Balsuoti užsienyje registravosi 500 žmonių, tūkstančiai sulauks priminimo | Kas vyksta Kaune

Balsuoti užsienyje registravosi 500 žmonių, tūkstančiai sulauks priminimo

BNS 2016/06/05 15:19
R. Tenio nuotr.

Beveik mėnesį veikiančioje elektroninėje platformoje registravosi 507 rinkėjai, norintys balsuoti užsienyje per Seimo rinkimus.

Daugiausiai – 123 – rinkėjų užsiregistravo ambasadoje Jungtinėje Karalystėje, ambasadoje Belgijoje – 93, ambasadoje Vokietijoje – 39, generaliniuose konsulatuose Los Andžele ir Čikagoje – po 29, ambasadoje Norvegijoje – 23, nurodo Vyriausioji rinkimų komisija.

VRK atstovo Mindaugo Skačkausko teigimu, per artimiausias dvi savaites maždaug 17 tūkst. rinkėjų, užsiregistravusių balsuoti užsienyje 2014 metų prezidento rinkimuose ir nurodžiusiems savo elektroninio pašto adresus, planuojama išsiųsti informaciją apie registraciją Seimo rinkimams.

Baltarusijoje ir Rusijoje gyvenantiems Lietuvos piliečiams planuojama parengti rinkėjo registracijos prašymus rusų kalba ir vokus su rinkėjų adresais, kuriuos šiose valstybėse reziduojančios atstovybės išsiųs paprastu paštu.

Anot VRK, šiose valstybėse gyvenantys rinkėjai paprastai nesinaudoja internetu, dalis jų nemoka lietuvių kalbos, todėl neturi galimybės savarankiškai užsiregistruoti balsuoti. Tokių rinkėjų Baltarusijoje ir Rusijoje yra maždaug 500.

Rinkėjų, balsuojančių užsienyje, elektroninė registracija pradėta gegužės 6-ąją, ji veiks iki rugsėjo 14-osios.

Ši sistema suteikia galimybę rinkėjams, pageidaujantiems balsuoti užsienyje, per kelias minutes užsiregistruoti balsuoti ir vėliau būti įtrauktiems į atitinkamos Lietuvos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos rinkėjų sąrašus.

Visi rinkėjai, pageidaujantys balsuoti užsienyje spalio 9 dieną Seimo rinkimuose, turi registruotis iš naujo – net ir tie rinkėjai, kurie nuolat gyvena užsienyje ir jau buvo įtraukti į užsienyje balsuojančių rinkėjų sąrašus praėjusiuose rinkimuose ar referendumuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA