Prienų rajone viešinti N.Savčenko: linkiu, kad lietuviams už laisvę nereikėtų kovoti ginklu | Kas vyksta Kaune

Prienų rajone viešinti N.Savčenko: linkiu, kad lietuviams už laisvę nereikėtų kovoti ginklu

BNS 2016/07/10 13:00
R.Šeškaičio nuotr.

Lietuvoje viešinti Ukrainos parlamentarė, buvusi karo lakūnė Nadija Savčenko linki, kad lietuviams už laisvę nebereikėtų kovoti ginklu.

Lankydamasi Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime Prienų rajone N.Savčenko sakė, jog žmonės neturėtų manyti, kad laisvė yra duotybė – tai įrodo ir daugiau nei dvejus metus besitęsiantis Ukrainos ir Rusijos konfliktas.

„Ką aš jums galu papasakoti? Galiu patvirtinti žodžius, kuriuos jums pasakė jūsų užsienio reikalų ministras: laisvę dauguma žmonių supranta, kad tai kažkas tokio, kas duodama ir negali būti atimta. Bet ir jūsų tauta ir mūsų tauta supranta, kad už laisvę teikia kovoti, kovoti atiduodant kraują“, – sekmadienį sakė N.Savčenko.

„Mes vėl giname laisvę gyventi ir aš labai linkiu, kad jūs nežinotumėte, kaip tą fiziškai reikia daryti. Linkiu, kad jūsų žemėje niekada nebūtų karo“, – teigė ji.

Ukrainos parlamento narė gėrėjosi, jog Lietuvoje yra tokių dienų, kai tautiečiai iš viso pasaulio gali susirinkti viename renginyje ir dalintis tuo, ką tame pasaulyje sukūrė.

Savo ruožtu pati N.Savčenko teigė į Lietuvą atvykusi norėdama atvežti stiprybės, kuri supa jos artimuosius.

„Mano šeima parodė, kaip atkakliai reikia kovoti už tą žmogų, kurį tu myli. Aš noriu, kad tokios draugiškos šeimos būtų visur, visame pasaulyje“, – kalbėjo ji.

Ukrainiečiams reikia išlaisvinti sąmonę

N.Savčenko dar kartą dėkojo Lietuvai, kuri, jos teigimu, buvo viena šalių, aktyviausiai prisidėjusių prie jos paleidimo iš kalėjimo Rusijoje. Išreikšdama savo padėką lietuviams, ukrainietė nusilenkė jos paklausyti susirinkusiai publikai.

Dvejus metus už grotų Rusijoje praleidusi buvusi ukrainiečių karininkė gegužę buvo iškeista į du Ukrainoje laikytus Rusijos karius, nors buvo nuteista kalėti 22 metus.

N.Savčenko teigimu, ukrainiečiams reikia išlaisvinti sąmonę nuo Rusijos propagandos, tačiau santykius Ukraina turi palaikyti su visais kaimynais.

„Mums reikia išlaisvinti savo sąmonę ir pasąmonę nuo tos Rusijos propagandos, kuri mus ilgus metus kankino“, – sakė N.Savčenko.

Ji pridūrė, kad dabartiniai Ukrainos ir Rusijos santykiai yra „ramūs ir šalti“, tačiau ilgainiui Kijevas turi megzti santykius su visomis kaimyninėmis šalimis.

Nacionaline didvyre savo šalyje tapusi ukrainietė pakurstė kalbas apie galimą jos kandidatavimą būsimuose prezidento rinkimuose. Tačiau N.Savčenko pareiškė, jog nėra svarbu, kas vadovaus šaliai.

„Ukraina turi būti laiminga ir iš tikrųjų nesvarbu, kas bus prezidentas. Mes visi norime padaryti, kad Ukrainai būtų gerai“, – kalbėjo ji.

„Aš žiūriu į politiką ne į kaip tikslą. Tai yra įvairiapusiškas gyvenimas, kuriame gali nuveikti daug dalykų“, – teigė Ukrainos Aukščiausiosios Rados narė.

N.Savčenko buvo sulaikyta 2014 metų vasarą. Ją Rusijos teisėsauga apkaltino prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties, koregavus artilerijos ugnį Rytų Ukrainoje, kur kovėsi Maskvos remiami separatistai ir vyriausybinės Ukrainos pajėgos.

Karininkė taip pat buvo apkaltinta už neteisėtą sienos kirtimą. Pati N.Savčenko kategoriškai neigė savo kaltę ir sakė, kad ją pagrobė separatistai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA