Kaune prasideda folkloro festivalis „Suklegos 2014“ | Kas vyksta Kaune

Kaune prasideda folkloro festivalis „Suklegos 2014“

Organizatorių nuotr.

Iškart po rudens lygiadienio, paskutinį rugsėjo savaitgalį Kaune vėl aidės tradicinės ir modernios muzikos garsai. Šiemet tarptautinis tradicinio ir šiuolaikinio folkloro festivalis „Suklegos“ jau 15-ąjį kartą sukvies įvairių muzikos stilių gerbėjus pasiklausyti postfolkloro, folkdžiazo, world music, new age ir kitų eksperimentinių projektų.

Ypač turtinga šių metų programa nustebins ne vieną lietuvių ir kitų tautų folkloro gerbėją. Festivalyje dalyvaus net septyni užsienio kolektyvai iš Norvegijos, Belgijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos – ir visi Lietuvoje dalyvaus pirmą kartą.

Rugsėjo 25 dieną, ketvirtadienį, 18 val. Kauno valstybiniame lėlių teatre vyks tradicinės ir eksperimentinės muzikos koncertas. Čia gros du muzikos virtuozai, kompozitoriai ir multiinstrumentalistai – Tomas Dobrovolskis ir Saulius Petreikis, jie pristatys projektą Folkex.lt. Šiame projekte atlikėjai groja ne tik savo sukurtais, bet ir originaliais lietuvių liaudies instrumentais.

Jungdami folkloro ir šiuolaikinės improvizacinės muzikos elementus atlikėjai siekia pažvelgti į protėvių dvasią iš šių dienų perspektyvos. Prie šių dviejų muzikantų prisijungs viešnia iš Norvegijos Birgitte Bakke su skraidančią lėkštę primenančiu instrumentu hang drum. Užburiantys šio instrumento garsai ir muzikantų improvizacijos nepaliks abejingo nė vieno klausytojo ir nuteiks puikiam postfolk muzikos savaitgaliui. Šį vakarą eksperimentų tikrai netruks – prie minėtos trijulės prisijungs profesionali kanklininkė Žemyna Trinkūnaitė. Lieka tik paspėlioti, koks projektas gims lėlių teatro scenoje, nes kai kurie muzikantai čia susitiks pirmą kartą. Puikus trijų merginų kolektyvas iš Estijos Torupilli Jussi Trio pristatys vadinamojo estų dūdmaišių karaliaus tradicinės muzikos palikimą. Smuikininkės suderino savo instrumentus taip, kad galėtų imituoti dūdmaišio garsą ir kiek įmanoma atkurti žymaus atlikėjo ritmingą grojimo techniką.

Rugsėjo 26 dieną, penktadienį, 18 val. žiūrovai laukiami Ryšių istorijos muziejaus salėje, kur vyks jaunimo grupių koncertas ir vakaronė. Kai kurios jaunimo grupės, augusios kartu su festivaliu, gali pasigirti tikrai puikiai nušlifuotomis programomis. Per metus aplankančios ne vieną festivalį grupės Midrauja, Lygaudė, Čiutyta, Ritingo susiburs po „Suklegų“ festivalio stogu ir pristatys savaip aranžuotus tradicinio ir modernaus folkloro kūrinius. Viena iš pirmųjų „Suklegų“festivalio dalyvių, lietuvių liaudies dainų atlikėja, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Veronika Povilionienė kartu su šiuo metu vienu žinomiausiu gitaristu ir meno kūrėju Lietuvoje Robertu Semeniuku tradicines lietuvių dainas atliks labai netradiciškai.

Atlikėja neišduoda paslapties, kaip skambės jų programa, ragina visus ateiti ir pasiklausyti. Jaunieji muzikantai galės pasisemti gerosios patirties iš šių dviejų gabių atlikėjų. Puikios dvi jaunų atlikėjų grupės iš Latvijos Dardi ir seserys Dimantas pristatys brolių latvių folklorą, apipintą gabių muzikantų improvizacijomis. Jaunimo vakaras tradiciškai baigsis šokiais, kuriuos ves audringoji kapela Bytikzyz.

Rugsėjo 27 dieną, šeštadienį, 18 val. toje pačioje salėje vyks baigiamasis festivalio svečių koncertas. Čia išgirsime ir pamatysime keturių skirtingų šalių muzikantų, profesionalų pasirodymus. Legendinė lietuvių folkroko grupė Atalyje vėl sugrįžta į „Suklegų“ sceną. Ši grupė viena iš pirmųjų pradėjo savaip improvizuoti archajinį lietuvių folklorą, senąsias dainas priartinti prie šiuolaikinio klausytojo. Senųjų dainų melodijos praturtinamos roko, džiazo, fanko, bliuzroko, metalo, indų muzikos elementais. Trys jaunos smuikininkės iš Estijos, pasivadinusios Midrid, pagal dainą apie stebuklingą paukštį, scenoje sukurs tikrą stebuklą. Klausytojai šios grupės muziką apibūdina kaip pasakišką arba dieviškai gražią. Dar vienas, šį kartą brolių, trejetas Trio Dhoore iš Belgijos atliks savos kūrybos instrumentinę muziką, kuriai įkvėpimo semiasi iš tradicinio flamandų ir centrinės Prancūzijos folkloro ritmų. Mosaik – tai worldmusic grupė iš Lenkijos, savo atliekamuose kūriniuose jungianti senąją tradicinę lenkų ir rytų šalių muziką. Muzikantai groja istoriniais ir etniniais įvairių šalių instrumentais. Šios grupės muzikos klausytojas išgirs slavams būdingą laukinumą ir melancholiją, rytų mįslingumą, gamtos garsus ir miestišką chaosą, antikinio pasaulio tvarką. Visi festivalio renginiai nemokami, tad kviečiame pažvelgti į folklorą kitaip.

Daugiau informacijos apie festivalio renginius – renginių kalendoriuje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA