Jaunimas ragina susirinkti gyvūnų paliktas „krūveles“ | Kas vyksta Kaune

Jaunimas ragina susirinkti gyvūnų paliktas „krūveles“

Užsienio spaudos nuotr.

Geras pavyzdys užkrečia: anksčiau vos vienas kitas Kėdainių gyventojas pasirūpindavo keturkojų paliktomis krūvelėmis, o šiandien atsakingų šeimininkų vis daugiau ir daugiau. Rinkti augintinių „pyragėlius“ paskatino ne padidintos baudos, bet aktyvus jaunimas, kuris siekia, kad gimtasis miestas taptų švaresnis. Kai Kėdainių jaunimo mokyklos mokiniai ėmė rinkti savo augintinių išmatas, daugelis miestelėnų pasekė jų pavyzdžiu.

„Tikimės, kad tvarkingų keturkojų augintojų vis daugės, išmatų rinkimas taps kasdieniu įpročiu, o gimtasis miestas bus švaresnis, – sako Monika Kalėdaitė, Kėdainių jaunimo mokyklos būsima devintokė. – Pastebiu, kad vedžiodami augintinius gyventojai vis dažniau nešasi maišelius.“

Ugdant gyvūnų mylėtojų sąmoningumą Kėdainių jaunimo mokyklos mokiniams teko kaip reikiant paplušėti. Jie ne tik tapo pavyzdingais keturkojų šeimininkais, bet ir suorganizavo pilietinę akciją „Susirink! Gyvenkime švarioje ir draugiškoje aplinkoje“. Patraukę į parkus, mokiniai diskutavo su šunų augintojais, kas skatina ar trukdo rinkti išmatas, kaip kartu kurti gražesnę aplinką ir panašiai.

„Visi kėdainiečiai lyg susitarę tvirtino, kad nori gyventi švariame mieste, tačiau tik pusė jų pasirūpina tuo, ką po savęs palieka gyvūnai. Pasitaikė ir tokių, kurie nesuvokia, kad augintiniai teršia miestą, o jų ekskrementai gali sukelti pavojingas ligas, – pasakoja Dainius Remeikis, Kėdainių jaunimo mokyklos istorijos mokytojas. – Savo pašnekovus apdovanojome kastuvėliais, maišeliais ir šunų maisto pakuotėmis.“

Kaip rodo kėdainiečių patirtis, nepatogūs vaikų klausimai ir gražus pavyzdys, kaip reikia rūpintis gyvūnais, yra gerokai efektyvesni būdai kovoti su nevalyvais šunų augintojais nei baudos ar pamokslavimai.

„Daugelis gyventojų palaiko mūsų iniciatyvą, nori prisidėti kuriant švaresnį miestą. Apmaudu, kad iki šiol Kėdainiuose nėra specialių šiukšliadėžių augintinių išmatoms, – apgailestauja M. Kalėdaitė. – Nemažai galėtume pasimokyti iš užsienio šalių. Pavyzdžiui, Ispanijoje viešose vietose, kur dažniausiai vedžiojami šunys, įrengtos ne tik specialios šiukšliadėžės, bet prie jų yra ir nemokamų maišelių.“

Mokiniai apie taršos problemas ir tinkamą gyvūnų priežiūrą taip pat diskutavo biologijos ir pilietiškumo pagrindų pamokose.

Kėdainių jaunimo mokyklos sumanymas kurti švaresnį miestą yra viena projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“ iniciatyvų, kurių ėmėsi 120 švietimo įstaigų iš 30-ies savivaldybių. Dvejų su puse metų trukmės projektą „Kuriame Respubliką“, kuris tęsis iki 2014-ųjų rugsėjo pabaigos, įgyvendina VšĮ „Pilietinės visuomenės institutas“ kartu su partneriais: Ateitininkų federacija, Lietuvos švietimo centrų darbuotojų asociacija, VšĮ „Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centras“, VšĮ „Mes Darom!“ ir daugeliu kitų. Jį finansuoja Europos socialinis fondas pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ priemonę „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA