Revoliucija Kauno gatvėse: pirmenybė dviratininkams | Kas vyksta Kaune

Revoliucija Kauno gatvėse: pirmenybė dviratininkams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį Kaune pristatyta naujovė dviratininkams, pavadinta nauja revoliucija „Like Bike“, pirmuosius žingsnius ji žengia miesto centre. Nemuno gatvėje ir dalyje I. Kanto gatvės gyventojai jau gali išbandyti važiavimą specialiai tik dviratininkams skirtomis žaliosiomis zonomis, jos atsirado kelio kraštuose.

Kaunas iš kitų miestų išsiskirs būtent žalia spalva nuspalvintomis juostomis dviratininkams, mat kituose šalies miestuose šios zonos žymimos tradiciškai: KET numatytais ženklais ir baltu kelio ženklinimu. Anot idėjos įgyvendintojų, žalia spalva vairuotojams labiau kris į akis ir bus galima greičiau pastebėti dviratininkus.

Tik dviratininkams

Važiuoti automobiliu ar eiti pėsčiomis šiose zonose draudžiama, tą nurodo ir specialus važiuojamosios dalies ženklinimas, kelio ženklai.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Vigintas Lukošius teigė, kad kol kas policija pažeidėjų nebaus, jiems suteikiamas laikas apsiprasti su nauja tvarka, tad ant žaliosios zonos pasistačius automobilį – dabar klijuojami specialūs lipdukai su įspėjimu: „Žalia eismo juosta skirta tik dviratininkams. Žinome, kad jūs esate sąmoningas vairuotojas ir keliu draugiškai pasidalinsite. Jūsų automobilio valstybinis numeris įtrauktas į duomenų bazę, kitą kartą įspėjimą pakeis bauda“.

„Prie naujovių reikia visiems priprasti, manau, dviratininkai šioje situacijoje bus aktyvūs, tam yra e.policija. Manau, kad bus nemažai raportų policijai, dėl automobilių parkavimo ant dviračio juostų“, – pastebėjo V. Lukošius.

Žalios zonos dviratininkams

Į darbą – dviračiu

Per ateinančius trejus metus šios žaliosios zonos atsiras Senamiestyje ir Naujamiestyje, tiesa, kai kur jos bus mišrios: keliu dalinsis ir dviratininkai, ir automobiliai. Anot bendrovės „Sweco Lietuva“ vadovo Tomo Varnecko, taip nutiko, nes stigo vietos.

„Kai kur teko zonas įkurdinti gatvių sąskaita, kitur žaliąsias zonas įrengti ant šaligatvio, dar kitur – palikti mišrų eismą, nes pristigo erdvės. Štai pasaulyje egzistuoja miestų, kur centras skirtas tik pėstiesiems, kitur – vien automobiliams. Kaunas laikosi subalansuoto varianto, pasirinko aukso vidurį“, – teigė T. Varneckas.

Planuojama, kad žalia spalva Senamiestyje dar bus žymima zona Vilniaus gatvėje, kitur dviratininkai į srautą įsilies jau esamais, nespalvotais dviračių takais, šiose vietose ant kelio papildomai atsiras žalias ženklas „Like Bike“.

Žalios zonos dviratininkams

„Sweco” projektuotojas Evaldas Micius vardino, kad žalia spalva bus nudažytos zonos K. Donelaičio gatvėje, Kęstučio gatvėje, Karo ligoninės g., Kaunakiemio g., Griunvaldo gatvėje. „Automobiliams statyti šalia zonų numatytas lygiagretus parkavimas, kad šaligatviu galėtų netrukdomai judėti pėstieji. Tikslas – pagerinti ne tik dviratininkų, bet ir pėsčiųjų eismo sąlygas Senamiestyje bei Naujamiestyje. Dera pasvarstyti, kokie miesto prioritetai: jis pritaikytas žmonėms, ar automobiliams?“, – sakė E. Micius.

„Norime paskelbti apie dviračių revoliuciją Kauno mieste. Jos tikslas, kad kuo daugiau žmonių kasdien važinėtų dviračiais. Skaičiuojama, kad Kaune yra apie 100 tūkst. dviračių, bet į darbą su dviračiais vyksta kol kas tik tiek, kiek telpa Sporto halėje. Mūsų tikslas – kad per trejus metus su dviračiais į darbą vykstančių gyventojų padaugėtų 5 kartus ir jiems talpinti prireiktų „Žalgirio” arenos”, – sakė Kauno vicemeras Povilas Mačiulis.

Žalios zonos dviratininkams

Planuose – dviračių trasos iš centro į kitus mikrorajonus

Vėliau bus imtasi kito svarbaus žingsnio – kuriamos magistralinės jungtys, kad iš miesto centro dviratininkai patogiai galėtų nuvykti į visus kitus miesto mikrorajonus.

Dviratininkams bandoma pritaikyti visą miestą: šiuo metu įrenginėjami ne tik nauji dviračių takai, žalios juostos keliuose, jiems pritaikomi šaligatviai, apšvietimas, ketinama įrengti 1 tūkst. naujų dviračių stovų miesto centre prie kultūrinių įstaigų ir kavinių, galiausiai – takais bus imtasi sujungti centrą ir kitus mikrorajonus.

Anot savivaldybės, Kaunas ketina tapti pirmuoju miestu Baltijos šalyse, visiškai pritaikytu dviratininkams.

Pagrindiniai pokyčiai

Žaliosios dviratininkų juostos. Pirmosios žaliosios juostos važiuojamojoje kelio dalyje atsiras K. Donelaičio g., Kanto g., Nemuno g., Karo ligoninės g., Kaunakiemio g. Griunvaldo g., Kęstučio g. Šia dviračio juosta leidžiama važiuoti tik ta pačia kryptimi, kuria vyksta kitų transporto priemonių eismas gretima eismo juosta.

Žalios zonos dviratininkams

Posūkis į kairę. Žaliosios juostos važiuojamojoje kelio dalyje ties sankryžomis išplatės. Jose dviratininkai sustos prieš automobilius. Užsidegus žaliai šviesai dviratininkai galės kirsti važiuojamąją dalį pirmi ir pasukti į kairę. Tik jiems pravažiavus, pajudės kitos transporto priemonės.

„Zona 30“. Miesto centro gatvių atkarpose, kuriose dviračių eismas vyks kartu su automobiliais, įsigalios greičio ribojimas iki 30 km/val. Iš viso bus pastatyta 60 greičio ribojimo ženklų: V. Putvinskio g., A. Mickevičiaus g., Maironio g., I. Kanto g. atkarpoje nuo sankryžos su Kęstučio g. iki Laisvės al., Šiaulių g. Naujamiestyje įsigalios ramaus eismo „Zona 30“.

Gyvenamoji zona. Naujamiestyje ir Senamiestyje bus pastatyta 10 papildomų gyvenamosios zonos ženklų. Šiose teritorijose pėstieji turi pirmumo teisę prieš transporto priemones, jiems leidžiama vaikščioti važiuojamąja dalimi. Šioje zonoje draudžiama važiuoti didesniu kaip 20 km/h greičiu. Gyvenamosios zonos statusas bus nustatytas senamiestyje bei šių gatvių akligatviuose į Laisvės al.: L. Sapiegos g., dalyje Gedimino g., Laisvės al., Vasario 16-osios g.

Šaligatviai. Ant šaligatvių prie sankryžų ir viešojo transporto stotelių bus įrengta 90 užvažiavimų ir nuvažiavimų. Dar 200 šaligatvio bortų bus nuleistų ir pritaikytų dviračių eismui.

Visas įstaigas, kurios yra draugiškos dviratininkams, kviečiama paženklinti savo įstaigos erdvę „Like Bike“ ženklu bei jungtis į vieną dviračių mylėtojų šeimą feisbuke: Mano Kaunas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA