Kiek tarp kandidatuojančių į Kauno merus yra tikrų kauniečių? | Kas vyksta Kaune

Kiek tarp kandidatuojančių į Kauno merus yra tikrų kauniečių?

Antradienio vakarą kauniečiai turės progą gyvai išvysti ir pasiklausyti visų septynių į Kauno mero postą kandidatuojančių asmenų debatų. Kandidatų į merus ir jas keliančių partijų galimus tikslus portalui „Kas vyksta Kaune“ komentuoja VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto doc. dr. Ingrida Unikaitė–Jakuntavičienė.

Projekto „Žinau, ką renku“ organizuojami debatai Kauno kultūros centre antradienį prasidės 19.30 val., debatus ves iš Kauno kilęs žurnalistas Edmundas Jakilaitis. Antradienio rytą norą dalyvauti renginyje socialiniame tinkle Facebook yra paskelbę beveik 100 kauniečių, o beveik 500 – susidomėję. Kviečiame stebėti tiesioginę debatų transliaciją portale „Kas vyksta Kaune“.

Tarp kandidatų – tik trys tikri kauniečiai

Pažvelgus į visų kandidatų gimimo vietą, pirmiausia akis „kliūva“, kad tarp jų – tik trys tikri kauniečiai – tai Kaune gimę ir augę dabartinis meras Visvaldas Matijošaitis, TS-LKD kandidatė Jurgita Šiugždinienė bei Darbo partijos atstovas Martynas Maulė. Kauniečiams gerai pažįstamas dabartinis Kauno vicemeras Simonas Kairys kilęs iš Telšių, Lietuvos socialdemokratų partijos keliamas Gintaras Černiauskas iš Šilutės rajono, Lietuvos centro partijos atstovė Rūta Andriuškevičienė – iš Panevėžio, o partijos Tvarka ir teisingumas kandidatas Antanas Navakauskas – net iš tolimo Kelmės rajono.

Ne mažiau įvairi ir kandidatų į merus veikla. R. Andriuškevičienė yra dailės mokytoja, mokytojų sąjūdžio organizatorė. G. Černiauskas – advokatas, gynęs Laimutę Stankūnaitę vadinamojoje „Klonio gatvės“ byloje. A. Navakausko veiklai išvardinti neužtektų ir kelių pastraipų: nuo vadovavimo žuvininkystės ūkiui Kelmės rajone ar  M. Kalinino kolūkiui Šiaulių rajone, vyrui teko dirbti įvairiose tarnybose – Ekonominių nusikaltimų tyrimo, Organizuotų nusikaltimų tyrimo – taip pat Lietuvos taupomojo banko Saugos ir inkasacijos departamente.

2003 m. A. Navakausko keliai pasuko į Kauną – jis tapo VĮ „Kauno regiono keliai“ Kauno kelių tarnybos viršininku, metus laiko vadovavo Kauno miesto savivaldybės administracijai, vėl grįžo į „Kauno regiono kelius“, o nuo 2017-ųjų yra VšĮ Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojas infrastruktūros ir ūkio reikalams.

Daugiau informacijos apie kandidatus – specialioje „Kas vyksta Kaune“ rinkimams skirtoje rubrikoje.

Konkurencija dabartiniam merui 

Nors itin aukšti dabartinio Kauno mero V. Matijošaičio reitingai silpnina kitų kandidatų galimybes laimėti mero regalijas, doc. dr. Ingrida Unikaitė–Jakuntavičienė įsitikinusi, kad ir kitų kandidatų kova nėra visiškai beprasmė. „Vienas iš pagrindinių siekių – padėti savo partijos ar komiteto sąrašui, nes į merus kandidatuoja platesnėms rinkėjų grupėms žinomesni asmenys, galintys pritraukti daugiau balsų, – teigia VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Politologijos katedros docentė. – Antroji priežastis – išlikti kitoms partijoms matomomis, gyvybingomis, neleisti apie save užmiršti, pasiūlyti alternatyvą, kitą nuomonę, taip pat galimybė išsakyti kritiką platesnėms grupėms“.

Doc. Dr. Ingrida Unikaitė-Jakuntavičienė. VDU/ J. Petronio nuotr.

Priežastys gali būti ir asmeninės, komentuoja I. Unikaitė–Jakuntavičienė, reklamuoti save kaip politiką, ruoštis ir kitų rūšių rinkimams. „Dažnas pradedantis politikas pirmiausia tampa žinomas savo regione ir sustiprinęs savo įtaką, tapęs atpažįstamu, turi daugiau šansų pretenduoti ir į aukštesnes pozicijas partijų sąrašuose nacionaliniuose rinkimuose, sulaukti paramos vienmandatėse apygardose“, – sako ji.

Akivaizdu, kad politikai, norėdami siekti karjeros ar išlaikyti savo turimą statusą, nuolatos turi būti matomi ir išnaudoti visas galimybes. „Na, o merų rinkimai tam labai palankūs, orientuoti į asmenybes, personalizuoti“, – pabrėžia I. Unikaitė–Jakuntavičienė.

VDU politologės teigimu, įvedus galimybę merą rinkti tiesiogiai savivaldybių tarybų rinkimuose rinkėjų dėmesys labiau krypsta ne į sąrašus, o į merų kandidatus, kurie dalyvauja diskusijose, debatuose ir pan. bei tampa atstovaujamo sąrašo veidu bei politinių programų skelbėju, todėl kandidatų į merus pasisakymus reiktų vertinti ne tik, kaip asmens, bet ir politinės jėgos, kuriai jie atstovauja, idėjines nuostatas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA