Senasis Kaunas: bus peržiūrėtos savivaldybės įmonės – Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: bus peržiūrėtos savivaldybės įmonės

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Spalio 13-ąją 1934-aisiais „Lietuvos aidas“ išspausdino tekstą apie tai, jog Kauno įmonės yra peržiūrimos.

„Ekspertai kviečiame ne buhalterijai tvarkyti, bet įmonių padėčiai patikrinti ir reformuoti savivaldybės mokesčių sistemai.

Dėl buvusiųjų savivaldybių „gausingo“ palikimo, užtrauktų įvairių miesto ūkiui apsunkinimų, iš dalies ir dėl krizės, Kauno miesto ūkiškąja ir finansine buitimi tenka ypatingai rūpintis. Kaip žinoma, savivaldybė turi eilę įmonių, kaip, pav., durpynas, mechanikos dirbtuvės, sodininkystė, keltuvas, gurguolė, kanalizacija ir vandentiekis, betono dirbtuvės, užmiesčio autobusų stotis ir kit., kurios veikia pagal savo operacines sąmatas, t.y. verčiasi savo pajamomis, atiduodamos savivaldybei pelną. Ligšiol daugumas šių įmonių veikė be aiškaus komercinio plano ir be komercinės kalkuliacijos. Kuri šių įmonių pelninga, kuri nuostolinga, sunku susiorientuoti, nes skirtosios komisijos tam dalykui patikrinti buvo ne vienos nuomonės. Vienos komisijos pripažindavo, kad įmonė labai pelninga, kitos – reiškė visai priešingą nuomonę. Tai gal iš dalies ir suprantama, nes daugelis komisijų susidėjo iš nežinovų žmonių.

Taip reikalams susidėjus, burmistras ryžosi galutinai sužinoti miesto įmonių buitį. Tiems klausimams išaiškinti jis kviečia Liandsbergį, draudimo draugijos direktorių, kaip ekspertą. Šis, ištyręs įmonių veikimą, turės pasiūlyti ir atatinkamą planą.

Tačiau, nemažesnės reformos, kaip miesto įmonės, yra reikalinga ir savivaldybės mokesčių sistema. Šiam dalykui peržiūrėti yra kviečiamas mokesčių dalyko ekspertas Baltrušaitis, mokesčio departamento referentas, kuris mokesčių klausimais nekartą yra rašęs ir spaudoje.

Be šių dalykų, kurie reikalingi skubaus tvarkymo, savivaldybėje yra dar vienas reikalas, kuris velkasi nesutvarkytas jau nuo 1931 m. Tai savivaldybės tarnautojų pensijų ir pašalpų, ligos ir nelaimingais atsitikimais, reikalas. Šiam klausimui baigti taip pat yra kviečiamas atitinkamas žinovas, pulk. Katinskas.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA