„Eurobasket 2017“: užsitikrinę vietą aštuntfinalyje, lietuviai stoja į kovą dėl pirmosios vietos | Kas vyksta Kaune

„Eurobasket 2017“: užsitikrinę vietą aštuntfinalyje, lietuviai stoja į kovą dėl pirmosios vietos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Europos vyrų krepšinio čempionatas bėga itin greitai. Vos prasidėjus, A ir B grupės ekipos stos į paskutinius mūšius pirmame etape. Daugelis komandų jau užsitikrino vietas kituose etapuose, tačiau liko nemažai neatsakytų klausimų. 

Statymai.com sporto ekspertai portalo „Kas Vyksta Kaune“ skaitytojams kasdien pristatys artėjančių rungtynių apžvalgas, kurios padės susipažinti su ryškiausiomis Europos komandomis bei kvies drauge prognozuoti rungtynių rezultatus.

Lietuva – Vokietija. Trečiadienis, 14 val. 45 min. 

Abi komandos jau užsitikrino antrąsias vietas B grupėje. Pagal pergalių skaičių juos gali pavyti tik Italijos ekipa, tačiau italai pralaimėjo abejoms ekipoms, todėl aplenkti grupės lyderių negalės. Lietuvos ir Vokietijos dvikovoje matematika paprasta: laimėjusi komanda užims pirmąją vietą. Laimėjusi komanda aštuntfinalyje žais su Graikijos ir Lenkijos rungtynių nugalėtoja, o antroje vietoje likusi ekipa turėtų susikauti su Suomija arba Prancūzija.

Vokietijos žaidimo planas yra paprastas: duoti kamuolį Dennisui Schroderiui ir žiūrėti, kaip įžaidėjas atlieka visą darbą. Vokietis šiose pirmenybėse žaidžia fantastiškai. Jis pelno po 23 taškus, atlieka po 5 rezultatyvius perdavimus ir perima po 1,5 kamuolio. Antras rezultatyviausias čempionato žaidėjas be jokios abejonės yra didžiausias galvos skausmas kiekvienam varžovui.

Tačiau lietuviams nerimauti nereikėtų. Komandoje yra Mantas Kalnietis, Marius Grigonis ir Adas Juškevičius. Dažnai keičiami gynėjai gali nuolat alinti varžovų lyderį aktyvia gynyba. O pačiam vokiečiui teks nemažai darbo mėginant stabdyti ir Lietuvos rinktinės kapitoną M.Kalnietį. Patys lietuviai taip pat turės savo pranašumų ir tai žinoma yra Jonas Valančiūnas ir Mindaugas Kuzminskas. Puolėjai turėtų sudaryti labai daug problemų Vokiečių gynybai. Lietuvių laukia viena ir labai aiški užduotis, kuri gali nulemti visas rungtynes: gynyba prieš Atlantos „Hawks“ ekipos įžaidėją ir didžiausią Vokietijos rinktinės žvaigždę.

Slovėnija – Prancūzija

Nors prancūzai čempionatą pradėjo prastai ir dar vos neprisižaidė su lenkais, paskutinėse rungtynėse jie taip pat stoja į kovą dėl pirmosios vietos grupėje. Slovėnams užtenka laimėti ir jie be pralaimėjimų žengs į aštuntfinalį. Tuo tarpu prancūzų situacija yra kiek kitokia. Jie turi laimėti bent 3 taškų skirtumu prieš slovėnus, kad pakiltų į pirmąją vietą. Tačiau tokia išimtis galioja tik tuo atveju, jei Suomija laimės prieš Islandiją, antraip jiems užteks bet kokios pergalės.

Slovėnijos rinktinė kaip reikiant nustebino visus krepšinio ekspertus įveikdama vieną komandą po kitos. O šio akibrokšto didžiausiu kaltininku tapo Goranas Dragičius. Slovėnas renka net po 25 taškus, atlieka po 4,3 rez. perdavimo ir perima net po 2 kamuolius. Jam fantastiškai talkina ir jaunasis Luka Dončičius. Madrido „Real“ ekipos auklėtinis renka po 13,5 taško, atkovoja po 7 kamuolius ir atlieka po 3,5 rez. perdavimo. Štai šis tandemas ir yra pats grėsmingiausias Slovėnijos rinktinėje.

Kas šią kovą padaro dar įdomesne, kad prancūzus taip pat veda du labai aukšto lygio gynėjai: Nando De Colo ir Evanas Fornier. Būtent šių dvejetų kova ir turėtų nulemti rungtynių baigtį. Atsižvelgiant į pirmas keturias rungtynes, pranašumą turi slovėnų lyderiai, tačiau Prancūzija gali pasigirti kur kas ilgesniu atsarginių žaidėjų suoleliu.

Graikija – Lenkija

Šių rungtynių situacija yra visiškai kitokia. Nei Lenkija, nei Graikija negali kovoti dėl aukščiausių vietų A grupėje. Jie net neturi teorinių šansų pakilti į trečią vietą. Tačiau šių rungtynių nugalėtoja iškovos paskutinį grupės bilietą į Turkijoje vyksiantį aštuntfinalį. Jokių išskaičiavimų nėra: laimi – keliauji toliau.

Graikija yra šio čempionato nusivylimas. Įveikę tik islandus, jie suklupo prieš prancūzus, slovėnus ir neturėjo jokių šansų prieš suomius. Graikijos vidiniai nesutarimai prieš čempionatą, panašu, kad pakenkė pačiai komandai, o Giannio Antetokounmpo trauma itin išmušė iš vėžių krepšinio galiūnę. Komandoje neblizga nei vienas žaidėjas individualiai, o ir kaip komanda jie atrodo prastai. Nors graikai stengiasi žaisti per baudos aikštelę, daug vaisių jie iš to nenuskina.

Tuo tarpu lenkai net negalvojo apie kovą dėl vietos kitame etape prieš graikus. Jų varžovais turėjo tapti suomiai, kurie kovoja dėl aukščiausių vietų. Lenkai tik po dviejų pratęsimų nusileido Suomijai ir tik 3 taškais pralaimėjo prieš Prancūzus. Itin apmaudžios nesėkmės atima lenkų saugumo jausmą. Tačiau viską gali išspręsti prieš graikus, prieš kurių prastą žaidimą jie net nėra laikomi autsaideriais šiose rungtynėse. Daug noro ir kietos kovos demonstruojantys lenkai turi visus šansus įveikti užmigusius ir į save nepanašius graikus.

Gruzija – Italija

Gruzijai tai yra itin svarbios rungtynės. Jei gruzinai laimi, jie tikrai važiuoja į kitą etapą, tačiau jei pralaimi – jiems reikia žiūrėti į kitas rungtynes. Gruzinams tektų tikėtis Ukrainos pralaimėjimo prieš Izraelį. Tuo tarpu Italijos rinktinė kovos tik dėl trečios vietos. Jie negali nukristi žemiau ketvirtos, bet privalo laimėti jei nori išsaugoti dabartinę poziciją.

Gruzijos rinktinė ir taip atrodo pavargusi. Visą pasirengimo etapą žaidusi su pagrindiniais žaidėjais, Europos čempionate jie atrodo išsikvėpę. Tiesa, gruzinai po pratęsimo įveikė Izraelį, bet galima tikėtis, kad rungtynėse prieš Italiją jiems gali trūkti jėgų ir jų likimas labiau priklausys nuo kitų rungtynių.

Tuo tarpu italai pralaimėjo dvi rungtynes iš eilės ir tikrai nenori grupių etapo pabaigti dar vienu suklupimu. Italai turėtų mėginti reabilituotis prieš išvyką į Turkiją, o kova dėl trečiosios vietos bus tik papildomas stimulas. Italų visas žaidimas priklausys nuo tritaškių. Jie prastai metė iš toli prieš lietuvius ir dar prasčiau prieš vokiečius. Gruzinų receptas į pergalę aiškus: išjungti italų tritaškius.

Suomija – Islandija

Šioje kovoje situacija yra viena iš paprasčiausių. Suomiams reikia laimėti ir tada jau jie neturėtų nenukristi žemiau antrosios vietos. Tiesa yra vienas atvejis: jei prancūzai įveiktų slovėnus 3 arba 4 taškų skirtumu, suomiai nukristų į trečiąją vietą. Bet kokiu kitu atveju, jie liks antri. Tuo tarpu islandai jau neturi šansų pakilti į ketvirtą vietą ir žais tik dėl savo garbės bei pirmosios pergalės.

Suomiai savo galingu žaidimu ir galingu Lauri Markkaneno dominavimu turėtų nesunkiai įveikti Islandiją. Tačiau nuimtas spaudimas ir atsipalaidavimas gali leisti islandams žaisti lyg ant sparnų. Tačiau nereikia atmesti varianto, kad Islandijai truks motyvacijos prieš stipriai atrodančią Suomiją.

Izraelis – Ukraina

Deja, tačiau šios rungtynės nieko nelems Izraelio rinktinei. Vienintelis postūmis į priekį – siekis užimti penktą vietą grupėje ir fanams padovanoti dar vieną pergalę. Tuo tarpu ukrainiečiai į šias rungtynes turėtų žengti su dvigubu nusiteikimu ir daug papildomos motyvacijos. Nors jiems būtų buvę palankiau žaisti prieš laimėjusį Izraelį, tačiau ir šis modelis nėra itin blogas. Jei ukrainiečiai laimi, o italai palaužia Gruziją – Ukraina patenka į aštuntfinalį.

Ukraina turėjo būti komanda, kuri neturėtų turėti šansų prasibrauti toliau. Tačiau dabar jie turi labai realią progą keliauti į Turkiją. Italai bus įpykę ir turėtų nukauti Gruziją, o Ukraina su papildoma motyvacija gali nugalėti palūžusį Izraelį, kuris krito tik po pratęsimo vėlų antradienio vakarą.

Izraelis prastai meta iš toli, prastai kovoja dėl kamuolių, sulaukia labai mažai pagalbos iš atsarginių ir pelno labai mažai taškų antrais šansais. O taip pat ir psichologiškai Izraelis turėtų būti palūžęs. Jei B grupės šeimininkai sugebės nusiteikti rimtai kovai ir sieks padovanoti pergalę fanams – jie gali sugadinti svajonę Ukrainai. Tačiau realesnis variantas – jie bus palūžę ir atrodys dar prasčiau nei atrodė viso čempionato metu.

„Statymai.com“ – aktyviausia sporto bendruomenė ir forumas Lietuvoje. Tai yra vieta, kurioje sporto mėgėjai itin gerai nusimano apie įvairiausias sporto šakas, bei lygas. Čempionato metu puslapyje vyks nemokamas konkursas, kuriame visi norintys galės spėlioti Europos čempionato rungtynių baigtis. Spėlionės priziniame fonde yra net 500 eurų!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA