Netrukus Kaune prasidės juostos „Tarp pilkų debesų” filmavimo darbai | Kas vyksta Kaune

Netrukus Kaune prasidės juostos „Tarp pilkų debesų” filmavimo darbai

Organizatorių nuotr.

Nuo praėjusių metų pabaigos Kaune vyko filmui Tarp pilkų debesų” tinkamų lokacijų paieška.

Vakar į Kauną susipažinti su jomis buvo atvykę šio filmo režisierius Marius Markevičius, prodiuseris Žilvinas Naujokas bei kiti juostos kūrybinės komandos nariai. “Tarp pilkų debesų” filmavimo darbai Kaune prasidės gegužės mėn.

Tarptautiniai JAV, Lietuvos ir Jungtinės Karalystės kūrėjai suvienijo jėgas pirmajam bendram filmui anglų kalba. Naujoji juosta bus sukurta pagal populiarumo visame pasaulyje sulaukusią lietuvių kilmės JAV rašytojos Rūtos Šepetys knygą „Tarp pilkų debesų“ (angl. „Between Shades of Gray“).

2011-aisiais JAV išleista knyga „Tarp pilkų debesų“ sulaukė tarptautinio pripažinimo ir pateko į „New York Times“ bestselerių sąrašą, tad teisės ekranizuoti šią dramatišką istoriją vaikėsi ne vienas Holivudo kūrėjas, tačiau Rūta Šepetys pasirinko darbą su lietuvių komanda – prodiuseriu Žilvinu Naujoku („Tadas Blinda. Pradžia“) ir JAV gimusiu lietuvių kilmės režisieriumi ir prodiuseriu Mariumi Markevičiumi („Kita svajonių komanda“). Būtent pastarasis ir tapo naujosios juostos režisieriumi.

Apie 15-metės Linos Vilkas ir jos mamos bei brolio tremtį 1941-aisiais pasakojanti knyga jau išleista daugiau kaip 50-yje šalių, ją galima perskaityti 36-iomis kalbomis. Apie „Tarp pilkų debesų“ svarbą JAV byloja ir tai, kad romanas buvo įtrauktas į mokyklų skaitymo programą net 21-oje JAV valstijoje, o knygos leidyba užsiima didžiausias pasaulyje knygų leidėjas, kompanija „Penguin“. Lina iš tiesų egzistuoja: knyga parašyta remiantis tremtinės Irenos Saulutės Špakauskienės prisiminimais.

Filmas pasakoja apie 1941 m. Kaune su šeima gyvenančią paauglę Liną. Mergina mėgsta piešti ir svajoja apie dailės studijas universitete, tačiau likimas negailestingas: ji su šeima, mama, tėčiu ir jaunesniuoju broliu, ištremiama į Sibirą. Nepakeliamos ir nehumaniškos gyvenimo sąlygos netrukdo įsižiebti jausmams – mergina sutinka į atšiaurų kraštą taip pat nublokštą bendraamžį Andrių. Prikaustanti istorija atskleis stulbinančią žmonių dvasios tvirtybę.

Filmas kuriamas su užsienio aktoriais. Pagrindinis herojės Linos vaidmuo patikėtas britų aktorei Bel Powley, kuri kino kūrėjų ir kritikų taikiklyje atsidūrė po Sandanso kino festivalio hito „Paauglės dienoraštis“ (“Diary of a Teenage Girl”). Vaidmuo šoje kino juostoje Bel Powley atnešė BAFTA kylančios žvaigždės nominaciją ir „Gotham“ apdovanojimą už vaidybą.

Pagrindinis vyriškas vaidmuo, Andriaus rolė – britų aktoriaus Jonah Hauer-King rankose. Aktoriui šiuo metu atstovauja legendinė Didžiosios Britanijos talentų vadybininkė Lindy King. Viena iš aktorių agentūros “United Agencies” savininkių atrado ir į platųjį pasaulį išleido tokias žvaigždes kaip Ewan McGregor, Keira Knightley, Rob Brydon ar Toni Collette.

Linos brolį Joną įkūnis britų aktorius Tom Sweet. Nors jam vos 10 metų, tačiau jis nėra naujokas kino aikštelėje. Neseniai Tom Sweet nusifilmavo juostoje “Lyderio vaikystė“ (“Childhood of a Leader”), kuriame dėmesį dalijosi su “Twilight” („Saulėlydis“) sagoje išgarsėjusiu Robert Pattinson ir filmo „Artistas“ aktore Bérénice Bejo.

Britų aktorių desantui, kuriančiam teigiamų personažų vaidmenis, oponuos kylanti švedų kino žvaigždė Martin Wallström. Jis filme – jaunesnysis karininkas Kreckis. Aktorius tarptautiniu mastu labiausiai žinomas iš JAV televizijos serialo „Ponas Robotas“ (“Mr. Robot”), kur vaidina kartu su žinomu amerikiečių aktoriumi Christian Slater. „Ponui Robotui“ ploja ir žiūrovai, ir kritikai, o neseniai įvykusiuose 2015 m. Auksinių gaublių apdovanojimuose kūrinys įvertintas statulėle už geriausią draminį televizijos serialą.

Tarptautinė joustos „Tarp pilkų debesų” komanda pluša ir už kadro. Scenarijų filmui parašė Sandanso kino instituto alumnas Ben York Jones.

Filmo, kurio tarptautinis pavadinimas „Pelenai sniege“ („Ashes in the Snow“), premjera kino teatruose numatoma 2017 m. pirmoje pusėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA