Lietuvos kariuomenė turės naują vadą | Kas vyksta Kaune

Lietuvos kariuomenė turės naują vadą

BNS 2019/07/18 13:25
Lietuvos kariuomenės nuotr.

Seimas ketvirtadienį pritarė, kad kariuomenės vadu būtų skiriamas generolas majoras Valdemaras Rupšys, šiuo metu vadovaujantis Sausumos pajėgoms. Už V. Rupšio kandidatūrą balsavo 104 Seimo nariai, prieš balsavusiųjų nebuvo. Dar du politikai susilaikė.

„Sveikindamas sakau, kariuomenė – patikimose rankose“, – po balsavimo sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Kariuomenės vadą paskirs jo kandidatūrą pateikęs prezidentas Gitanas Nausėda.

52 metų V. Rupšys yra vadovavęs skirtingiems kariuomenės daliniams, dirbęs Krašto apsaugos ministerijos Personalo departamento direktoriumi. Sausumos pajėgų vadu jis paskirtas 2016 metais, po dvejų metų jam suteiktas generolo majoro laipsnis.

V. Rupšys yra baigęs Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją, Baltijos gynybos koledžą Estijoje, JAV sausumos karo koledžą.

Seimo narys Mindaugas Puidokas sakė, kad generolas yra „puikus pavyzdys, kaip nepriklausoma Lietuvos valstybė gali išugdyti aukšto rango kariuomenės vadus“.

„Mus sužavėjo jo tvirtumas, jo žmogiškumas, jo supratimas. Tikrai pasitikime juo ir dėkojame už tokią gerą kandidatūrą“, – tvirtino opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė – Nielsen.

Konservatorius Laurynas Kasčiūnas sakė, kad V. Rupšys aiškiai suvokia geopolitinę situaciją ir turi viziją dėl valstybės gynimo.

Kitas konservatorius Mykolas Majauskas paragino būsimąjį kariuomenės vadą pritarti, kad Lietuva Jungtinių Valstijų prašymu išsiųstų specialiųjų operacijų karius į Siriją. „Sutikimas parodytų nuoseklumą ir mūsų solidarumą“, – kalbėjo M. Majauskas.

Seimas ketvirtadienį taip pat pritarė kadenciją baigiančio kariuomenės vado generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko atleidimui. Prezidento patarėjas Povilas Mačiulis šią savaitę sakė, kad J. V. Žukas išėjęs į atsargą gali prisijungti prie G. Nausėdos komandos.

Pagal Konstituciją kariuomenės vadą penkeriems metams skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA