodo, reikiamų vaistų buteliuką slaugytoja sumaišė su dezinfekciniu skysčiu ir prasidėjo komplikacijos.

Kaip pasakojo nukentėjusios merginos mama, Vaikų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas prašė, kad apie šią klaidą artimieji nepraneštų ir už tai siūlė „kompensaciją“.

„Daktaras mane ketvirtadienį tris kartus kvietė į savo kabinetą ir pasakė: „nieko nesakykit niekam, mes jums kompensuosime“. Kaip jie įsivaizduoja tą kompensavimą? Aš manau, kad jie man būtų sumokėję, būtų davę kyšį. Kai pasakiau tai prie žurnalistų, gydytojas gynėsi, kad nieko nesiūlė. Bet man siūlė, sakė, kad parašyčiau pareiškimą ligoninėje, jog ligoninė apmokės gydymą. Aš nepasirašiau“, – kalbėjo V. Plančiūnienė.

Pasak moters, ją toks pasiūlymas supykdė dar labiau ir ji gydytojams pažadėjo taip visko nepalikti – kreiptis į teismą ir pranešti žurnalistams.

Kauno klinikos DELFI paaiškino, kaip buvo sumaišyti preparatų buteliukai bei pripažino slaugytojos klaidą. Komentarą pateikė ir motinos istoriją šmeižtu pavadinęs Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas – gydytojas ketina situaciją spręsti teisiniu keliu.

Po lašelinės pradėjo dusti

Paauglės mama pasakojo, kad lašant trečiai lašelinei, mergina pradėjo dusti, sakyti, kad jai negera. „Atbėgo seselė ir sako: „Oi, ne tuos vaistus leidžiame“. Greitai išėmė lašelinę, prijungė prie aparatūros ir išvežė į reanimacinį skyrių“, – pasakojo V. Plančiūnienė.

Moteris pasakoja, kad atėjusi į Reanimacijos skyrių, dukrą pamatė išbalusią ir išsigandusią. „Klausiau, kaip ji jautėsi, kai ją vežė į reanimaciją. Dukra atsakė, kad tuo metu duso ir galvojo, kad miršta. Dabar gydytojai manęs atsiprašinėja, bet man nereikia tų atsiprašymų. Seselė tą rytą kaip tik vėlavo į darbą, buvo išsiblaškiusi“, – kalbėjo V. Plančiūnienė.

Ligoninė klaidą pripažįsta ir atsiprašo

Kaip vėliau paaiškėjo, merginai buvo sulašinta apie porą šimtų mililitrų žaizdų dezinfekcinio tirpalo. Pasak Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovo prof. R. Kėvalo, ketvirtadienį buvo atvežta paauglė, besiskundžianti pilvo skausmu ir besitęsiančiu vėmimu. Atlikus nuodugnią apžiūrą ir po konsultacijos su specialistu, pacientei buvo skirta intraveninė infuzija skysčių atstatymui.

„Sulašėjus vienam tirpalo kiekiui ir bekeičiant kitu tirpalu, įvyko žmogiška klaida – sumaišyti vaistų buteliukai ir pradėtas lašinti sterilus vandeninis tirpalas. Šis nepageidaujamas įvykis buvo pastebėtas iš karto, todėl personalas nedelsiant nutraukė skysčio lašinimą. Buteliukai yra visiškai identiški, įprastai jie nebūna sudėti vienas šalia kito, o jų etiketė skiriasi nežymiai“, – sakė R. Kėvalas.

Profesorius pasakoja, kad pasitarus su daugiadalyke gydytojų specialistų komanda, pacientė stebėjimui buvo paguldyta į Vaikų intensyviosios terapijos skyrių parai. Jokių šalutinių klinikinių ar organų funkcijų sutrikimų gydytojai neužfiksavo. Merginos būklė išliko gera ir po 24 val. stebėjimo, todėl ji jau perkelta į kitą vaikų ligų skyrių ir netrukus gydytojai planuoja ją išleisti namo.

„Su paciente ir jos artimaisiais visą laiką buvo komunikuojama, paaiškinama, kokie vaistai buvo naudojami ir kas bus daroma toliau. Įvykus klaidai ar nepageidaujamam įvykiui, svarbiausia bendrauti su pacientais ir jų artimaisiais. Įvykus šiai situacijai, mes tą ir darėme nuo pat pradžių“, – sakė R. Kėvalas.

Pasak jo, ligoninės personalas visuomet stengiasi užtikrinti maksimalų pacientų saugumą. „Šią situaciją nuodugniai išsiaiškinome ir su skyriuje dirbančiu personalu. Atliksime vidinį tyrimą ir darysime viską, kad tokios situacijos daugiau nepasikartotų. Suprantame pacientės ir jos artimųjų susirūpinimą ir išgąstį, todėl dar kartą atsiprašome šeimos už patirtus išgyvenimus“, – sakė R. Kėvalas.

Slaugytoja, padariusi klaidą, kelioms dienoms nušalinta nuo darbo.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA