Apdovanotas įsimintiniausias Kauno menininkas | Kas vyksta Kaune

Apdovanotas įsimintiniausias Kauno menininkas

Organizatorių nuotr.

Ketvirtadienį Kauno menininkų namuose vykusios iškilmingos ceremonijos metu pagerbtas Įsimintiniausiu Kauno menininku 2014 išrinktas aktorius Dainius Svobonas.

Aktoriaus vardas buvo įrašytas Stasio Žirgulio sukurtą skulptūrą „Sparnuotoji kolona“, kurioje jau yra 25-ių Įsimintiniausių Kauno menininkų vardai. Per 2014 metus reikšmingus darbus sukūrusius menininkus siūlė Kauno kūrybinės sąjungos, savo nuomonę pareiškė ir neabejingi menui miestiečiai. Įsimintiniausią Kauno menininką išrinko Kauno menininkų namų Meno kolegija.

Aktorius D. Svobonas – išskirtinė asmenybė Lietuvos teatro scenoje. Jo indėlis į Lietuvos kultūrą, kūrybinė jėga, aktorinis talentas, atsidavimas žiūrovui ir teatrui neabejotinai sąlygojo šios asmenybės tapsmą svarbiu reiškiniu visos Lietuvos kultūros kontekste. Sukūręs daugiau nei keturiasdešimt teatrinių vaidmenų, D.Svobonas pretenduoja tapti viena iš pagrindinių lietuviško teatro figūrų, užburiančių žiūrovus aktorinės meistrystės profesionalumu, tikslumu ir universalumu – jo kūrybinėje biografijoje susipina psichologinių ir sudėtingų bei komiškų ir ekspresyvių personažų kūrimo trajektorijos.

Aktoriaus ypatingu kūrybiniu apogėjumi galima vadinti Jono Jurašo režisuotus spektaklius „Balta drobulė“ (2012 m.) bei „Barbora“ (2014 m.), kuriuose Garšvos ir Žygimanto Augusto įkūnyti personažai parodo aktoriaus ekscentriškumą, ekspresyvumą, įtaigą, paremtą gyvu ir betarpišku vaidmenų kūrimu. Paskutinis ir taip pat ryškus D. Svobono sukurtas pagrindinis vaidmuo yra Kiurmanas Gintaro Varno režisuotame spektaklyje „Biografija: vaidinimas“.

D. Svobonas neapsiriboja teatro scena – jo dalyvavimą Lietuvos kultūriniuose procesuose papildo bendradarbiavimas su Kauno valstybiniu choru kompozitoriaus Vidmanto Bartulio programoje, skirtoje K. Donelaičio gimimo metinėms paminėti. Šiame projekte aktorius atlieka ypatingą misiją – jo skaitymų atlikimo kūrybiškumas, talentas ir vaizdingumas K. Donelaičio tekstams sukuria išskirtinį skambesį, artimą pamokslų paveikumui.

Profesionalumu pagrįstų teatrinių raiškos priemonių sintezė D. Svobono kūryboje – vertybė, suteikusi Lietuvos teatrui išskirtinį savitumą ir tikrąją galimybę publikai tapti lygiaverčiu kokybiško meno partneriu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA