Senasis Kaunas: apie Lietuvos botanikos sodą | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: apie Lietuvos botanikos sodą

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Spalio 5-ąją 1922-aisiais „Lietuva“ rašė apie Lietuvos botanikos sodą.

„Įsteigus Lietuvos Universitetą, kyla klausimas įtaisymo prie jo Botanikos sodo. Pastarojo reikalingumas savaimi aiškus ir čia apie tai nekalbėsime.

Visi Vakarų Universitetai turi savo, bent nedidelius botanikos sodus, kuriuose augina augalus būtinai reikalingus praktikos darbams su studentais, paskaitoms ir bendrai susipažinti su augmenija kaip studentų-gamtininkų, taip farmaceutų, medikų, agronomų ir girininkų. Bet ne vien tik pedagoginės reikšmės, botanikos sodas turi dar ir bendrai lavinančios. Ir šiaip mokslo reikšmės ir tokiu būdu tampa krašto tyrinėjimo, botanikos srityje, centras praktikos ir mokslo atžvilgiais. Tokie sodai yra, pavyzdžiui, garsieji botanikos sodai Petrograde, Kewgarden arti Londono, naujas botanikos sodas Darlemė arti Berlyno, „Conservatoire et jardin botanique“ Ženevoje, naujas botanikos sodas Miunchene, botanikos sodas Bultenzorg javos saloje ir Rio de Janeiro Brazilijoje, projektuojamieji platūs valstybiniai sodai Pragoje ir Varšuvoje. Jie aptarnauja pirmoje eilėje savo šalies reikalus: Rusijos, Anglijos, Vokios, Bavarijos, Olandijos, o paskui taip pat tyrinėja kitų šalių augmeniją, kai kurie iš jų (Berlynas, Miunchenas), surišti ir su universitetu, tarnauja universiteto darbams.

Čia gi Kaune laisvoje nepriklausomos Lietuvos sostinėje, būtinai reikalinga įtaisyti botanikos sodą, kuris aptarnautų ir universitetą, ir visos valstybės reikalus. Vienintelė tinkamiausia tam tikslui vieta yra A. Freidos dvaro parkas, kuriame galima įtaisyti botanikos sodą, už garsius Vakarų Europos ne menkesnį. Mums reikia sudominti augalais visuomenę, labiausiai jaunuomenę, moksleiviją, jiems įkvėpti meilės gėlėms ir augalams, tiems kilniems gamtos vaikams, reikia įskiepyti liaudžiai meilės viso kas gražu, kilnu, žavėtina, meilę meno.

Štai vienas svarbesniųjų valstybinio botanikos sodo tikslų: jį mes pasieksime įsteigę sode daliai (meno žvilgsniu) įtaisytą parką, plačiais gazonais, medžių grupėmis (pavyzdžiui, Villas, Ženevos apylinkėse) prūdais ir vandentraukiais apsodintais vandeniniais augalais (rušys Iris, vandens lelijos ir t.t.), Sodas susodintas dekoratiniais vien ar daugmečiais augalais, supažins vaikščiojančią jame publiką su milžinišku augalų įvairumu ir išlavins estetikos jausmus. Lysės ir klumbos iš šimtų rūšių margų Gladiolus, Viola trikolor, kvepiančių rožių, Delphinium, Leukojų, Iris ir kitų. Grupės gražių egzotinių spygliuotų augalų, sudomina publiką ir tikrai daugelyje sukels gilesnės meilės, ne tik augalais, bet ir šiaip gamta ir ją nustatančiu veiksmų.

Rimtesnis botanikos sodo lankytojas susidomins sistematikos skyriumi, kuriame bus labiaus charakteringu visų šeimų egzempliorių, augmenijos arba biologijos skyriumi, kuriame tyrinėjama augalų gyvybės funkcijos, jų mainymąsi ir prisitaikymą prie įvairių paviršutinių aplinkybių, pavyzdžiui, rėpliojančiais stiebais augalai, įvairūs būdai sėkloms platintis, mutacijos, viršutinės formos permaina, anomalijos, apgynimas nuo stipraus išgaravimo, gėlių formos ir t.t.

Atskirą skyrių sudaro medicinos, technikiniai, daržovių ir naudingi augalai, o Alpių skyriuje galima susipažinti su kalnų augalais. Čia pamatysime: žemai miško juostą pasimainančią, aukštyn einant, kalno žemų pušų juosta ir krūmai Rhododendronu, raudonais žiedais, o viršuje, marguojant, žemus kalnų augalus: baltą Edelveis‘tą, mėlyną Gentianą, geltonus, baltus saxifraga, aldų aguonas ir t.t.

Pagaliaus šiltnamiuose pamatysime svetimų šalių augalus būtent: palmes, bananus, Paparčius – milžinus, ypatingais žiedais orchidėjas. Victoria regia didžiuliais 2 meterio diametro lapais, rausvąsias vandeninės lelijas, kaktus ir tyrų augalus visiškai panašius iš viršutinės išvaizdos į akmenis ir uolas.

Iš čia kaip tik galime pasiekti dailės efekto, kiek galima tinkamiau ir moksliškiau augalus susodinus atkreipti nespecialisto dėmesį ir sudominti mėgėją gamtininką.

Botanikos sodas Aukštojoje Fredoje bus Lietuvos botanikos sodas, jos kultūrinis centras . Tokio sodo įsteigimu mes sustiprinsime mūsų tarptautinę padėtį kitų kultūrinių tautų tarpe.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA