Senasis Kaunas: apsemta 54 gatvės ir 730 pastatų | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: apsemta 54 gatvės ir 730 pastatų

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Kovo 14-ąją 1936-ais metais „Lietuvos aidas“ aprašė įsismarkavusio potvynio darbus Kaune.

„Vakar potvynio pavojus tai jau tikrai sujudino visą Kauną. Vanduo iš ryto pradėjo najai kilti ir kilo visą dieną. Apie sukirstus vandens pakilimo rekordus jau nereikia nė kalbėti. Anksčiau normalaus lygio vanduo pakilo per 7 metrus. Kai kuriose gatvėse vandens priėjo jau ir iki 3, o kai kur ir iki dar daugiau metrų! Jau ir centrinėse (Kęstučio, Maironio ir kitose) miesto gatvėse susisiekti galima tik valtimis. Pasakoja, kad 1931 m. Maironio gatvėje vanduo daėjęs ligi konservatorijos, o dabar nuėjo jau ir toliau. Mūsų laikraščio (Vilties) spaustuvė taip pat iš visų pusių apsemta vandens. Netoli Kęstučio gatvėje esančioje „Raidės“ spaustuvėje vandens yra jau ir mašinų skyriuje.

Vanduo yra apsėmęs visus Nemuno ir Neries pakraščius. Ties miesto centru vandenyje visas žiemos uostas. Vandens toli ir už jo. Liūdnas vaizdas Kęstučio gatvės dalyje ir kitur. Daukšos gatve ėjęs vanduo jau plauna ir Vilniaus gatvę. Vanduo semia rotušės aikštės galą. Vytauto bažnyčios vieno galo langai žemai vandenyje. Žuvę turgavietėje prekybos būdelių matyti tik viršūnės iš vandens. Jonavos gatvės rajone susidaręs vaizdas žmogų net pakrato. Vandens aukščiau ištisos eilės trobesių langų. Prie vand. Dež. Pol. Kareiviai, skautai ir kiti. Kareiviai pion.ten jau įsitaisę kone dirbtuves. Nuolat remontuoja tvirtina įrengtus lieptus. Norinčiųjų jais praeiti labai daug, nes tai kone vienintelė susisiekimo priemonė su Vilijampole. Norint praeiti reikia laukti ilgos eilės. Kai kurie, ypač moterys, lieptais eiti bijo. Tokius kareiviai pionieriai ir pavėdi. Žmonės jų pasiaukojimo tikrai neužmirš. Valtims leidžiama važiuoti tik tiems, kurie apsemtose vietose gyvena. Malonumui dabar nevieta!

Vandenyje yra eilė gana didelių dirbtuvių – fabrikų. Jonavos gatvės rajone vanduo yra apsėmęs „Florance“ parfumerijos ir muilo fabriką, Soloveičiko malūną ir lentpjūvę, Daukšos gatvėje rabinų sąjungos archyvą, Vilijampolėje „Inkaro“ kaliošų ir guminių dirbinių fabriką, šukų dirbtuvę ir daug kitų. Karmelitų rajone vanduo arti „Panoramos“ duonos fabriko, „Kęstučio“ gatvėje labai didelis pavojus Amerikos lietuvių akcinės bendrovės mašinoms. Visi skaičiuoja didelius nuostolius.

Dėl tokio didelio neatmenamo potvynio judėjimas padidėjęs visame mieste. Matyti vieną po kito važiuojančius kariuomenės autosunkvežimius pilnus kareivių ir reikiamos nukentėjusiose vietose susisiekimui palaikyti medžiagos. Ant kojų visa policija. Palaiko tvarką, padeda nukentėjusiems išsikelti, įspėja apie pavojų. Žmonių pilna visur. Vakar buvo graži saulėta diena ir todėl susidarė tikra tragedija: viename gatvės gale visiškai švaru, sausa, kaip gražiausią vasaros dieną, kitame liūliuoja vanduo, banguoja valtys. Jei dar ne taip gilu, tai per vandenį pliuškena ir vežikų arkliai. Ledai Nemune ir Neryje labai suvirtę, susimaišę su žemėmis, purvini. Prie vandens esančiose dar neapsemtose vietose prinešta daug visokių šiukšlių.

Užėjęs dieną į redakciją iš vandenyje paskendusios Marvelės žmogelis pasakoja apie potvynio baisenybes, kartu ir širdingai dėkoja, kad nukent.rūpinamasi. Sako, namus apsėmus, buvo sudarytas trijų asmenų šalpos komitetas. Vieną dieną miesto savivaldybės lėšomis buvo išduota nukentėjusiems apie 500 porcijų pietų. Pietus išduoti iš 2-o pulko virtuvių, kuriose atvažiavo ties Marvele prie pradžios mokyklos. Toje mokykloje patalpinta apie 200 šeimų. Kitą dieną buvo įsteigtas Raudonojo Kryžiaus punktas, kuris šelpimą ir sanitarinę priežiūrą perėmė. Buvo išduota taip pat apie 500 porcijų pietų. Duodama mėsa ir sriuba. Vaikams ligi 10 metų duodama pieno. Per dvi dienas jo išduota apie 300 litrų. Porcijos duodamos didelės, kad iš karto net neįstengiama suvalgyti. Lygios porcijos duodamos ir vaikams, kurių kiekviena šeima turi po keletą. Tai duoda galimumo sudaryti „ekonomijos“ ne tik vakarienei, bet ir pusryčiams…

Potvynio nelaime susirūpinę visi. Vakar rytą pas burmistrą A. Merkį įvykusiame ekstra potvynio reikalu pasitarime, be savivaldybės atstovų, pionierių, karo aviacijos, vandens kelių valdybos, policijos vado ir vidaus reikalų ministerijos atstovai. Dar kartą svarstyta, ar nebūtų galima kaip nors dirbtinai ledus išjudinti. Ligšioliniai bandymai rezultatų nedavė (ledai buvo sprogdinami dvi dienas). Nepaisant to, nutarta dar pabandyti ledus sprogdinti. Sprogdinti labai sunku, pavojinga. Kareiviai pionieriai stato save į didelį pavojų. Vakar pat su dideliais sprogstamosios medžiagos kiekiais jie išvyko į Raudondvarį. Ten įsitaisė telefoną ir radio stotį. Palaikys nuolatinį ryšį su Kaunu. Reikės žiūrėti, koki bus sprogdinimų rezultatai, kas naujo Kaune ir kt. Anksti rytą pionieriams pristatomas motorlaivis.

Vakar vakare pirmojo posėdžio susirinko ir užvakar vakarą miesto tarybos išrinktoji dėl potvynio nukentėjusiais rūpintis komisija. Posėdyje dalyvavo ir visuomenės organizacijų atstovų. Posėdžiui pirmininkavo ir komisijai vadovauja burm. A. Merkys. Posėdyje pranešta, kad vanduo jau yra užliejęs 54 gatves. Apsemti 554 gyvenamieji namai. Viso pastatų pasemta 730. Kiek nukentėjo žmonių, tuo tarpu tiksliau nežinoma. Tik aišku, kad daug žmonių liko be butų, valgio ir rūbų. Daug ko sunaikinta. Daug kas neteko pragyvenimo šaltinio darbo. Komisija nutarė viešą didelę nukentėjusiems šelpti rinkliavą pravesti rytoj, sekmadienį, kovo 15 d. Rinkliavą suorganizuoti pavesta dir. inž. Z. Bačeliui ir S. Miškiniui (darbo rūmų reikalų vedėjui). Aukos bus priimamos pinigais ir įvairiais daiktais (rūbais ir kt.) Surinktųjų aukų nukentėjusiems padalinimas pavestas prižiūrėti tarybos lietuvių frakcijos primininkui, vyr. kariuomenės kapelionui, kun. Vl. Mironui ir „Caritas“ draugijos atstovui kun. S. Morkūnui. Nukentėjusiems butais rūpintis pavesta J. Vileišiui ir ad. Goldbergui, informacijos ir su spauda reikalai S. Digriui ir Kutkevičiui, medicinos ir sanitarijos reikalai – medicinos ir sanitarijos skyriui. Padės Lietuvos motinoms ir vaikams rūpintis organizacijų sąjungos atstovas dr. Bliudzas ir Raudonasis Kryžius. Sekmadienį šaukiamas antrasis bendras komisijos posėdis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA