Per metus iš šeimų paimta pusantro tūkstančio vaikų | Kas vyksta Kaune

Per metus iš šeimų paimta pusantro tūkstančio vaikų

BNS 2019/07/15 15:03
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba per metus dėl grėsmės saugumui iš šeimų paėmė 1517 vaikų.

Tarnyba BNS nurodė, kad nuo 2018-ųjų liepos 1-osios iš viso 1780 vaikams nustatytas aukščiausias antrasis grėsmės lygis, kai kyla grėsmė jo saugumui, sveikatai ir gyvybei.

„Nustačius antrąjį grėsmės vaikui lygį vaikas paimamas iš jo atstovų pagal įstatymą – tėvų, globėjo ar rūpintojo, specialistai kreipiasi į teismą dėl vaiko paėmimo leidimo išdavimo“, – nurodo tarnyba.

Pasak tarnybos atstovų, nustačius papildomų aplinkybių ar negavus teismo leidimo, vaikai paimti ne visais atvejais.

Pirmasis grėsmės lygis, kai pažeistos vaiko teisės, tačiau nėra grėsmės vaiko saugumui, sveikatai ir gyvybei, per metus nustatytas 12 249 vaikams. 675-iems iš jų po konsultacijų su specialistais (psichologais, socialiniais darbuotojais, su priklausomybę turinčiais asmenimis dirbančiais specialistais) grėsmės lygis panaikintas konstatavus, kad šeima pajėgi savarankiškai užtikrinti vaiko teises ir teisėtus interesus.

„Pagalba vaikui ir jo šeimai sėkminga tik tuomet, kai padedama šeimai tiek, jog jai jau nereikia socialinių darbuotojų ar kitų specialistų pagalbos. Tikiu, kad mūsų visų darbas turi vieningą kryptį – saugoti ir ginti kiekvieno vaiko teises ir užtikrinti geriausius interesus“, – pranešime spaudai sako tarnybos direktorė Alina Jakavonienė.

Gavę pranešimą apie galimai pažeidžiamas vaiko teises, vaiko teisių apsaugos specialistai visoje Lietuvoje bet kuriuo paros metu, savaitgaliais, švenčių dienomis vyksta į šeimą, gydymo, švietimo įstaigą ar kitą vietą, kurioje tuo metu yra vaikas, ir vertina realią situaciją. Nuvykę į vietą, specialistai bendrauja su tėvais, pačiu vaiku, kitais asmenimis, kurie gali suteikti informacijos apie vaiką ir įvykusią situaciją.

Anot tarnybos, pagrindinė specialistų užduotis – įsitikinti, ar egzistuoja grėsmė vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei.

Nustačius pirmąjį grėsmės vaikui lygį, informacija perduodama savivaldybės paskirtam atvejo vadybininkui, kuris telkia įvairių sričių specialistus ir stengiasi padėti šeimai spręsti kilusius sunkumus. Vaikas lieka gyventi su tėvais.

Nustačius antrąjį grėsmės lygį, vaikas paimamas iš tėvų ir globėjų, kreipiamasi į teismą dėl leidimo paimti vaiką iš atstovų pagal įstatymą gavimo. Šeimai iškart pradedama teikti intensyvi pagalba: 14 kalendorinių dienų tai daro mobilioji komanda, vėliau pagalbos organizavimo vairas pereina į savivaldybėse dirbančio atvejo vadybininko rankas, kuris pasitelkia įvairios srities specialistus.

Nuo šių metų pradžios iki liepos 1 dienos tarnyba gavo 12 795 pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus – vidutiniškai apie 70 pranešimų per dieną. A. Jakavonienės teigimu, didelis pranešimų skaičius rodo visuomenės pilietiškumą, tai padeda užtikrinti vaiko teises ir pasirūpinti, jog nebūtų sutrikdyta jo sveikata, normali raida.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA