Kaunietis: mėlynių pilni raistai – Kas vyksta Kaune

Kaunietis: mėlynių pilni raistai

Kaunietis Gediminas dalinasi prisirpusių, sultingų uogų derliaus vaizdais. Mėlynes ir žemuoges vaikinas rinko Jonavos rajone, Upninkų sen., Padaigų kaime esančiame miške.

[galerija kiek=””]

Uogauti pasakojo net neplanavęs – tai įvykę ekspromtu: su draugais keliavo kepti šašlykų, bet bevažiuodamas pamatė tirštai mėlynuojantį raistyną ir negalėjo susilaikyti – pasiėmė kibirą ir puolė uogauti.

Mėlynuoja miškai

„O jau uogų skanumėlis! Tikras delikatesas! Per keliasdešimt minučių pririnkau pilną kibirą. Iš surinktų uogų gaminsiu dar vaikystėje pamėgtą mutinį su pienu, duona ir cukrumi. Dalį užšaldysiu, gal virsiu uogienę, kad žiemą turėčiau kuo pavaišinti svečius. O savaitgalį – ir vėl uogauti”, – gerai nusiteikęs kalbėjo vaikinas.

Per nepilną valandą Gediminas pririnko 5 litrus mėlynių ir vieną kitą žemuogę, pastarųjų sezonas jau eina į pabaigą, o štai mėlynių – nors pilnom rieškučiom semk.

„Grynas oras, paukštukai čiulba, ramybė, uogų klodai – tik atvyk ir mėgaukis”, – laisvalaikio leidimo būdu dalinosi Gediminas. Sekmadienį jis vyks į Kačerginės mišką, kur ne tik uogaus, bet ir patykos baravykų.

Džiugins iki rugpjūčio vidurio

Gamtininkų teigimu, mėlynių sezonas prasidėjo praėjusią savaitę ir planuojama, kad tęsis iki pirmųjų rugpjūčio savaičių, vėliau uogų mažės. Mėlynių stropiau paieškoti reikia spygliuočių draugijoje, o pačių didžiausių ir skaniausių – prie raistų ar kitų drėgnesnių vietovių.

Kaunietis tikino iš prekeivių uogų neperkantis. „Juk pačiam įdomiau – pagauna azartas, kiekgi surinksi!”, – sakė Gediminas. Jis pastebėjo, kad uogaujant apie 14 valandą, jo nekankino nei uodai, nei erkės.

Rengiami net Mėlynių festivaliai

Primenama, kad uogautojai miške turi laikytis laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkos. Draudžiama mėlynes rinkti su rinktuvėmis, vadinamosiomis šukomis.

Visiems besilankantiems Lietuvos miškuose, patariama žvilgtelti ir į miško lankytojo atmintinę.

O štai Lietuvoje net rengiami mėlynių festivaliai. Liepos 16 d. Šakių rajone, Lekėčių gyvenvietėje, Mėlynių festivalyje bus varžomasi gardžiausios mėlynių uogienės konkurse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA