Lietuvos zoologijos sode – matomos permainos | Kas vyksta Kaune

Lietuvos zoologijos sode – matomos permainos

zoosodas.lt nuotr.

Lietuvos zoologijos sodas šių metų vasaros sezono metu džiugino savo lankytojus matomomis permainomis ir naujomis idėjomis. Šių metų pradžioje lankytojai jau galėjo stebėti, kaip kasdien atliekami parko želdynų tvarkymo darbai, zoologijos sode atsirado rūšiavimui skirti konteineriai, lankytojams pradėta aktyviai komunikuoti apie ekologiško gyvenimo svarbą, tam vyko skirti renginiai ir užsiėmimai.

Atnaujinti ir gyvūnų voljerai – prie zoologijos sodo įėjimo lankytojus pasitinka sutvarkytas karčiuotųjų vilkų aptvaras, restauruotas terariumo pastatas, šie darbai atlikti iš akcijos „Pirk dramblį“ geros valios žmonių paaukotų lėšų. Greitu metu bus galima pasidžiaugti ir atnaujintu liūtų bei prerijinių šuniukų voljerais. Zoologijos sodo specialistai žada papildyti zoologinę kolekciją – į Kaune esantį zoologijos sodą jau atvyko ilgai laukta žirafa, snieginis leopardas, taip pat rudenį turėtų atvykti net įspūdingieji liūtai.

Nuo 2013-11-26 Lietuvos zoologijos sodas įgyvendina antrąjį ES fondų lėšomis finansuojamą projektą „Pasirengimas Lietuvos zoologijos sodo atnaujinimui“, kur viena iš projekto veiklų yra Lietuvos zoologijos sodo želdinių tvarkymo ir priežiūros projekto parengimas ir želdinių sutvarkymas. Želdinių tvarkymo ir priežiūros projektas pradėtas rengti nuo 2014-01-20, o darbai pabaigti šią vasarą. Tai tik viena iš parengiamųjų veiklų ruošiantis zoologijos sodo atnaujinimui ir rekonstrukcijai. Nemažai stambių medžių buvo seni, išpuvę ir tapo pavojingi dėl savo avarinės būklės. Šie medžiai zoologijos sode likviduoti pirmiausiai, paliekant galimus niūriaspalvio auksavabalio užimtus drevėtus medžius. Nustačius vertingas medžių rūšis ateityje jas bus galima panaudoti ir lankytojų edukacijai – supažindinimui su augančiais naudingais želdynais zoologijos sode.

Šį sezoną Lietuvos zoologijos sodas sparčiais žingsniais siekė tapti ekologiška erdve. Lankytojams buvo sudaryta galimybė rūšiuoti ir mažinti aplinkos taršą, zoologijos sode nuolat vyksta užsiėmimai, skirti taršos prevencijai. Šių metų pavasarį Aplinkos ministerija parengė pakuočių atliekų tvarkymo užduočių projektą, pagal kurį skatinama plėsti pakuočių atliekų surinkimo infrastruktūrą, mažinti aplinkos teršimą ir atliekų, patenkančių į sąvartynus, kiekį. Dėl to Lietuvos zoologijos sode gegužės pradžioje buvo įrengta 20 rūšiavimui skirtų šiukšliadėžių vietų, taip pat nuolat vyko renginiai, skirti sveikai gyvensenai ir ekologijai.

Praeitų metų rudenį vykusios akcijos „Pirk dramblį“ dėka, šį sezoną zoologijos sode suremontuoti senieji voljerai. Birželio mėnesį zoologijos sodo lankytojus pasitiko atnaujintas terariumo pastatas: sutvirtintos stogo konstrukcijos, sumontuoti nauji langai, suremontuota laiptinė į antrą aukštą. Taip pat liepos mėnesį buvo pradėti tvorų keitimo darbai, siekiant atnaujinti lauko voljerus ir padaryti zoologijos sode esančius gyvūnus labiau matomus lankytojams. Šiuo metu lankytojai jau gali džiaugtis pagražėjusiu karčiuotųjų vilkų voljeru, taip pat jau pradėta atnaujinti ir liūtų bei prerijinių šuniukų voljerus.

Zoologijos sodas nuolat prisideda prie nykstančių gyvūnų rūšių išsaugojimo. Šiais metais zoologijos sodas naują sezoną pasitiko net su šešiomis naujomis gyvūnų ekspozicijomis. Sezono pradžioje iš Vokietijos ir Olandijos zoologijos sodų į Lietuvą atvyko miškinės katės, dar žinomos kaip vilpišiai, dryžuotųjų skunsų albinosų pora, palšasis grifas ir keturios vandeninės agamos. Pastarąjį mėnesį zoologijos sodo ekspoziciją taip pat papildė lankytojų itin lauktas Rotšildo žirafos patinas ir snieginio leopardo patelė.

Šiuo metu Lietuvos zoologijos sodas, dalyvaudamas europinėje snieginių leopardų išsaugojimo ir veisimo programoje (EEP), siekia sudaryti tinkamą veisimui šių gyvūnų grupę iš 1 patino ir 2 patelių. Atvežti snieginio leopardo patelę į Kaune esantį zoologijos sodą, kaip teigia sode dirbantys specialistai, buvo šių metų prioritetas. Taip pat dėl sulauktos gerų žmonių pagalbos bei dosnių rėmėjų indėlio liepos 28 dieną Kauną pasiekė iš Čekijos atgabentas žirafos patinas. Labai svarbus vaidmuo tenka zoologijos sodams, prisidedantiems prie retų gyvūnų rūšių išsaugojimo, kadangi laisvėje esantys reti gyvūnai, nesiimant tam tikrų priemonių, gali išnykti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA