Siūloma evakuotis iš pavojaus zonos: gali stipriai pakilti Neries vandens lygis | Kas vyksta Kaune

Siūloma evakuotis iš pavojaus zonos: gali stipriai pakilti Neries vandens lygis

Archyvo nuotr.

Dėl pavasario polaidžio Neries upėje prasidėjo ledonešis, susidarė ledo grūstis ties Guldynų ir Salupių kaimais, pradėjo kilti vanduo, o naktį, jei pajudės ledai, gali susidaryti ledo grūstys ties Salių, Kleboniškio ir Radikių kaimais. Šiandien Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas per Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemą išsiuntė mobiliųjų telefonų savininkams pranešimą dėl galimo potvynio.

Jame rašoma: „PAGD prie VRM informuoja, kad Kauno, Jonavos rajonuose ir Kauno miesto teritorijoje susidarius ledų sangrūdoms Neries upėje kyla vandens lygis. Pasirūpinkite savo gyvybės ir turto saugumu, perspėkite kitus”.

Ledų sangrūdos kol kas sustojusios

Kaip BNS sakė Kauno miesto savivaldybės Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjas Gediminas Jankus, kol kas situacija nėra pavojinga, tačiau apie pavojų gyventojai įspėjami iš anksto.

„Dabar situacija yra tokia paskutinės valandos: aišku, vandens lygis Neryje pakilęs, tačiau ledų sangrūdos yra ties Kaišiadorimis sustojusios. Praktiškai gali ir per naktį ar rytoj dieną pajudėti ir apsemti, vandens lygis pakilti ties Jonava, Kauno rajone. Žinoma, pasiruošti šiomis dienomis – ryt, poryt ar net naktį – dėl visa ko reikia“, – sakė G.Jankus.

Jis pabrėžė, kad ko kas panerio gyventojams grėsmės nėra, tačiau prognozuojama, kad vandens lygis gali pakilti per kelias dienas.

Gelbėtojų patarimai gyvenantiems pavojaus zonoje

Ugniagesiai gelbėtojai pataria gyventojams, kaip pasirengti galimam potvyniui, kad patirtų kuo mažiau nuostolių.

Geriausia žmonių apsaugos priemonė – jų evakavimas iš pavojingos vietovės. Patariame nėščioms moterims, ligoniams, senyvo amžiaus žmonėms, vaikams iš potvynio zonos išvykti į saugesnes vietas. Jeigu nusprendėte likti potvynio zonoje, pradėkite rengtis galimam potvyniui. Paruoškite visas turimas plaukiojimo priemones, apsirūpinkite plaustais, vandeniui nelaidžia apranga (guminiais batais, apsiaustais ir pan.). Pasirūpinkite ilgai negendančių maisto produktų, geriamojo vandens, būtiniausių medikamentų, degtukų, žvakių. Turėkite nešiojamąjį radijo imtuvą ir žibintuvėlį, atsarginių elementų.

Automobilius palikite saugioje teritorijoje. Daiktus, kuriuos gali sugadinti vanduo, sukelkite kuo aukščiau. Sutvarkykite vandens nutekėjimo sistemas, išvalykite lietaus nutekėjimo groteles.

Gyventojus, gresiant pavojui, prašome skambinti šiais telefonais:

Kauno mieste 8 687 29307

Kauno rajone 8 687 71636

Jonavos rajone 8 687 57556

arba  112

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA