Ekskursijomis po Kauną susidomėjo ir užsieniečiai | Kas vyksta Kaune

Ekskursijomis po Kauną susidomėjo ir užsieniečiai

Organizatorių nuotr.

Nauja, jaunatviška kauniečių iniciatyva „Liepos 6-oji – ekskursijų diena Kaune“ iniciatyva, per Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną geriau pažinti Laikomosios sostinės istoriją, architektūrą, kultūrą padėjo 800-tams kauniečių ir miesto svečių.

Laisvės alėjoje įsikūręs iniciatyvos, sutrumpintai pavadintos „L6“, informacinis centras dėl susidomėjimo skelbė papildomas ekskursijas – susidomėjimas valandos trukmės vizitais Kauno modernizmo, istorijos ypatingiausiuose pastatuose buvo didžiulis.

Pasak vienų iš akcijos iniciatorių – architektūros specialistų ir entuziastų grupės „Ekskurso“, daugiausiai „L6“ dalyvių domėjosi galimybę aplankyti žinomose – Kauno Filharmonijos, miesto Savivaldybės, Lietuvos Sveikatos mokslo universiteto Centrinių rūmų, buvusiame „Pienocentro“ pastatuose. Naujas fenomenas – į Kauną ta proga atvyksta inteligentai, jauni ir vyresni kultūros gerbėjai iš gretimų miestų ir sostinės.

Ypač gausiai jie rinkosi į istoriko, savanorio Žilvino Rinkšelio ekskursiją „Miestas kaip tekstas“, kurios metu Kauno stoties rajone galima buvo atpažinti Vytauto Sirijos Giros romano „Raudonmedžio rojus“ ženklus.

Šį kartą jaunieji architektai ir paveldosaugininkai atvėrė kelis dešimtmečius visuomenei uždarų objektų –  Švč. Sakramento bažnyčios (buvusi Dominikonų vienuolyno Dievo kūno bažnyčios ir „Santakos“ kino teatro) ir Evangelikų reformatų bažnyčios Ožeškienės gatvėje duris.

Savanorių prospekto papėdėje įsikūrusi bažnyčia – daugeliui paslaptis

Renginio organizatorius ypač nustebino miestiečių reakcija į pasiūlymą apsilankyti šiame paveldo objekte – pasirodo, nedaugelis kauniečių iš viso žino, kad tokia bažnyčia yra Kauno centre, nors jos projektą rengė tas pats architektas kaip ir žymiausią Kauno pastatą, Prisikėlimo baziliką – Karolis Reisonas.

Prisiminti Sąjūdžio Kaune pradžią ir paveldosauginį rūpestį tuo metu sandėliu paversta ir ketinta užstatyti Šv. Gertrūdos bažnytėle kvietė speciali ekskursija, kurią vedė Sąjūdžio istorijos tyrinėtojas, Kauno IX forto muziejaus darbuotojas dr. Kęstutis Bartkevičius.

Ypač didelių aplodismentų susilaukė iniciatyvos „Gražinkime Kauną“ kartu su M. K. Čiurlionio muziejumi parengta ekskursija „Svečiuose pas Juozą Zikarą“- apie žymiausią Nepriklausomybės laikų skulptorių įspūdingai pasakojo jo memorialinio muziejaus šeimininkė Rasa Jonė Ruibienė.

Gaudė žinias apie Kauno modernizmą ir angliškai

Organizatoriai surengė ir specialią ekskursiją apie Kauno modernizmo architektūrą anglų kalba, kurią vedė „Ekskurso“ komandos narys, architektas Algimantas Grigas. Organizatoriai stebėjosi, kad ją susirinko ne tik Kauno svečiai iš Turkijos, Švedijos, JAV ir net Čilės, bet ir gerai anglų kalbą perkandę kauniečiai.

Projekto organizatoriai sutarė sėkmingai pasisekusią iniciatyvą plėtoti, ir 2017 m. liepos 6 dieną vėl kelti „L6“ vėliavą – kviesti svečius iš visos Lietuvos aplankyti įdomiausius Kauno miesto pastatus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA