Ruošiantis naikinti Kauno ledo areną sukilo žiemos sporto atstovai: išplatino viešą laišką | Kas vyksta Kaune

Ruošiantis naikinti Kauno ledo areną sukilo žiemos sporto atstovai: išplatino viešą laišką

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį paskelbus, kad senoji Kauno ledo arena taps daugiafunkciu sporto centru, žiemos sporto atstovai prašo nenaikinti ne vieną aukšto lygio sportininką užauginusios erdvės.

Lietuvos žiemos sporto federacijos ir Kauno sporto bendruomenės nariai antradienį viešu laišku kreipėsi į Kauno savivaldybės vadovus ir tarybos narius.

„Mes jaučiame atsakomybę už Kauno miesto visų amžiaus grupių žmonių gyvenimo gerovės plėtrą per sportą ir fizinį ugdymą, fizinį aktyvumą. Mes prašome išsaugoti Kauno ledo areną, kuri padėjo ir tikime, kad dar ne vieną dešimtmetį padės auginti žiemos sporto šakų atstovus, Europos ir Pasaulio čempionatų prizininkus, aukšto meistriškumo sportininkus, sportui aistrą jaučiančius, išsilavinusius ir savo miestą mylinčius, bei Lietuvos garbę ginančius, ir aukštai trispalvę su pasididžiavimu keliančius žmones.

Kreipiamės, nes esame įsipareigoję tęsti žiemos sporto šakų tradicijas Kaune, kurioms pamatus padėjo Kauno ledo arenos sumanytojai ir idėjiniai autoriai, kurie negailėdami nei laiko nei jėgų, ir savo finansų – ją kūrė, statė ir puoselėjo. Būtent, ledo areną, ne gimnastikos, krepšinio ar kitų garbių sporto šakų salę, o ledo areną, kurios statybos vainikavo daugelio pasišventusių dailiojo čiuožimo, ledo ritulio entuziastų svajones turėti savo namus“, – rašoma išplatintame laiške.

Viešo laiško autoriai pažymi, kad senoji Kauno ledo arena jau daugelį dešimtmečių yra Kauno kultūros bei sporto vertybių, tradicijų puoselėtoja, tinkamai tarnaujanti Lietuvos žmonėms. Teigiama, kad daugybė žymių dailiojo čiuožimo, ledo ritulio atstovų, pasaulyje garsių trenerių, savo šlovės kelią pradėjo būtent senojoje ledo arenoje.

„Mums sunku patikėti, kad Kauno ledo arena, jos tradicijos, dabar prarado Kauno vadovų ir politikų pasitikėjimą ir šios arenos paskirtis bus naikinama, o ne toliau tobulinama ir puoselėjama. Šis žingsnis būtų Lietuvos žiemos sportui svarbios infrastruktūros sunaikinimas, kurią ir taip sudėtinga kurti ir atnaujinti. Lietuvoje, žiemos sportas – tarsi niekam nereikalingas pavainikis, mėtomas iš vieno kampo į kitą. Buvome tikri, kad Kaunas – puiki išimtis ir pavyzdys visai šaliai. Norėtųsi tikėti, kad niekas nepasikeitė.

Esame dėkingi, už naujus, dar dažais kvepiančius ir Europos dailiojo čiuožimo bei Kerlingo Europos čempionatus papuošusius ledo rūmus, tačiau jų atsiradimas buvo būtinas, nes senoji arena nesutalpino visų norinčių sportuoti. Esame įsitikinę, kad šie skuboti Kauno savivaldybės sprendimai, kuriuose kalbama apie būtinas infrastruktūros pertvarkas, optimizuojant kaštus, nepasitarus su Kauno miesto sporto bendruomene ir žiemos sporto federacijomis nėra optimaliai teisingi ir sąžiningi“, – rašoma viešame laiške.

Žiemos sporto atstovai prašo įsiklausyti į pagrindinį argumentą: „Ledo arenos panaikinimas ar jos paskirties keitimas neabejotinai sulėtins visų sporto ir fizinio ugdymo, fizinio aktyvumo pasiekimų sklaidą kauniečiams. Esame parengę ir pasiruošę pristatyti aiškų ir konkretų planą, kaip šis statinys ir toliau turi būti naudojamas pagal jo pirminę paskirtį.

Dabar kaip niekad svarbi sporto infrastruktūros plėtra. Susidomėjimas žiemos sporto šakomis Kaune sparčiai auga ir yra tik savo kelio pradžioje. Štai kodėl būtina ne naikinti, o išlaikyti, plėtoti ir jei yra galimybė – suteikti galimybę šios arenos naudotojams patiems tvarkytis.“

Laiške taip pat pažymima, kad Kauno sporto bendruomenė ir žiemos sporto šakų federacijos gerbia Kauno savivaldybės pastangas kelti sporto objektų kokybės standartus, tačiau reiškia susirūpinimą, kad „optimizavimo“ plano įgyvendinimo priemonės nėra nuodugniai aptartos, visi siūlymai išnagrinėti, siūloma reforma yra visiškai neapgalvota, o šaliai svarbių sporto objektų plėtros perspektyvos ignoruojamos.

„Siūlome sudaryti darbo grupę, pakviečiant visas suinteresuotas šalis, kuri ieškotų glaudesnio bendradarbiavimo, keltų sporto objektų reformos būtinybės klausimus. Šiuo pareiškimu nepritariame skubotiems Kauno savivaldybės veiksmams nukreiptiems pakeisti Kauno ledo arenos paskirtį, optimizavimo planui, ignoruojant bendruomenių išreikštas pozicijas, kviečiame dialogui, atsižvelgiant į partnerių lūkesčius. Tikime, kad būsime išgirsti, taip kaip Kauno balsas ir vardas girdimas sporto pasaulyje“, – laiške teigia žiemos sporto atstovai.

Viešą laišką, skirtą Kauno savivaldybės vadovas ir tarybos nariams, pasirašė Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos Prezidentas Vytautas Jasutis, Asociacijos Hockey Lietuva Generalinis sekretorius Vaidas Budrauskas ir Lietuvos Kerlingo asociacijos Generalinis sekretorius Vygantas Zalieckas.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad senosios arenos pastate Žaliakalnyje numatyta įrengti trūkstamas treniruočių aikšteles mažiausiai keturių Kauno sporto mokyklų auklėtiniams. Planuojama, kad dar šiemet sportininkai persikels į Ledo rūmų erdves.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA