Kviečia į susitikimą su Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio kauniečiais | Kas vyksta Kaune

Kviečia į susitikimą su Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio kauniečiais

Mitingas Rotušės a. 1988 m. spalio 10 d./R. Požerskio nuotr.

1988 m. birželio 10 d. Kaune, Architektų namuose, susibūrė Sąjūdžio iniciatyvinė grupė. Po 30 metų norisi bent šiek tiek atkurti laikmečio dvasią, todėl Kauno miesto muziejus kartu su Kauno Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio veteranais kviečia į susitikimą jau šį ketvirtadienį, birželio 7 d., 18 val.

Renginyje vyks gyva diskusija su Kauno sąjūdiečiais, jie pasidalins savo gyvais prisiminimais, bus rodoma Leono Glinskio filmuota medžiaga iš pirmojo susitikimo, vykusio prieš tris dešimtmečius.

Susirinkusieji galės užduoti svečiams klausimų, o neformalioje aplinkoje ne tik jaukiai padiskutuoti, bet ir pasiklausyti muzikos. Beje, Kauno miesto muziejus yra parengęs parodą, kuri primena gražiausias akimirkas iš 9-ojo dešimtmečio pabaigos Kauno – tai akimirkos, pilnos vienybės ir vilties. Renginį moderuos ir neformaliai diskusijai visus pakvies Kauno miesto muziejaus istorikas Simonas Jazavita.

Mitingas Santakoje 1988 m. rugpjūčio 2 d./Organizatorių nuotr.

Lemtingi 1988-ieji

1988 m. birželį prasidėjo vienas reikšmingiausių įvykių XX a. Lietuvos istorijoje – savo darbą pradėjo Lietuvos persitvarkymo sąjūdis. Tai buvo ryškus to meto intelektualų, kurie nenorėjo nusišalinti nuo Lietuvos problemų, o rinkosi sunkų kelią jas spręst, susibūrimas. Laikas buvo parankus – nuo daugybės problemų kenčianti Sovietų Sąjunga jau braškėjo, tačiau tuomet dar tik drąsiausias galėjo spėlioti, kad jos subyrėjimas suteiks Lietuvai laisvę.

Kaunas – drąsus miestas

Pasak istoriko S. Jazavitos, daugelis dar prisiminė laikus, kai viešai neigiantys, jog sparčiai einama „į šviesų rytojų“ kuriant komunizmą, buvo uždaromi į psichiatrines ligonines; laikus, kai nukautų rezistentų kūnai buvo mėtomi tiesiog miestelių aikštėse. Taigi, bet kokiems prieš okupacinę valdžią einantiems susibūrimams reikėjo didelės drąsos.

„Kaunas visada garsėjo kaip drąsus miestas. Būtent todėl Sąjūdis, būtent Kaune rado drąsių žmonių, nepabijojusių imtis iniciatyvos kažką keisti, drąsos viešai ir vieningai išsakyti nepatogią nuomonę. Ne vienas sąjūdietis dabar prisimena, kad būtent kauniečiai buvo tie, kurie ir kitus pakurstydavo savo liepsningomis kalbomis ir pasiryžimu iš esmės keisti padėtį“, – teigė Kauno miesto muziejaus istorikas S. Jazavita.

Renginys vyks birželio 7 d., 18 val. restorane „Galeria urbana“ (Vilniaus g. 22).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA