Sugrįžta studentų kino festivalis „Stop“ | Kas vyksta Kaune

Sugrįžta studentų kino festivalis „Stop“

Organizatorių nuotr.

Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultetinė studentų atstovybė SHM po penkmečio pertraukos vėl tikisi suburti menininkus iš visos Lietuvos ir užsienio valstybių Studentų kino festivalyje „STOP“.  

[galerija kiek=”4″]

Trumpametražių filmų konkurso nugalėtojai, ilgai slėpta festivalio komisija ir netradicinė peržiūrų vakaro  vieta jau gegužės 5 dieną pasieks kulminaciją, todėl organizatoriai, nekantriai laukdami renginio,  nusprendė priminti apie tai, nuo ko viskas prasidėjo dar 2007 metais.

Į pagalbą pakviestas pirmojo studentų kino festivalio, anksčiau dar vadinto „STOP‘as“, organizatorius ir tuo metu dar veikusios KTU Socialinių mokslų studentų atstovybės SOMSA pirmininkas Ignas Paškauskas mielai sutiko papasakoti apie du jo studentiško gyvenimo laikais organizuotus renginius.

Pirmasis žingsnis

Pirmasis studentų kino festivalis „STOP‘as“ buvo suorganizuotas 2007–aisiais metais, nors pati idėja aktyvių studentų mintyse brendo kur kas ilgiau. Tuo metu kaip tik atsirado pirmieji „iš mirties taško“  lietuvišką kiną bandę išjudinti  renginiai – „AXX“ ir „Pravda viena minutė“ festivaliai. „Stop‘o“ iniciatorius Ignas Paškauskas interviu metu atskleidė, jog jam kinas buvo įdomi meninės išraiškos forma ir būtent todėl nusprendė „lipti į kino balą“.

Galvodami apie naujo renginio koncepciją atstovybės nariai pirmiausiai nenorėjo, kad tai būtų dar vienas įprastas studentiškas vakarėlis ar koncertas, todėl ganėtinai natūraliai buvo pradėta mąstyti apie tai, kad reiktų suorganizuoti studentų kūrybiškumą skaitinantį renginį. Galiausiai buvo apsistota ties kino festivalio idėja, su kuria buvo bandoma nušauti du zuikius – ne tik skatinamas studentų kūrybiškumas, bet ir domėjimasis kinu kaip meno forma plačiąja prasme.

„Filmai be trijų S“ ir psichiatrijos ligoninės patalpų praeitis

Vienas iš skiriamųjų festivalio bruožų buvo netradicinė filmų peržiūrų vieta. 2007-aisiais metais renginys vyko Kauno mieste esančioje M.Žilinsko dailės galerijos salėje, kur žiūrovai mėgavosi darbais tema „Filmai be trijų S – sekso, smurto, svaigalų“.

Renginiui pasisekus buvo nuspręsta jį daryti ir kitąmet. „STOP‘as.  Ar kada nors esi buvęs psichiatrinėje ligoninėje?“ – mirgėjo žiniasklaidos portalų antraštės 2008 metais, kai festivalis  persikėlė į Vilniaus Dailės Akademijos (VDA) Kauno fakulteto patalpas, kuriose anksčiau veikė psichiatrijos ligoninė.  Festivalio vieta buvo pasirinkta neatsitiktinai – tai sąsaja su tuometine turmpametražių filmų tema „TEN ir ČIA“. Tvoros ir namų sienos buvusią ligoninę atskyrė nuo miesto centro šurmulio ir sukūrė savita ramybe ir paslaptimi apgaubtą senamiesčio dalelę.  Netradicinės festivalio filmų peržiūrų vietos ir įmantriai skambančios abiejų festivalių temos  buvo kruopščiai apgalvoti studentų sprendimai – „Stengėmės tarsi užvesti kūrėjus ant kelio, tačiau vis tik jiems palikdavome visišką interpretavimo laisvę“, – dalinosi patirtimi Ignas.

Studentai – komisijos nariai?

Kaip ir kiekviename kino festivalyje norint, kad renginys pavyktų ir visi filmų kūrėjai būtų įvertinti teisingai, be jokios abejonės buvo reikalinga renginio komisija. Prie jos narių siūlymų ir rinkimo prisidėdavo ne tik festivalio organizatorių komanda, bet ir kiti fakultetinės studentų atstovybės nariai. Svarbiausias  kriterijus, kaip teigia Ignas, buvo asmeninis kandidato į teisėjus ryšys su kinu.

Dėl šios priežasties festivalio komisijoje šmėžavo kino kritikų Ryčio Zemkausko ir Gedimino Jankausko veidai. Taip pat festivalio komisijose studentų filmus yra vertinę ir kiti žinomi bei kiną mylintys Lietuvos kultūros veikėjai: Kauno valstybinio dramos teatro ir Gyčio Ivanausko teatro aktorius Gytis Ivanauskas, muzikinės grupės „SKAMP“ narys Vilius Alesius. Komisijos nariu taip pat yra buvęs ir pats „Stop‘o“ įkūrėjas ir šio interviu pašnekovas – Ignas Paškauskas.

Tikslas pasiektas – studentai bandė ir kūrė

Nors pagrindinę organizatorių komandą sudarė tik 5-8 žmonės, pagalbos rankų niekada netrūko. Pasak Igno,  darbo jėgos ir finansų stygiaus sunkumai labai suartino komandą, kuri kartu ieškojo sprendimų, kaip spręsti iškilusias problemas.  Ne veltui Studentų kino festivalis sulaukė didžiulio pasisekimo ir antraisiais organizavimo metais – „ne tik rašėme ir skambinome žiniasklaidai patys, bet jau ir žiniasklaida skambino mums“ – džiugiais prisiminimais dalinosi Ignas. Gautų filmų spektras buvo ganėtinai platus – vieni stiprūs idėjų arba scenarijaus lygmenyje, kiti montaže, treti – temos interpretavime.

„STOP‘as“ organizatorius pripažįsta, kad buvo ir tokių, kurie atrodė kaip vienkartiniai bandymai kažką sukurti, bet net ir tokiu atveju vienas iš festivalio tikslų buvo pasiektas – studentai bandė ir kūrė.

Tarptautinio festivalio titulas

Jau pirmaisiais festivalio „STOP‘as“ organizavimo metais buvo sulaukta net 41 trumpametražio filmo. Antraisiais metais situacija tik gerėjo – itin džiugino faktas, jog buvo sulaukta ne tik Lietuvos studentų darbų, bet net 20 filmų organizatorius pasiekė iš užsienio šalių studentų – tokiu būdu festivalis išleido pirmuosius žinomumo ir už Lietuvos ribų daigus. Užsienio studentų filmai nepretendavo į pagrindinį konkurso prizą, festivalyje dalyvavo turėdami „svečio“ statusą. Tačiau, atkreipia dėmesį Ignas, nemaža jų dalis buvo kokybiškesni nei lietuvių kurti filmai, nors tikrai ne visi atitiko festivalio temą.

Iš „Stop’as“ į „STOP“ – festivalis grįžta!

Paklausus Igno, koks buvo didžiausias pasiekimas organizuojant „STOP‘ą“ jis atsakė, jog tai, kad studentai interpretavo konkurso temas ir kūrė filmus būtent šiam festivaliui ir buvo didžiausias festivalio pasiekimas.  Buvęs organizatorius taip pat pridūrė, jog tikisi, kad šių metų festivalis bus pats geriausias iš visų jau organizuotų ir palinkėjo dabartiniams organizatoriams, KTU Studentų atstovybei SHM, didžiausios sėkmės! Šių metų atgaivinto renginio koordinatorė Aurelija Einorytė teigia, jog „STOP’as“  visuomet buvo it Studentų atstovybės SHM legenda apie kurią visi kalbėjo, tačiau niekas konkrečiai nežinojo, kas ir kaip vyko.

Po susitikimų su buvusiais organizatoriais, dabartiniais Alumni, buvo užsibrėžtas tikslas atgaivinti šį netradicinį festivalį su nauju logotipu bei pavadinimu „STOP“, nors festivalio idėja ir noras jį organizuoti nepakito: “Pati ne mažą laiko tarpą užsiėmiau vaidyba, kurdavau filmukus, tad žinau, ką reiškia, kai tavo glostytą ir myluotą kūrinėlį pamato ne tik draugų kompanija” – pasakoja Aurelija,-  “Noriu padėti jauniems, veržliems žmonėms įgyvendinti savo svajones. Tikiuosi, kad šių metų renginys įpūs motyvacijos kurti ir kelti šiuolaikinę kultūrą”.

Gegužės 5 dieną 19 valandą Kauno mieste esančioje M.Žilinsko galerijoje vyksiančio peržiūrų vakaro metu studentai bei kiti miesto  gyventojai kartu su konkurso dalyviais mėgausis kompetentingos komisijos atrinktais menininkų darbais ne tik iš įvairiausių Lietuvos kampelių, bet ir užsienio šalių. Vakaro pabaigoje bus išrinkti geriausi trumpametražiai filmai ir publikos numylėtiniai, kurie bus apdovanoti organizatorių įsteigtais prizais.

Daugiau informacijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA