Į Kauną atkeliavo kelių šimtų metų senumo P. Babicko gintariniai karoliai | Kas vyksta Kaune

Į Kauną atkeliavo kelių šimtų metų senumo P. Babicko gintariniai karoliai

2014/02/05 14:52
Luko Misiūno nuotr.

Po beveik pusės amžiaus iš Jungtinių Valstijų į Maironio muziejų Kaune atkeliavo dalis diplomato ir publicisto Petro Babicko kolekcijos. Tarp prieškariu Lietuvos kaimuose surinktų daiktų – ir itin vertingi, kelių šimtų metų senumo gintaro karoliai.

Pasak Maironio muziejaus direktorės Lietuvos radijo žurnalistikos pradininkas, diplomatas, rašytojas, vertėjas, fotografas Petras Babickas buvęs ir aistringas kolekcininkas. Vasarą jis dviračiu keliaudavęs po Lietuvą ir rinkdavęs įdomesnius daiktus. Šių gintaro karolių istoriją Babickas aprašęs plačiai – prie Išlaužo kaimo 1935 m. jis patekęs į vestuves ir ant šeimininkės kaklo pamatęs karolius prašė juos padovanoti.

„Moteris pasakė, jeigu jis nupirksiąs jos anūkams kostiumams audinį, tai ji jam atiduos. Taip ir buvo – jis nupirko už maždaug šimtą litų angliško audinio, po savaitės nuvažiavo ir gavo tuos karolius.

Kai jis jau po to su kitais muziejininkais, specialistais pakalbėjo, pasakė, kad karoliai galėtų būti XVII amžiaus, nes ir ta moteris sakė, kad jie seni, nes pagaminti iš vieno gintaro gabalo, kiekvienas apdirbtas atskirai“, – pasakojo Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldonas Ruceskaitė.

Kolekciją į vakarus pasitraukusiam Babickui po karo išsiuntė jo sesuo. Brazilijoje jis surengė parodą, tačiau viltys atidaryti muziejų žlugo uždarius Lietuvos atstovybę. Vėliau kolekciją Čikagoje saugojo Bronius Kviklys.

„Šitų eksponatų istorija ir legenda primena žmonių ir net Lietuvos istoriją“, – sakė A. Ruceskaitė.

Planuojama, kad Babicko kolekciją bus galima pamatyti šiuo metu kuriamoje ekspozicijoje.

Jūratė Anilionytė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA