Skaitytojai apie žaliąsias naujoves Kaune: naudosis, bet pastebi ir trūkumus | Kas vyksta Kaune

Skaitytojai apie žaliąsias naujoves Kaune: naudosis, bet pastebi ir trūkumus

R. Tenio nuotr.

Pasivažinėjimai dviračiais – viena karščiausių temų Kaune, kai trečiadienį netikėtai sužaliavo Laisvės alėja, o praėjusią savaitę portalo skaitytojams į akis kliuvo nematyta žalia juosta Nemuno gatvėje. „Kas vyksta Kaune“ Facebooke atlikome nedidelę apklausą ir pasiteiravome skaitytojų, kaip jie vertina plėtojamą dviračiams pritaikytą infrastruktūrą. Nuomonių būta įvairių.

Džiaugiasi dėmesingumu, bet įžvelgia ir neišbaigtumą

Skaitytojai tiek po publikacijomis apie dviračių revoliuciją ir naują dviračių juostą Laisvės alėjoje, tiek po diskusinio įrašo komentarais negailėjo pagyrų, sakydami, jog tokių dviračių takų turėtų tik daugėti. Tačiau daugelis įžvelgė ir trūkumų, su kuriais, tikisi, jog bus susitvarkyta įrenginėjant takus kitose Kauno vietose. Portalo skaitytojas Gedvidas pastebėjo, kad Laisvės alėja „sutvarkyta“ nepasitarus su dviratininkais: „Zonos slidžios, daug duobių ir t.t. Ant seno uždažę naujai nepadarysite zonos geresne. Laisvės alėjos žaliasis takas tragiškas, ratai slidinėja tarp plytelių tarpų. Ar bent buvo kalbėta su tikrais dviratininkais, prieš darant tokias inovacijas?“

Taip pat daugeliui užkliuvo intensyvi spalva – jį siūlė takui rinktis mažiau ryškią spalvą, mat ši, jų nuomone, yra per daug „rėkianti“, ypač tai kliūva po dviračiams skirtos zonos praplatinimo. „Reikėjo žalią spalvą šiek tiek blyškesnę parinkti, šita nemaloni akiai,“ – rašo Lukas.

Dar vienas dažnai komentaruose šmėžavęs pastebėjimas – prašymas įrengti vietas dviračių saugojimui. Šiuo metu ypač Laisvės alėjoje jų tikrai mažoka – viena skaitytoja rašė, kad prie apylinkės teismo savo dviratį teko rakinti prie storiausio stulpo. Taip pat pastebima, jog dviračių saugojimo vietos turėtų būti įrengtos taip, kad dviračiai galėtų būti rakinami prie dviračio rėmo, o ne prie ratų.

Teiraujasi, kaip įveikti kalnus

Idėja, jog dviračiams pritaikytos infrastruktūros dėka sužaliuos visos Kauno gatvės, žavi ne vieną, tačiau skaitytojai iškart kelia klausimą – o kaip įveikti stačiuosius kalnus? Važinėti dviračiu – smagu, tačiau ne kiekvieno fizinis pasirengimas leidžia įveikti Savanorių prospekto, Aleksote, Šilainiuose esančias įkalnes.

Kai kurie skaitytojai nestokojo ambicijų ir siūlė įrengti specialius keltuvus, kitų siūlymai – paprastesni. Tiesiog buvo klausiama, kaip gabenti dviračius viešuoju transportu.

Šiuo metu „Kauno autobusai“ nesudaro sąlygų dviračių gabenimui. Tokią paslaugą nemokamai Kaune teikia tik UAB „Kautra“ tarpmiestinių kelionių metu.

Nori žalio Kauno

Skaitytojai nekantriai laukia tolimesnės infrastruktūros plėtros ir negailėjo siūlymų ir pastebėjimų, kur norėtų išvysti dviračių takus. Skaitytojas Kęstutis surašė visą sąrašą:
„1. Viena judriausių dviračių eismo vietų šalia Zoologijos sodo KTU miestelyje einanti atkarpa, kuri yra apgailėtinos kokybės. Privalu ją sutvarkyti.
2. Nemuno krantinė- Mindaugo prospekto atkarpa, būtų super, jei būtų geros kokybės, smagiau riedėtų dviratukai maršrutu Santaka-Šančiai-Panemunė.
3. Gana problematiškas sausomis vasaros dienomis yra dviračių takas į Kačerginę, dėl pravažiuojančių mašinų kyla daug dulkių.“

„Labai reikia dviračių tako Savanorių prospekte. Eismas išties judrus, o nemažai žmonių nori juo keliauti su dviračiu. Šaligatviai nėra pritaikyti. Tikiuosi sulauksim žaliojo tako ir ten,“ – su viltimi komentavo Ema.

Nemaža dalis skaitytojų pastebėjo, jog žaliosios zonos neturėtų būti kuriamos vien centre ir judriausių gatvių pakraščiuose. Kamilė pastebėjo, kad dviračių takas turėtų sujungti Kauną su Ringaudais. „Dabar norint papulti į dviračių takus iš Ringaudų tenka važiuoti autostrada.“

Kaunietis Andrej laukia didelio žaliojo tinklo. „Siūlyčiau padaryti iš kiekvieno rajono, šalia pagrindinių gatvių dviračių takus, einančius į centrą, mokyklas, klinikas ir didžiuosius universitetus.“

Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kaune vykstančius įvykius, rašykite spec. formos „Pranešti naujieną“ pagalba arba per Facebook puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA