Italai siūlo Obelynei išmaniąsias technologijas | Kas vyksta Kaune

Italai siūlo Obelynei išmaniąsias technologijas

Kauno rajono savivaldybė (KRS) svarsto galimybes skaitmenizuoti ir perkelti į integruotą platformą profesoriaus Tado Ivanausko Obelynėje sodintus vaismedžius, kitus retus želdinius. Tokią galimybę pristatė penktadienį savivaldybėje apsilankęs R3GIS kompanijos vadovas, želdynų skaitmenizavimo ir valdymo sistemos „GreenSpaces“ kūrėjas Paolo Viskanicas iš Italijos, rašoma KRS pranešime.

Išmanioji programa leidžia inventorizuoti, nuolat stebėti ir efektyviai organizuoti želdynų priežiūrą. „Tai padeda mažinti priežiūros kaštus, prisitaikyti prie klimato kaitos ir išvengti nelaimingų atsitikimų. Kartu visuomenė informuojama apie želdinių būklę, jų genėjimą arba šalinimą. Tai svarbu, siekiant išvengti tokiais atvejais dažnai kylančių socialinių įtampų“,– aiškino svečias.

„GreenSpaces“ platforma yra atvira visiems, tačiau specialistai ir paslaugų teikėjai turi papildomų prisijungimų. Sistema per keletą metų buvo tobulinama, plečiamos jos funkcijos, kurios padeda mažinti CO2 emisiją ir skatina piliečių įsitraukimą.

P. Viskancinas taip pat pabrėžė, kad platforma svarbi siekiant užtikrinti saugumą vaikų žaidimų aikštelėse, parkuose ir skveruose. Svečias daugiausiai kalbėjo apie sėkmingą Krokuvos, Milano, kitų Europos miestų patirtį.

Nors žaliasis valdymas labiau aktualus didmiesčiams, tačiau Kauno rajono savivaldybės muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas mano, kad „GreenSpace“ platformą būtų galima pritaikyti ir lokalioje Obelynės erdvėje, o lėšų jai įgyvendinti būtų galima ieškoti ES fonduose.

„Obelynė yra Kauno rajono perlas, todėl tikiu, kad išmanioji programėlė dar labiau padidintų domėjimąsi profesoriaus Tado Ivanausko palikimu“, – sumanymui pritarė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA