Panaikintas E.Masiulio Seimo nario mandatas | Kas vyksta Kaune

Panaikintas E.Masiulio Seimo nario mandatas

BNS 2016/05/18 18:01
DELFI nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį panaikino Eligijaus Masiulio Seimo nario mandatą, gavusi tokį įtarimų dėl kyšio ėmimo sulaukusio politiko prašymą.

E.Masiulio parlamentaro įgaliojimai nutraukiami nuo penktadienio, t. y. gegužės 20 dienos.

Toks VRK sprendimas trečiadienį priimtas vienbalsiai. Nuo tos dienos jis neteks Seimo nario neliečiamybės, kad be Seimo leidimo parlamentaras negali būti patraukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė.

„Nenoriu slapstytis už jokių imunitetų, noriu kaip eilinis pilietis dalyvauti teisiniame procese, šiuo atveju tikrai esu pasiruošęs ir tą demonstruoju savo veiksmais atvirai ir tiesiogiai bendradarbiauti su teisėsauga siekiant kuo greičiau nustatyti teisingumą“, – VRK posėdyje sakė politikas.

Jis nekomentavo galimybės, kad netekus Seimo nario imuniteto grės suėmimas.

Į VRK posėdį E.Masiulis atvyko su savo advokatu Mindaugu Bliuvu.

Paklaustas, kodėl nelaukė, kol generalinis prokuroras kreipsis į parlamentą dėl imuniteto panaikinimo, politikas teigė norįs savo tiesą įrodinėti teisinėmis, o ne politinėmis priemonėmis.

„Bet kokiais atvejais, kada pareiškiami įtarimai ar rengiamasi pateikti įtarimus, Seimo nariai pripažįstami kaip specialieji liudytojai, tada yra einama į Seimą. Man šita praktika niekada nebuvo priimtina. Šiuo atveju aš nejaučiu, kad man reikėtų kokio nors imuniteto. Aš noriu savo teisingumą įrodinėti ne Seimo salėje, ne televizijos laidose, o savo teisingumą noriu įrodinėti taip, kaip numato Baudžiamojo proceso kodeksas, kaip numato kiti įstatymai, būtent teisiniame procese“, – po VRK posėdžio žurnalistams sakė E.Masiulis.

E.Masiulis į Seimą buvo išrinktas vienmandatėje Marių apygardoje, tačiau nutraukus jo įgaliojimus naujas atstovas į parlamentą nebus renkamas, nes iki eilinių Seimo rinkimų liko mažiau kaip pusė metų.

E.Masiulis atsisakė Seimo nario mandato ir pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio lyderio posto sulaukęs įtarimų dėl kyšio ėmimo.

Teisėsauga tiria įtarimus, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis galėjo perduoti E.Masiuliui 106 tūkst. eurų kyšį.

Teismas leido suimti R.Kurlianskį 20-čiai parų, jam pateikti įtarimai dėl didelės vertės prekybos poveikiu ir stambaus masto papirkimu. Daugiau įtariamųjų šioje byloje kol kas nėra, o dėl įtarimų E.Masiuliui bus sprendžiama, kai jis neteks parlamentaro imuniteto, žurnalistams yra patvirtinęs generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

E.Masiulis trečiadienį neatskleidė daugiau jokių ikiteisminio tyrimo detalių, sakydamas, jog yra gavęs prokuroro nurodymą taip elgtis. Tačiau viešai pasirodžiusią informaciją apie kai kurias aplinkybes jis pavadino spekuliacijomis.

„Turiu prokuroro įpareigojimą neatskleisti jokių ikiteisminio tyrimo detalių. Deja, vakar (antradienį – BNS) pasirodžiusios spekuliacijos iš tikrųjų verčia manyti, kad kažkas nesilaiko galiojančių įstatymų. Ir tai yra tų, kurie leidžia šitas spekuliacijas, atsakomybės klausimas“, – sakė jis žurnalistams.

Paprašytas patikslinti, apie kokias spekuliacijas kalba, teigė negalįs to padaryti, neatskleisdamas ikiteisminio tyrimo medžiagos.

Antradienį BNS pranešė, kad iš E.Masiulio paimti grynieji pinigai buvo pažymėti. Be to, pranešta, kad jo namuose rasta suma yra dvigubai didesnė nei paskelbta prokurorų.

E.Masiulis sakė apgailestaująs, kad pateko į tokią situaciją.

„Aš galiu pasakyti tik tiek, kad labai labai nuoširdžiai žmogiškai apgailestauju ir jaučiu didelę moralinę atsakomybę, kad mano pavardė ir aš pats kaip viešas asmuo patekau į tokią kontraversišką situaciją“, – trečiadienį sakė jis.

Politikas tvirtino dar penktadienį sustabdęs narystę Liberalų sąjūdyje, tačiau stebi, kas vyksta partijoje. Jis nekomentavo laikinojo pirmininko Antano Guogos išėjimo iš partijos, tik vylėsi, kad partija ras išeitį iš susidariusios padėties.

„Nuo penktadienio nebesu partijos narys, išlieku aktyvus stebėtojas, bet nebedalyvauju priimant sprendimus. Esu įsitikinęs, kad šitoje partijoje yra labai daug protingų žmonių, kurie priims teisingus sprendimus ir judės į priekį“, – tvirtino buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA