Atsakas: svarstoma kompensuoti rajono gyventojų išlaidas vaikų darželiuose mieste | Kas vyksta Kaune

Atsakas: svarstoma kompensuoti rajono gyventojų išlaidas vaikų darželiuose mieste

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Kauno miesto tarybai priėmus sprendimą dėl keliolika kartų išaugsiančio Kauno rajono gyventojų vaikų miesto darželiuose apmokesdinimo, rajono meras V. Makūnas teigia, kad neseks miesto pavyzdžiu ir rajone darželius lankantiems miesto gyventojų vaikams mokesčio nedidins.

[galerija kiek=”4″]

„Kauno rajono mokyklas ir darželius taip pat lanko kitose savivaldybėse gyvenantys vaikai. Yra kauniečių, jonaviečių, kėdainiečių, prieniškių. Tačiau mums niekada nekilo minčių juos dėl to papildomai apmokestinti. Tokiu keliu mes tikrai neisime, juk jie visi yra Lietuvos vaikai“, – taip Kauno rajono meras Valerijus Makūnas komentavo Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimą padidinti mokestį už darželius ne miesto vaikams.

Jis priminė 2015 m. rugsėjo 11 d. Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartį, kurioje sakoma, kad savivaldybių tarybų patvirtintas priėmimo į ikimokyklinio ugdymo įstaigas tvarkos aprašas, skirtingai vertinant miesto ir ne miesto teritorijose gyvenamąją vietą deklaravusius vaikus, pažeidžia Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme įtvirtintus lygiateisiškumo ir nediskriminavimo reikalavimus, vaikų teisę gauti ugdymo paslaugas. 

„Europoje savivaldybės seniai eina bendradarbiavimo keliu. Tenka tik apgailestauti, kad Kauno miesto vadovai nenori kartu spręsti iškylančių problemų, o jas naudoja kaip spaudimo įrankį. Tikslas – perbraižyti žemėlapį, prijungti naujas teritorijas. Ypač apmaudu, kad dėl to kenčia jaunos šeimos“, – kalbėjo V. Makūnas

Meras apstebėjo, kad šiuolaikinis pasaulis tapo labai dinamiškas: gretimų savivaldybių gyventojai vienur dirba, kitur gyvena, mokosi arba ilsisi.  „Ar todėl reikia juos rūšiuoti?, – retoriškai klausė V. Makūnas. – Ypač žeidžia, kai taip kalbama apie vaikus. Juk nėra taip, kad kaimo vaikas miesto darželyje arba mokykloje kažką apvagia. Paskui vaiką eina valstybės pinigų krepšelis. O dėl reikalingų priemokų savivaldybės juk gali susitarti.“

Meras sakė, kad pirmiausia abiem savivaldybėms reikia tiksliai suskaičiuoti, kiek tokių vaikų yra iš tikrųjų. „Mes neleisime, kad Kauno rajono vaikams didėtų mokesčiai, todėl svarstysime kompensavimo mechanizmus ir kitų metų biudžete šiam tikslui numatysime lėšų“, – tvirtino V. Makūnas.

Kartu jis pabrėžė, kad tai – tik laikinas sprendimas. „Augančioje savivaldybėje vaikų darželių problema išlieka opi. Turime strategiją kaip ją spręsti. Esame parengę įvairių šios problemos sprendimo modelių, tarp jų ir šeimos darželio modelį“, – dėstė planus meras.

Vieną problemos sprendimo būdą savivaldybė jau yra išmėginusi, išpirkdama iš privačių investuotojų pastatytą vaikų darželį Vijūkuose (Užliedžių sen.). Dabar planuojama išpirkti pastatytus darželius Garliavoje, Noreikiškėse ir Domeikavoje. Kiekviename jų turėtų po aštuonias grupes, taip būtų sukurta beveik 500 naujų vietų mažiesiems Kauno rajono gyventojams.

Šiuo metu rekonstruojamas Raudondvario lopšelis-darželis bei Ilgakiemio pradinė mokykla-darželis, pradėti Garliavos lopšelio-darželio „Obelėlė“ rekonstrukcijos projektavimo darbai. Kauno rajono taryba taip pat pritarė Zapyškio ir Lapių lopšelių-darželių atnaujinimo projektams.

V. Makūno teigimu, į sparčiai augančias savivaldybes turėtų atkreipti dėmesį ir šalies vadovai. „Ne tik Kauno rajone, bet ir Vilniaus, Klaipėdos rajonų savivaldybėse gimsta daug vaikų. Neabejoju, kad darželių problemą išspręstume greičiau, jei savo dalį pridėtų Vyriausybė“, –  kalbėjo meras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA