Kaunas atsuko alkoholio kranelius: prekyba kad ir mokyklos kieme | Kas vyksta Kaune

Kaunas atsuko alkoholio kranelius: prekyba kad ir mokyklos kieme

Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Statistikos departamentui paskelbus, kad praėjusiais metais legalių alkoholinių gėrimų 15 metų ir vyresnis gyventojas suvartojo net po 14 litrų absoliutaus (100%) alkoholio – ši problema imta spręsti valstybiniu mastu: nuo metų pradžios degalinėse uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais. Nuo balandžio mėnesio sugriežtintos bausmės už vairavimą neblaiviems, o pareigūnai girtus vairuotojus stengiasi pažaboti padažnėjusiais reidais.

Siekiant mažinti alkoholio vartojimą, Lietuvoje susibūrė pilietinė iniciatyva „Už blaivią”, viešame projekte siūlanti su šia problema kovoti kardinaliais būdais.

Ne arčiau kaip 200 m iki mokyklų

Kovo mėn. iniciatyvos „Už blaivią” nariai pradėjo rinkti tautiečių parašus, kad būtų pakeistas Alkoholio kontrolės įstatymas: jame raginta visiškai uždrausti alkoholinių gėrimų reklamą; leidimus prekiauti alkoholiu suteikti tik specializuotose parduotuvėse; siekta prekybos alkoholiu laiką sutrumpinti, uždraudžiant prekybą nuo 20 val. vakaro iki 10 ryto; siekta, kad mokyklose besimokantys vaikai negalėtų įsigyti ir vartoti alkoholinių gėrimų; raginta alkoholio įsigijimo ir vartojimo amžių padidinti iki 20 m.

O svarbiausia – siekiant užtikrinti moksleivių ir nepilnamečių apsaugą – leidimą prekiauti alkoholiu raginta suteikti prekeiviams, įsikūrusiems ne arčiau kaip 200 metrų iki ugdymo įstaigų. Pirminis siūlomas atstumas, pasak iniciatyvos atstovų, buvo net 2 kilometrai.

Iniciatyva siekiama sumažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą, ypač nepilnamečiams, tai daroma atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos ir Lietuvos mokslininkų rekomendacijas. Gegužės 16 d. Vyriausiajai rinkimų komisijai iniciatyvos atstovai įteikė apie 61 tūkst. parašų, Seimo svarstymui privaloma tvarka reikėjo pateikti bent 50 tūkst. Šis projektas bus svarstomas birželio 28 dieną.

Kaunas atstumus išvis panaikino

Nors visuotinai sutarta, kad alkoholio prieinamumą reikia mažinti, šią idėją palaiko ne visi miestai. Kai kurie, tarp jų ir Kaunas, suskubo panaikinti iki tol galiojusius atstumus nuo alkoholiu prekiaujančių vietų iki ugdymo ir kitų valstybinių įstaigų.

2016 m. vasario 2 d. Kauno miesto savivaldybės taryba panaikino iki tol galiojusį 2004 m. gruodžio 2 d. sprendimą, leidusį alkoholiniais gėrimais prekiauti ne arčiau, kaip 15 metrų nuo ugdymo įstaigų, ligoninių ar maldos namų.

Nuo vasario licencija prekiauti alkoholiu išduodama neribojant atstumo nuo mokyklų, kuriose mokosi nepilnamečiai, dar negalintys priimti atsakingų sprendimų, dėl alkoholio vartojimo žalos.

Šį Kauno miesto tarybos patvirtintą sprendimą paprašėme pakomentuoti Kauno savivaldybės Licencijų ir leidimų poskyrio vedėjos Sonatos Šelienės. Ji informavo, kad Vyriausybė dar 2015 m. spalį pakeitė Didmeninės ir Mažmeninės prekybos alkoholio produktais licencijavimo taisykles ir nustatė, kad licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais išduoda savivaldybės vykdomoji institucija.

Pašnekovės teigimu, atsižvelgdama į tai, Kauno miesto taryba draudimą prekiauti alkoholiniais gėrimais nustatytu atstumu nuo laisvės atėmimo, karinių ir sukarintų tarnybų, policijos ir kitų statutinių, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigų, 2016 m. vasario 2 d. sprendimu pripažino netekusiu galios.

„Šiuo metu galiojančiame LR alkoholio kontrolės įstatyme nėra reikalavimo savivaldybės Tarybai nustatyti  atstumą, kuriuo draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais”, – aiškino S. Šelienė.

Ragina suklusti ugdymo įstaigų vadovus

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas profesorius Aurelijus Veryga šį Kauno sprendimą kritikavo, jo manymu, pakeitimai turėjo būti geriau aptarti su visuomene ir akademine bendruomene.

„Atstumų klausimas yra svarbus, norint atitraukti alkoholio prekybą nuo ugdymo įstaigų, o ne sukurti palankias sąlygas alkoholio verslu užsiimantiems asmenims. Jos ir taip Lietuvoje per geros, nes esame vieną geriausių alkoholio prieinamumų turinčių šalių Europoje. Jei kam nors atrodo, kad alkoholis ir Senamiestis yra neatskiriami dalykai, tai gal tuomet mokykloms Senamiestyje ne vieta ir dar reikėtų labai gerai pagalvoti, kuris iš šių dviejų reiškinių yra labiau reikalingas ir pageidautinas”, – sakė prof. A. Veryga.

Jo teigimu, jei naikinama atstumų nustatymo tvarka, tuomet turi būti sukurta prievolė, atsiklausti kiekvienos ugdymo įstaigos, dėl atstumo.

„Kaip suprantu, atšaukta senoji tvarka, o apie naująją tvarką, garantuoju 200 proc. – nė viena ugdymo įstaiga net nebus girdėjusi. Taip pat labai įdomu, ar ta tvarka galios, jei ugdymo įstaiga sugalvos nustatyti atstumą dabar, ir ar egzistuojančios probleminės alkoholio prekybos vietos bus nuo jų patrauktos?”, – retoriškai klausė prof. A. Veryga.

Jei gaus skundus – svarstys

Kauno savivaldybės atstovai priminė LR alkoholio kontrolės įstatymo nurodymą, kad prekiauti alkoholiniais gėrimais draudžiama laisvės atėmimo, karinėse ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitose statutinėse, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose, šių įstaigų ir maldos namų teritorijose.

S. Šelienė patikino, kad Kauno savivaldybės taryba, gavusi šių įstaigų ar religinių bendruomenių vadovybės rašytinį prašymą ir įvertinusi, ar jame išdėstyti argumentai pagrindžia, kad siekiant apsaugoti visuomenės saugumą, viešąjį interesą ir (ar) viešąją tvarką, yra būtina uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais prie įstaigos ar maldos namų, kurių vadovybės prašymas yra gautas – nustato, kokiu atstumu nuo šios įstaigos ar maldos namų teritorijos draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais.

„Rašytinių prašymų dėl atstumo nustatymo Kauno miesto savivaldybė nėra gavusi”, – informavo S. Šelienė.

Jos duomenimis, Kauno mieste iki birželio 16 d. yra išduotos ir galiojančios 2156 licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA