Senasis Kaunas: gaisras lentpjūvėje | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: gaisras lentpjūvėje

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugpjūčio 17-ąją 1939-ais metais „Lietuvos aidas“ išspausdino tekstą apie sudegusią lentpjūvę.

„Vakar apie 18 val. staiga kilo gaisras Intriligatoriaus letpiūvėje, kuri yra Kęstučio ir Maironio gatvių kampe. Kadangi vakar dieną oras buvo šiltas, tai gaisras labai smarkiai plėtėsi. Didžiausi dūmų kamuoliai pasirodė virš gaisrovietės ir į įvykio vietą subėgo didelė minia žmonių.

Apie gaisrą buvo pranešta ugniagesiams, kurie labai greitai suvažiavo ir pradėjo gesinimo darbus. Kaip paprastai vienas iš pirmųjų į vietą atvyko miesto brandmajoras J. Šimkus ir energingai ėmėsi vadovauti gaisrui lokalizuoti. Ugniagesiams darbo sąlygos buvo labai sunkios ir pavojingos, nes liepsnos liežuviai buvo apėmę esančią lentpiūvėje medžiagą, nuo kurios ir todėl buvo labai karšta.

Nuo lentpiūvės ugnies kamuoliai persimetė ant Preiskerio namų ir pradėjo degti dviejų namų sienos. Kadangi lentpiūvėje gaisrą nebebuvo galima užgesinti tai dalis ugniagesių pradėjo nešti esančią lentpiūvėje medžiagą, o didesnė jų dauguma sukaupė visas jėgas gesinti gyvenamuosius namus. Kaip paprastai tokiais atsitikimais, namų gyventojų tarpe kilo panika. Visi jie skubėjo kuo greičiausiai sudėti savo brangiausius ir reikalingiausius daiktus, kad galėtų laiku išgelbėti. Todėl pro langus pradėjo mėtyti drabužius, patalines ir mažesniuosius baldus.
Dėka energingo ugniagesių darbo, gyvenamieji namai nuo gaisro pavojaus netrukus buvo apsaugoti. Po dviejų valandų buvo baigta gesinti ir lentpiūvė.

Visa laimė, kad gaisro metu vėjas pūtė Nemuno link. Kitaip būtų liepsnos liežuviai peršokę į gyvenamuosius medinius namus, kurie yra prie Kęstučio gatvės. Kas blogiausia, kad tie laužai yra apdengti tošimi ir prieš ugnį neturi jokio atsparumo.

Ši lentpiūvė jau kartą degė 1936 m. Nors tada gaisras nuostolių padarė daugiau, bet jis nebuvo taip žiaurus ir pavojingas. Tenka apgailėti, kad po anų metų pamokos dar buvo leista atstatyti miesto centre lentpiūvę iš kurios kiekvienu metu galėjo kilti gaisro pavojus.

Lentpiūvėje gaisras kilo mašinų skyriuje ir greitai persimetė į piūvenas, namą ir esančią kieme medžiagą. Ši įmonė savininko buvo apdrausta tik 36.0000 Lt sumoje. Kiek gaisras padarė nuostolių, dar galutinai neapskaičiuota.
Gaisrą gesino Kauno Miesto Savivaldybės ugnegiasiai, Kauno miesto savanorių komanda, Vilijampolės savanoriai, kariuomenės įvairių dalinių ugniagesiai ir Aleksoto stiklo fabriko ugniagesiai (tai yra vienintelis Kaune fabrikas, kuris turi savo ugniagesių komandą).

Gaisro metu sudegė lentpiūvės pastatas ir dalis esančios medžiagos. Sužeisti keli ugniagesiai.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA