Jauna kauniečių šeima įsikūrė įspūdingoje viloje | Kas vyksta Kaune

Jauna kauniečių šeima įsikūrė įspūdingoje viloje

R. Tenio nuotr.

Trečiadienį jauna Algirdo ir Eglės Pukių šeima, visuomenei pristatė restauruotą kultūrinį objektą – istorinę Lietuvos kariuomenės brigados generolo, gydytojo, visuomenininko Prano Vaičiuškos (1876-1939) vilą Kačerginėje.

2014 metais įsigytą avarinės būklės tarpukario laikų medinį namą, statytą dar 1935 metais, kauniečiai atkūrė pagal kultūros paveldo reikalavimus ir rastą ikonografinę medžiagą: pakeitė susidėvėjusias lentas, restauravo esamą medinę apdailą, tonavo fasado spalvą, artimą esamai pilkai, šiferio dangą pakeitė į čerpes, langus sudalino kaip ir buvo, atkūrė verandą, pastato laiptai atkurti originalūs su ažūrine grafika. Daugiausiai autentikos palikta bokštelyje.

Pastato tūris ir planas nuo pat statybos pradžios išliko autentiški, nekeisti, namas užima 201 kv. m.

Vietiniai mena, kad šioje viloje apie pusšimtį metų veikė mokykla, paskui koplyčia, trumpam buvo įsikūrusi šarvojimo salė, kaip buvę įprasta kaimo mokyklose, vėliau veikė etnografijos muziejus.

P. Vaičiuškos vila

Prieš įsigyjant pastatą Pukių šeimai, apnykusi vila priklausė Kauno rajono savivaldybei, Kačerginės bendruomenės iniciatyva, buvo įrašyta į Kultūros vertybių registrą.

Darbai truko trejus metus

Naujasis namo savininkas A. Pukis atskleidė, kad name dabar gyvena keturiese: su žmona Egle ir dviem vaikais, čia persikėlė prieš tris mėnesius. Tai užtruko: prieš trejus metus pirkto namo projektas pusantrų metų buvo derinamas su kultūros paveldo atstovais, dar tiek pat laiko truko remontas.

P. Vaičiuškos vila

Namą jauna šeima įsigijo ir restauravo savo lėšomis, investuotos sumos neatskleidė: „Tegul būna paslaptis, galiu atskleisti, kad kainavo tiek, kiek kainuotų pastatyti naują, gražų, tvarkingą, šiuolaikišką namą Kauno rajone. Manėme, kad bus šiek tiek pigiau, nes tai rekonstrukcija, bet viskas atsiėjo tiek, kiek kainuotų naujas namas”, – pasakojo A. Pukis.

Pasiteiravus, kaip sugalvojo įsigyti šią vilą, kurią dar reikėjo gerokai restauruoti ir kiekvieną darbą derinti su kultūros specialistais – vyras tikino, kad prieš trejus metus apie P. Vaičiuškos vilą išgirdo per žinių laidą, tuomet vietinė bendruomenė nerimavo, ar išliks šis istorinis pastatas. Pukių šeima kaip tik tuo metu ieškojo vietos savam namui, sugalvojo užsukti į Kačerginę ir žvilgtelti į šią vilą.

P. Vaičiuškos vila

„Tada svarstėme, kad jei jau kraustomės iš Kauno centro, kur tada gyvenome – vieta turi būti tikrai to verta. Kačerginė pakerėjo iškart, tai sutvarkytas rajonas, daug naujų kotedžų, namas labai patiko žmonai Eglei, abu mėgstame objektus su istorija. Tad, greitai nusprendėme – tai bus naujasis mūsų šeimos namas”, – pasakojo A. Pukis.

Namą įsigijo jau pradėjusį irti, prastos būklės: pamatai buvo pradėję griūti, stogas įlinkęs.

P. Vaičiuškos vila

Prisimena kaip mokėsi

Susitikime apsilankiusi buvusi čia anksčiau veikusios mokyklos mokinė Aurika Laurinaitienė mena, kad  mokslo šaknį čia krimto 1977 metais, tuomet čia veikė trimetė pradinė mokykla.

„Viskas beveik autentiška, džiugu vėl vaikščioti vietoje, kur kadais mokiausi. Menu, kad pirmajame aukšte buvo dvi klasės, biblioteka ir technologijų kabinetas; antrajame aukšte veikė mokytojų kambarys viena klasė ir balkonėlis – į jį neįleisdavo, nes buvo jau sutrešęs. Trečiajame aukšte buvo bokštelis, vaikus viliojo ten užeiti, nes nežinojome, kas ten yra, durys buvę užrakintos. Įsivaizduodavome, kad ten gyvena giltinė ar slogučiai”, – prisiminė A. Laurinaitienė. Palėpėje gyvendavo jauni mokytojai.

Ji mena, kad kieme iš žemės būdavo išlindę daug pušų šaknų, tad vaikai mėgdavo žaisti „Medinę ožką”: šokinėdavo nuo šaknies ant šaknies.

A. Laurinaitienė pasakojo, kad šioje mokykloje mokėsi Virbališkių, Mitkūnų, Pyplių kaimo vaikai. Klasėse būdavo daugiau kaip 20 mokinių.

P. Vaičiuškos vila

Ragina imti pavyzdį kitiems

Renginyje apsilankęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas teigė, kad didžiuojasi jaunų žmonių iniciatyva – saugomą medinės architektūros pastatą atstatyti ir prikelti naujam gyvenimui.

„Be tokių pastatų Kačerginė būtų nyki, ne tokia graži, jūs atkuriate miestelį. Džiugu, kad tai vyksta kartu suteikiant Kačerginei, Zapyškiui ir Kulautuvai – kurortinės teritorijos statusą”, – sakė V. Makūnas.

Naujieji vilos savininkai Pukiai teigia, kad kasmet bent po kartą, į vilą pakvies užsukti Kačerginės bendruomenės narius, išgerti arbatos ir pabendrauti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA