Antras R. Mikutavičiaus žudiko bandymas – nesėkmingas | Kas vyksta Kaune

Antras R. Mikutavičiaus žudiko bandymas – nesėkmingas

BNS 2019/08/20 15:12
DELFI nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį nusprendė, kad už kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymą nuteistas Vladas Beleckas turi kalėti iki gyvos galvos.

V. Beleckas į teismą kreipėsi, nes šių metų liepą Kauno apygardos teismas atsisakė tenkinti Pravieniškių pataisos namų teikimą ir jam skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Skunde nuteistojo advokatas teigė, kad V. Beleckas atitinka visus bausmės pakeitimo pagrindus.

Skunde sakoma, kad iki atsirandant galimybei gauti terminuotą bausmę „nebuvo prasmės“, ką nors daryti ar deklaruoti apie teigiamus pokyčius. Taip pat gynėjas nurodė, kad nuteistojo elgesys ryškiai keičiasi į gerąją pusę.

„Apygardos teismas selektyviai įvertino administracijos teikime išdėstytus faktus ir nutartyje rėmėsi tik tais, kurie (…) leido netenkinti pataisos įstaigos prašymo laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti terminuota“, – teismo nutartyje aprašomi skundo argumentai.

„Vladas Beleckas buvo kankinamas virš dvidešimt metų, nes iš jo buvo atimta bet kokia viltis prieš mirtį būti paleistam į laisvę“, – tvirtinama skunde.

Tačiau teismo skundo argumentai neįtikino.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad atmesdamas skundą apygardos teismas tinkamai aiškino ir taikė Baudžiamojo kodekso nuostatas, laikėsi baudžiamojo proceso įstatymo reikalavimų.

„Aplinkybių visuma šiuo metu nesudaro pagrindo spręsti, jog pakeitus V. Beleckui laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme, bus pasiekti bausmės tikslai“, – nutarė teismas.

2000 metais V. Beleckas nuteistas už kunigo ir kolekcininko R. Mikutavičiaus nužudymą ir jo meno kolekcijos vagystės organizavimą.

Jis bausmę atliko Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, 2016 metais perkeltas į Pravieniškių pataisos namus.

Kauno kunigas, poetas, kolekcininkas 63 metų R. Mikutavičius nužudytas 1998 metų liepos 1 dieną.

Kunigas 1998 metų birželio 30-osios vakarą buvo įviliotas į svetimą butą. Ten jis apsvaigintas eteriu, po to žudikų automobilio bagažinėje nuvežtas prie Nemuno, kur dar gyvas išrengtas, suvyniotas į tinklą ir nuskandintas. Nusikaltėliai iš kunigo buto pavogė įvairių meno vertybių, įvertintų milijonais litų.

Už kunigo nužudymą kartu su V. Belecku kalėti buvo nuteisti dar trys jo bendrininkai: Ivanas Kvaskovas, Artūras Daškovskis ir Valdas Puodžiūnas. I. Kvaskovas vėliau nusižudė pataisos namuose.

Pagal šių metų kovą Seimo priimtas pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šiais metais terminuotos laisvės atėmimo bausmės skirtos trims nuteistiesiems iki gyvos galvos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA