M. Puidokas ir toliau koreguoja draudimus dėl rūkymo: akiratyje – vaikai | Kas vyksta Kaune

M. Puidokas ir toliau koreguoja draudimus dėl rūkymo: akiratyje – vaikai

Lietuvos Respublikos Seimo inf. 2018/02/12 12:11
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaune išrinkto Seimo nario dr. Mindaugo Puidoko teigimu, Lietuva ratifikavusi Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvenciją, kurioje aiškiai pabrėžiama, kad Lietuva turi užtikrinti didžiausią galimybę vaikui gyventi ir sveikai vystytis, todėl jis sieksiąs prisidėti prie vaikų sveikatos saugojimo ir ragina tai daryti kitus Seimo narius, rašoma Lietuvos Respublikos Seimo interneto puslapyje.

„Aš pats auginu du mažamečius vaikus, kuriuos nuolat mokau, kad žalingi įpročiai, tokie kaip rūkymas ar alkoholio vartojimas, nėra gerai, tačiau sunku vaikams diegti sveikos gyvensenos vertybes, kuomet išėjus į miestą vaikai mato rūkančiuosius viešose vietose. Dar blogiau, jei visai šalia vaikų žaidimų aikštelės rūkoma, tuomet vaikai priversti ne tik matyti, bet ir kvėpuoti cigarečių dūmais, todėl manau, kad mano, visų pirma kaip tėvo, pareiga pasirūpinti, kad būtų užtikrinta mano ir visų Lietuvos vaikų teisė į sveiką vaikystę“, – sako Seimo narys Mindaugas Puidokas.

Pasak jo, pasitarus su specialistais, parengtas Tabako kontrolės įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siekiama ginti nerūkančius asmenis, sumažinti pasyvaus rūkymo sukeliamą žalą, mažinti rūkymo žalą patiems asmenims bei mažinti šiukšlinimą ir aplinkos taršą.

„Vienas iš efektyviausių būdų pasiekti šiuos tikslus – sąrašo vietų, kuriose siūloma nerūkyti, išplėtimas“, – sako dr. M. Puidokas ir teigia projektą patobulinęs, siekiant ginti nerūkančiųjų, ypač vaikų teises ir atsižvelgiant į pasiūlymus, pasiekusius Seimo narį, po projekto užregistravimo sausio 26 dieną.

„Anksčiau užregistruotuose įstatymo pakeitimuose buvo apibrėžtas tikslus atstumas metrais, kiek turėtų būti draudžiama rūkyti. Tačiau po didelių diskusijų su visuomene, Ministru Pirmininku S. Skverneliu, Vyriausybe ir kitais, pakoregavome šiuos pasiūlymus: panaikintas ribų apibrėžimas metrais ir įvesti protingumo kriterijai, kuriais žmonės turėtų vadovautis. Įstatymo pakeitimo projektu siūloma uždrausti rūkyti viešose vietose, esančiose švietimo ir socialinių paslaugų įstaigų prieigose bei jų matomumo zonose, viešojo transporto stotelėse ir stotyse bei aplink jas, viešose vietose esančių mažmeninės prekybos parduotuvių, restoranų, barų, kitų viešojo maitinimo įstaigų, klubų, diskotekų, interneto kavinių (interneto klubų ir pan.) lošimo namų (kazino), automatų ar bingo salonų, kitų laisvalaikio praleidimo įstaigų, patalpų, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitų žmonėms aptarnauti skirtų patalpų prieigose, vaikų žaidimų aikštelėse ir jų matomumo zonose, visose valstybės ir savivaldybių institucijose ir įstaigose bei viešose vietose esančiose jų prieigose (matomumo zonose). Masiniuose renginiuose bei jų prieigose, taip pat saugomose teritorijose“, – teigia Seimo narys.

Norintiems rūkyti turės būti įrengtos specialios tam skirtos ir pažymėtos vietos (pvz., saugomose teritorijose, masiniuose renginiuose), didesnių apribojimų vietose uždaros gerai ventiliuojamos rūkyklos, kuriose rūkantieji nesukeltų pasyvaus rūkymo žalos nėščiosioms, vaikams ir kitiems nerūkantiesiems.

Jis pabrėžia, kad šio įstatymo tikslas yra sumažinti pasyvaus rūkymo sukeliamą žalą aplinkiniams, ypač vaikams. PSO itin didelį dėmesį skiria vaikų pasyvaus rūkymo prevencijai, būtent todėl, kad pasyvus rūkymas kenkia labiausiai jiems ir jų raidai, skatina vėlesnę priklausomybę nuo tabako.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA