„Mieste auga vaikų karta, kuri nebežino, kaip duona ir pienas patenka ant stalo. Visų mūsų misija – padėti nenutrūkti ryšiui tarp vartotojo ir žemdirbio“, – sakė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas spaudos konferencijoje, skirtoje pirmą kartą Lietuvoje įvyksiančiai akcijai „Atviros dienos kaime“.
Ši iniciatyva Latvijoje vyksta jau ketvirtus metus, o šiemet prie jos prisijungė ir Lietuva. Pasak Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovo Lino Žabaliūno, gegužės 27–28 dienomis rengiama akcija – tai neeilinė galimybė iš pirmų lūpų išgirsti ir pamatyti, kokį kelią nukeliauja mūsų pamėgti produktai, kol patenka ant stalo.
Iš viso tą gegužės savaitgalį svečių lauks net 68 (Latvijoje – 115) ūkiai: 17 kaimo turizmo sodybų, 10 gyvulininkystės ūkių, 7 augalininkystės (iš jų 3 daržovių) ūkiai, 5 kultūros paveldo ir 4 kulinarinio paveldo puoselėtojai, 4 bendruomenių centrai, 4 žirgynai, 3 vyndariai, 2 amatininkai, 2 sūrininkai, 1 lankytojų centras, 1 sraigių ūkis, 1 triušių ūkis, 1 ekologiškų žolelių ūkis, 1 vaisių–uogų ūkis.
Kiekvienas duris atversiantis šeimininkas akcijos dienomis bus paruošęs išskirtinių pasiūlymų. Lankytojai bus kviečiami pasimėgauti kaimo siūlomomis pramogomis bei veiklomis, įsigyti užaugintų bei pagamintų produktų ar tiesiog sužinoti apie galimybes atostogauti kaime. Visus lankomus objektus galima rasti čia.
Specialiai paruoštas žemėlapis su nurodytais akcijos dalyviais padės suplanuoti kuo patogesnį maršrutą dienai ar net dviem po daugelį ūkių ir sodybų. Nuo gegužės 15 d. šiuos nemokamus žemėlapius bus galima rasti Statoil tinklo degalinėse. Nors akcijos dalyvių registracija jau baigta, tačiau asociacija vis dar sulaukia naujų susidomėjusiųjų skambučių. Atkreiptinas dėmesys, kad visi jie bus įtraukti į dalyvių sąrašą internete, tačiau žemėlapyje pažymėti nebebus.
„Ši akcija yra kaimo turizmo plėtros proceso Lietuvoje pradžia. Esame užsibrėžę, kad iki 2019 m. mūsų šalyje veiktų 50 agroturizmo (poilsis ūkyje) sodybų. Pernai Lietuvoje vietinio turizmo paslaugomis pasinaudojo 2,5 mln. žmonių, dalį jų mes norime nukreipti į kaimo turizmą“, – situaciją apibūdino L. Žabaliūnas. Šiuo metu mūsų šalyje yra registruotos 665 kaimo turizmo sodybos, 412 iš jų vienija Lietuvos kaimo turizmo asociacija.
Po spaudos konferencijos žiniasklaidos atstovai išvyko į pažintinį turą, kurio metu aplankė akcijoje dalyvausiančius ūkius ir sodybas Kaišiadorių, Kelmės, Šakių, Kauno rajonuose.
Sodyboje „Senosios Gegužinės ūkis“ (Kaišiadorių r.), įsikūrusioje ant Neries kranto, vyksta įvairūs renginiai, skirti etnokultūros puoselėjimui ir propagavimui bei profesionaliojo meno sklaidai. Čia galima apsistoti, susipažinti su ūkio gyvenimu ir jo gyventojais, pasigrožėti kraštovaizdžiu plaukiant Nerimi ar važiuojant dviračiu. Sukurti sėkmingą kaimo turizmo verslą broliams Bortkevičiams padėjo ES paramos lėšos.
Arūnas Rutkauskas, ūkininkaujantis Kelmės rajone, jau trejus metus augina mėsinių limuzinų veislės galvijus. Ūkyje dažnai vykdomos ekskursijos ir edukacinė programa „Draugiški mėsiniai galvijai – ne tik maistas, bet ir bendravimo džiaugsmas“, kurios metu lankytojai gali iš arčiau pažinti mėsinius galvijus, sužinoti apie jų auginimo ir veisimo specifiką bei teikiamą naudą kaimui ir gamtai.
Jaunieji ūkininkai Skaizgiriai (Šakių r.) augina lietuviškas daržoves: salotas, agurkus, krapus, česnakus, brokolius, kalafiorus, svogūnus, moliūgus, burokėlius, taip pat avietes. Ūkyje vykdomos ir edukacinės programos. „Pasinaudoję ES parama, gavome nemažą postūmį plėtrai, o tai mums leido sumažinti auginamos produkcijos kaštus ir darbo sąnaudas – iš smulkaus ūkio tapome stambiu ir perspektyviu. Ūkio plėtra padėjo šiek tiek sumažinti ir vietinį nedarbą – nuolatiniam darbui esame įdarbinę 6 žmonės“, – sakė ūkio šeimininkas Tomas Skaizgiris. Paprašytas pasidalyti sėkmės paslaptimis, ūkininkas šyptelėjo, kad realybė yra labai paprasta – gautas ES lėšas reikia ne pasisavinti, o įsisavinti.
Mindaugo Šlapkausko vaisių ir uogų ūkyje (Kauno r.) 11 ha plote auginamos išskirtinės kokybės avietės, braškės, gervuogės, obuoliai, kriaušės, vyšnios. Ūkyje įrengtas perdirbimo cechas, kuriame šaldomos uogos ir tyrės, verdamos uogienės, sirupai, spaudžiamos sultys. Uogų derėjimo metu ūkininkai kviečia klientus atvažiuoti į ūkį ir savo rankomis prisiskinti gėrybių. Ūkyje taip pat vykdoma edukacinė programa „Uogų kelias“. Dalyvavimas Lietuvos kaimo plėtros programos priemonėse ūkininkams leido įsigyti reikalingos technikos, šaldymo įrangos, todėl dabar produkciją jie gali pardavinėti ir ne sezono metu.